Címke: statisztika

Külföldön sem könnyű ma a fiataloknak

Munka

Ha nem tetszik az a hely, ahova születtél, akkor felnőttként ezt korrigálhatod a külföldre költözéssel. Fiatalként azonban más országban se sokkal jobb a helyzet, szerte a világon gondokkal küzdenek a 24 év alattiak foglalkoztatásával.

Külföldre mennél, de nem tudod hova? Mutatunk egy oldalt, ami segít a döntésben!

Utazás

A kezetekbe adunk egy olyan eszközt, ami megmutatja, melyik országban élnek jobban vagy kereshetünk több pénzt, mint hazánkban és még sorolhatnám. Ebédszünetre, hétvégére, egyszeri szórakozásra és a jövőnk megtervezéséhez is ajánlott. Persze utóbbit azért ne ez alapján döntsük el.

A kivándorlás magasan vezet a bevándorlással szemben - legalábbis a számok terén

Munka

Az utóbbi hónapokban rendkívül népszerű téma lett a bevándorlás, ám eközben a kivándorlásról igencsak megfeledkeztünk. Hideg vizes ébresztő gyanánt megjelent a KSH Népességtudományi Intézete által készített Demográfiai Portré, amely egyértelműen megállapította, hogy jóval többen hagyják el Magyarországot, mint ahányan ide érkeznek.

Bemutatunk pár elkeserítő adatot a magyar fizetésekkel kapcsolatban

Munka

Megmutatjuk nektek, hogyan állunk a keresetek terén Európában, valamint hogy milyen átlagfizetésekre számíthatunk Magyarországon és külföldön. Gyászos, de annál tanulságosabb írás következik.

Az egyetemisták 63 százaléka szeretne külföldre menni, de nyelvtudásuk alig van

Tanulás

A hallgatók körülbelül harmada nem kapja meg a diplomáját, mert nincs meg a kiadáshoz szükséges nyelvvizsgája, de mégis a megkérdezett diákok kétharmada tervez hosszabb-rövidebb időre elköltözni az országból.

Minden az uniós gyermekvállalásról

Munka

Korábban már beszámoltunk róla, hogyan adjuk gyermekünket iskolába külföldön, most pedig itt az idő, hogy megismerjük a még fiatalabb gyermekek európai helyzetét. Melyik országban a legnagyobb a születésszám? Hol milyen juttatásokhoz és szabadságokhoz juthatunk?

Semmi újdonság, csak újabb csúcsot ért el a magyar kivándorlási kedv!

Munka

A TÁRKI legfrissebb, áprilisi kutatása azt mutatja, hogy egy év alatt megduplázódott azoknak a száma, akik nem csak munkavállalási okokból távoznának külföldre hosszabb-rövidebb időre, hanem már a kivándorlást fontolgatják.

Németországnak évi 500.000 bevándorlóra van szüksége, hogy szinten tudja tartani gazdaságát!

Munka

Már hosszú ideje hallhatjuk számos forrásból, hogy Németország az európai és Európán kívülről érkező migránsok egyik legfőbb célpontja. Mindez fokozottan igaznak tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy az országban jelentős méretű kisebbségi csoport él, amelyet növelnek az új bevándorlók. Azonban a napokban, ahogy arra a Figyelő is felhívta a figyelmet, kiderült, hogy az egyébként jól teljesítő német gazdaság könnyen meginoghat, ha nem nő tetemesen a bevándorlók száma. Röviden megfogalmazva Németország még hosszú ideig képes lesz a külföldről érkező munkaerő felszívására.

Hat év alatt hatszorosára nőtt a magyar kivándorlás üteme!

Munka

Ha rövidebb időintervallumot nézünk, akkor azt láthatjuk, hogy 2014-ben másfélszer annyian mentek külföldre tartósan munkát vállalni, mint 2013-ban. Tavaly minimum 31.500 magyar vándorolt ki az országból, ez hat és félszer nagyobb szám, mint a 2009-es statisztikában szereplő. Ennél valószínűleg sokkal többen is lehetnek a Magyarországot elhagyók, ezek csak a hivatalos számok, ám sokan vállalnak munkát feketén is külföldön.

Nem csak a magyarok vándorolnak be nagy számban az Egyesült Királyságba!

Munka

Az Egyesült Királyság az egyik legkedveltebb célállomás a kivándorlók számára, de nem csak a magyar külföldre költözőknek kívánatos a helyszín. Évről évre rengetegen érkeznek az országba, első sorban az Európai Unió tagállamaiból, de azért jópáran távolabbról is!

Ismerd meg a magyar migrációt! Második rész

Munka

Sorozatunk előző részében bemutattuk a migráció alapfogalmait. Ebben a mostani részben a Tárki kutatása alapján olyan problémák kerülnek előtérbe, melyek talán a legtöbb embert érdekelnek manapság. Választ próbálunk találni például arra, nagyjából hányan utaztak ki az elmúlt években – ez a legnagyobb vitákat generáló kérdés az elmúlt időszakban. Ezen kívül érdekes az is, a társadalom mely rétege dönt leginkább a migráció mellett, illetve hogy az milyen hatásokat okoz a társadalomban.

Rengeteg pénzt utalnak haza a külföldre költözött magyarok!

Munka

Egészen konkrétan 343 millió €-t, azaz mai árfolyamon számolva 110 milliárd forintot utaltak haza 2013-ban a kivándorolt magyarok, az Eurostat kimutatása szerint.

Nem hozott javulást Magyarország számára 2014

Itthon

A szegények száma egyenes arányban nőtt az anyagi egyenlőtlenséggel, egészségtelenebbül élünk, mint valaha, ráadásul elhízottak és rabszolgatartók vagyunk. Valószínűleg ezek a tényezők is erősen hozzájárulnak ahhoz, hogy minimum 264.500 magyar költözött külföldre az elmúlt években.

Infografikán a magyar kivándorlás

Munka

A legfrissebb kutatások alapján készített egy remek infografikát a magyar kivándorlásról az Európa Pont. Most kiderül, hova és hányan költöztek az elmúlt években.

Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.