Címke: magyar

A kivándorlás magasan vezet a bevándorlással szemben - legalábbis a számok terén

Munka

Az utóbbi hónapokban rendkívül népszerű téma lett a bevándorlás, ám eközben a kivándorlásról igencsak megfeledkeztünk. Hideg vizes ébresztő gyanánt megjelent a KSH Népességtudományi Intézete által készített Demográfiai Portré, amely egyértelműen megállapította, hogy jóval többen hagyják el Magyarországot, mint ahányan ide érkeznek.

Bemutatunk pár elkeserítő adatot a magyar fizetésekkel kapcsolatban

Munka

Megmutatjuk nektek, hogyan állunk a keresetek terén Európában, valamint hogy milyen átlagfizetésekre számíthatunk Magyarországon és külföldön. Gyászos, de annál tanulságosabb írás következik.

Nem tervezték, mégis hazaköltöztek külföldről!

Itthon

A vs.hu előszeretettel készít videókat migrációs témában, Brüsszelben, Dubajban és Londonban is utánajártak már a kint élő magyarok életének, ezúttal pedig a külföldi életet megunt, hazaköltözött fiatalokkal forgattak.

Melyik az égetőbb probléma Magyarország szempontjából? A kivándorlás vagy a bevándorlás?

Munka

A Publicus Intézet kutatása szerint a magyar emberek fontosabbnak tartják a kivándorlás kérdésnek megoldását, mint a bevándorlás visszaszorítását. Az előbbit a megkérdezettek 57% tartja az ország legégetőbb problémájának, míg az utóbbit csak 23%. Szerinted mi a fontosabb jelenleg?

Magyarország a külföldi iskolapadokból nézve! Mit tanul rólunk a világ?

Itthon

Érdekes a történelem könyveket bújni és egy adott országot jobban megismerni általuk, de mi történik, ha ez az ország Magyarország. Mit tanulnak rólunk külföldön? Mennyire volt meghatározó a történelmünk külső szemszögből? Kik vagyunk és honnan jöttünk?

Semmi újdonság, csak újabb csúcsot ért el a magyar kivándorlási kedv!

Munka

A TÁRKI legfrissebb, áprilisi kutatása azt mutatja, hogy egy év alatt megduplázódott azoknak a száma, akik nem csak munkavállalási okokból távoznának külföldre hosszabb-rövidebb időre, hanem már a kivándorlást fontolgatják.

600 magyar cég 14.000 alkalmazottal van jelen Németországban!

Munka

Egyre több magyar cég nyit a nyugat felé és mozgósít kiküldetésben dolgozó munkavállalókat. Az egyik legideálisabb célpont Németország, ahol tavaly mintegy 600 magyar vállalkozás 14 ezer alkalmazottja dolgozott vállalkozási szerződés keretében - áll az ÉVOSZ felmérésében.

„2 millió forintért nem éri meg hazajönni Angliából!” – írják a kommentelők a kormány új, fiatalokat hazacsábító programjára

Munka

A kormány azt tervezi, hogy a sok százezer külföldre költözött fiatalból hazacsábít ötvenet. És mi a módszer? Kapnak fejenként 2 millió forint vissza nem térítendő támogatást, tehát összesen 100 millió forintot szór szét az állam erre a hazacsábító „taktikára”. Van ennek bármi értelme? És mit szólnak ehhez az érintettek?

Cigiért és benzinért a szomszédba, minden másért messzebb? Így keres úti célt a magyar!

Itthon

Egy érdekes felmérés alapján, a Google keresések többsége Magyarországgal kapcsolatban az örömlányokra, esküvőre, vagy épp az üzemanyagárakra irányul. Utánajártunk annak, hogy a környező szomszédainkra rákeresve magyarul, mit ajánl fel elsőre a rendszer.

Újabb magyar startupok kopogtatnak Amerika ajtaján!

Munka

Ha azt gondoltad, hogy a Prezi és a Ustream után már nem lesz olyan magyar találmány, ami világhódító útra indulna, akkor nagyot tévedtél. Jelenleg újabb 5 zseniális startup cég képviselteti magát Texasban a South by Southwest fesztiválon, hogy további befektetőket találjanak ötleteik fejlesztéséhez. A vs.hu kiutazott a magyar csapatokhoz a tengerentúlra, hogy bemutassa és dokumentálja történetüket.

A legfrissebb adatok az orvoselvándorlásról!

Munka

Mikor egy országban gyakorlatilag megszűnik a nyugdíjba vonuló orvosok utánpótlása, az katasztrófális következményekkel járhat az ott lakók számára. Sajnos Magyarországon, a 21. század elején épp ez a helyzet, a nyugati fizetések és minőségi munkakörülmények miatt a fiatal doktorok szinte kivétel nélkül mind külföldre mennek. Valljuk be, a helyükben lehet, hogy mi is így tennénk.

Hat év alatt hatszorosára nőtt a magyar kivándorlás üteme!

Munka

Ha rövidebb időintervallumot nézünk, akkor azt láthatjuk, hogy 2014-ben másfélszer annyian mentek külföldre tartósan munkát vállalni, mint 2013-ban. Tavaly minimum 31.500 magyar vándorolt ki az országból, ez hat és félszer nagyobb szám, mint a 2009-es statisztikában szereplő. Ennél valószínűleg sokkal többen is lehetnek a Magyarországot elhagyók, ezek csak a hivatalos számok, ám sokan vállalnak munkát feketén is külföldön.

“Angliában jobban érzem, hogy egy közösséghez tartozom!”

Munka

Állítja mindezt Melinda, az Euronews riportvideójának egyik szerelője, aki szerint a társadalom jobban befogadta őt kint, valamint a munkáját is jobban megbecsülik. A videóban több magyar mesél kinti életéről, mindannyian jó döntésnek vélik, hogy Londont választották új otthonuknak.

Kiemelkedően sikeres volt 2014-ben a magyar turizmus!

Itthon

Az elmúlt év igencsak jól sikerült, legalábbis az itthoni turizmus valamennyi ágazatánál, ez igazolódott be a nemrég összesített adatok alapján. Melyik országból érkeztek a legtöbben? Mennyi pénz folyt be a turizmusból?

Külföldön is felvállalod, hogy magyar vagy?

Munka

Régebben, amikor külföldön idegen társaságba keveredett az ember és kiderült, hogy magyar, egyből Puskás Öcsire, a gulyásra és Budapestre asszociáltak az országunkról. Vajon, ez mára megváltozott? Jobb, ha a háttérben maradunk, nem vállalva nemzetiségünket? Magyarázkodás és mentegetőzés? Frei Tamás saját tapasztalatai elég szörnyű képet festenek a témáról.

„Amerika játszótere”, Las Vegas magyar szemszögből

Munka

Balázs, Las Vegasban a felnőttek játszóterén él. Élvezi az élet napos oldalát és egy percig sem tervezi, hogy visszatér Magyarországra. Az itthoni csalódások után elhatározta, hogy új életet kezd, és addig nem adja fel, amíg el nem éri azt az életszínvonalat, amit eltervezett magának. Két nagyon kemény év munkájának és kitartásának köszönhetően most szabadidejében NFL meccseken szurkol barátaival, Los Angelesbe jár csodálni az óceánt és nyaranta magyarokat kalauzol a kaszinókkal teli Stripen.

Menjek/Maradjak - London epizód

Munka

A dokumentumfilm sorozat második, Londonban forgatott része végre online is elérhető! A júniusi premier óta, - ahol videointerjút is készítettünk a csapattal - rengetegen várták ezt a napot, de már nem kell sokat várni a harmadik és negyedik részre sem!

Ilyen az élet Brüsszelben EU-s politikusként!

Munka

A vs.hu London és Dubai után most Brüsszelben forgatott a kint élő magyarokról egy igencsak izgalmasan induló videósorozatot. A tegnap megjelent első részben magyar politikusok mesélnek arról, milyen az Európai Unió fővárosában élni és dolgozni, hogyan működik a törvénykezés és a jogalkotás, valamint miben más Brüsszelben tevékenykedni, mint a hazai belpolitikában.

Szakmai magyar csapatok külföldön! Ez olyan hihetetlen?

Munka

A közelmúltban futótűzként terjedt az interneten annak a magyar orvos csoportnak a híre, akik a bristoli Emersons Green klinikán dolgoznak. Nem sokkal később egy londoni étterem heti beosztása is napvilágot látott, szintén nem kevés – feltehetően - hazánkból távozott személy nevével. A kérdés: érdemes-e még meglepődni azon, hogy ennyi magyar dolgozik külföldön?

<< < 1 - 19 / 42 > >>
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.