Címke: kivándorlás

Egyre több orvos hagyja el az országot, vagy vált pályát – utánpótlás nincs

Munka

Az nem titok, hogy sokan költöztek és költöznek a mai napig külföldre egy jobb élet reményében. Azt is tudjuk, hogy a szakképzett dolgozók hiánya mekkora csapásokat mér a magyar munkaerőpiacra. Most megnézzük, hogy az egészségügyre és ránk milyen hatással van az orvosok elvándorlása.

A kivándorlás magasan vezet a bevándorlással szemben - legalábbis a számok terén

Munka

Az utóbbi hónapokban rendkívül népszerű téma lett a bevándorlás, ám eközben a kivándorlásról igencsak megfeledkeztünk. Hideg vizes ébresztő gyanánt megjelent a KSH Népességtudományi Intézete által készített Demográfiai Portré, amely egyértelműen megállapította, hogy jóval többen hagyják el Magyarországot, mint ahányan ide érkeznek.

Miért költöznek külföldre a magyarok? Erre rengeteg válasz létezik, de azért leginkább a pénz miatt!

Itthon

Az előző videónkban azt a témát boncolgattuk, hogy mi hiányozna az utca emberének, ha elköltözne itthonról. A forgatás közben vetődött fel a kérdés bennünk: vajon mi lenne az az indok, ami arra motiválna minket, hogy inkább külföldön éljünk?! Ennek kapcsán újra kamerát ragadtunk, és megkérdeztünk jó pár embert, ők hogyan vélekednek a témáról.

Neked mi hiányozna külföldön Magyarországról? - VIDEÓ!

Itthon

Ha gyakran eljátszol a külföldre költözés gondolatával, akkor előbb-utóbb az a kérdés is felmerül, hogy vajon mi hiányozna itthonról?! Nyilván mindenki másra voksolna. Valaki Budapest hangulata nélkül nem tud élni, valaki pedig a pálinka ízét nem tudja feledni. Ugyanilyen hungarikum, hogy a magyar lányok a legszebbek és ételeinknél nincs finomabb a világon. Ezt a kérdést boncolgattuk az utca emberével, amelyről egy rövid videót is készítettünk nektek!

Nem tervezték, mégis hazaköltöztek külföldről!

Itthon

A vs.hu előszeretettel készít videókat migrációs témában, Brüsszelben, Dubajban és Londonban is utánajártak már a kint élő magyarok életének, ezúttal pedig a külföldi életet megunt, hazaköltözött fiatalokkal forgattak.

Melyik az égetőbb probléma Magyarország szempontjából? A kivándorlás vagy a bevándorlás?

Munka

A Publicus Intézet kutatása szerint a magyar emberek fontosabbnak tartják a kivándorlás kérdésnek megoldását, mint a bevándorlás visszaszorítását. Az előbbit a megkérdezettek 57% tartja az ország legégetőbb problémájának, míg az utóbbit csak 23%. Szerinted mi a fontosabb jelenleg?

A külföldi élet, mint önismereti kaland

Munka

Érdekes cikk jelent meg a közelmúltban, amelyben Scrammel Ivett pszichológus osztja meg gondolatait a külföldre költözéssel kapcsolatban. Ivett elsősorban külföldön élő magyaroknak nyújt pszichológiai tanácsadást és terápiát. Saját és kliensei tapasztalatai alapján született a blogbejegyzése, amely a külföldi élet hatásait, az otthon és a szerelem analógiáját boncolgatja.

Semmi újdonság, csak újabb csúcsot ért el a magyar kivándorlási kedv!

Munka

A TÁRKI legfrissebb, áprilisi kutatása azt mutatja, hogy egy év alatt megduplázódott azoknak a száma, akik nem csak munkavállalási okokból távoznának külföldre hosszabb-rövidebb időre, hanem már a kivándorlást fontolgatják.

„2 millió forintért nem éri meg hazajönni Angliából!” – írják a kommentelők a kormány új, fiatalokat hazacsábító programjára

Munka

A kormány azt tervezi, hogy a sok százezer külföldre költözött fiatalból hazacsábít ötvenet. És mi a módszer? Kapnak fejenként 2 millió forint vissza nem térítendő támogatást, tehát összesen 100 millió forintot szór szét az állam erre a hazacsábító „taktikára”. Van ennek bármi értelme? És mit szólnak ehhez az érintettek?

A legfrissebb adatok az orvoselvándorlásról!

Munka

Mikor egy országban gyakorlatilag megszűnik a nyugdíjba vonuló orvosok utánpótlása, az katasztrófális következményekkel járhat az ott lakók számára. Sajnos Magyarországon, a 21. század elején épp ez a helyzet, a nyugati fizetések és minőségi munkakörülmények miatt a fiatal doktorok szinte kivétel nélkül mind külföldre mennek. Valljuk be, a helyükben lehet, hogy mi is így tennénk.

Újabb érdekes kutatási eredmény látott napvilágot a brit bevándorlásról!

Munka

Május 7-én esedékes Nagy-Britanniában a következő parlamenti választás, és ahogy már korábbi cikkeinkben megírtuk, nagy szerepet kap a választási programokban a bevándorlás kérdése. Egyre növekszik a letelepedni vágyók és munkát keresők száma az Egyesült királyságben, legalábbis ezt olvashatjuk mindenhol. Ám egy, az Oxfordi Egyetem végzett kutatás eredménye épp az ellenkezőjét állítja.

Hat év alatt hatszorosára nőtt a magyar kivándorlás üteme!

Munka

Ha rövidebb időintervallumot nézünk, akkor azt láthatjuk, hogy 2014-ben másfélszer annyian mentek külföldre tartósan munkát vállalni, mint 2013-ban. Tavaly minimum 31.500 magyar vándorolt ki az országból, ez hat és félszer nagyobb szám, mint a 2009-es statisztikában szereplő. Ennél valószínűleg sokkal többen is lehetnek a Magyarországot elhagyók, ezek csak a hivatalos számok, ám sokan vállalnak munkát feketén is külföldön.

A német kivándorlókról - mert ilyen is létezik!

Munka

Egyre kevésbé lepődünk meg azon, hogy Magyarországot nagy számban hagyják el a lakosai egy tőlünk nyugatabbra levő ország bérezéséért vagy oktatási rendszeréért. Arról viszont keveset hallani, hogy az egyik legkedveltebb célállomásként szolgáló Németországban - részben - hasonló helyzet áll fenn.

Külföldön is felvállalod, hogy magyar vagy?

Munka

Régebben, amikor külföldön idegen társaságba keveredett az ember és kiderült, hogy magyar, egyből Puskás Öcsire, a gulyásra és Budapestre asszociáltak az országunkról. Vajon, ez mára megváltozott? Jobb, ha a háttérben maradunk, nem vállalva nemzetiségünket? Magyarázkodás és mentegetőzés? Frei Tamás saját tapasztalatai elég szörnyű képet festenek a témáról.

„Amerika játszótere”, Las Vegas magyar szemszögből

Munka

Balázs, Las Vegasban a felnőttek játszóterén él. Élvezi az élet napos oldalát és egy percig sem tervezi, hogy visszatér Magyarországra. Az itthoni csalódások után elhatározta, hogy új életet kezd, és addig nem adja fel, amíg el nem éri azt az életszínvonalat, amit eltervezett magának. Két nagyon kemény év munkájának és kitartásának köszönhetően most szabadidejében NFL meccseken szurkol barátaival, Los Angelesbe jár csodálni az óceánt és nyaranta magyarokat kalauzol a kaszinókkal teli Stripen.

Menjek/Maradjak - London epizód

Munka

A dokumentumfilm sorozat második, Londonban forgatott része végre online is elérhető! A júniusi premier óta, - ahol videointerjút is készítettünk a csapattal - rengetegen várták ezt a napot, de már nem kell sokat várni a harmadik és negyedik részre sem!

Ilyen az élet Brüsszelben EU-s politikusként!

Munka

A vs.hu London és Dubai után most Brüsszelben forgatott a kint élő magyarokról egy igencsak izgalmasan induló videósorozatot. A tegnap megjelent első részben magyar politikusok mesélnek arról, milyen az Európai Unió fővárosában élni és dolgozni, hogyan működik a törvénykezés és a jogalkotás, valamint miben más Brüsszelben tevékenykedni, mint a hazai belpolitikában.

Szakmai magyar csapatok külföldön! Ez olyan hihetetlen?

Munka

A közelmúltban futótűzként terjedt az interneten annak a magyar orvos csoportnak a híre, akik a bristoli Emersons Green klinikán dolgoznak. Nem sokkal később egy londoni étterem heti beosztása is napvilágot látott, szintén nem kevés – feltehetően - hazánkból távozott személy nevével. A kérdés: érdemes-e még meglepődni azon, hogy ennyi magyar dolgozik külföldön?

Ismerd meg a magyar migrációt! Második rész

Munka

Sorozatunk előző részében bemutattuk a migráció alapfogalmait. Ebben a mostani részben a Tárki kutatása alapján olyan problémák kerülnek előtérbe, melyek talán a legtöbb embert érdekelnek manapság. Választ próbálunk találni például arra, nagyjából hányan utaztak ki az elmúlt években – ez a legnagyobb vitákat generáló kérdés az elmúlt időszakban. Ezen kívül érdekes az is, a társadalom mely rétege dönt leginkább a migráció mellett, illetve hogy az milyen hatásokat okoz a társadalomban.

<< < 1 - 19 / 42 > >>
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.