Címke: Németország

10 tipp az Oktoberfesthez

Utazás

Már csak néhány nap és kezdetét veszi a 182. Oktoberfest. Az O’zapft, vagyis az első hordó csapraverése Münchenben szeptember 19.-én szombaton lesz, amellyel kezdetét veszi a világ egyik legnagyobb népünnepélye. Az Oktoberfest ma már évente több mint 6 millió látogatót vonz, egyre nagyobb számban találhatók köztük külföldiek, főleg olaszok, amerikaiak, japánok, és ausztrálok. Adunk most nektek 10 tipp arra, hogyan hozhatjátok ki a maximumot a bajor mulatozásból a Theresienwiese-n.

600 magyar cég 14.000 alkalmazottal van jelen Németországban!

Munka

Egyre több magyar cég nyit a nyugat felé és mozgósít kiküldetésben dolgozó munkavállalókat. Az egyik legideálisabb célpont Németország, ahol tavaly mintegy 600 magyar vállalkozás 14 ezer alkalmazottja dolgozott vállalkozási szerződés keretében - áll az ÉVOSZ felmérésében.

Németországnak évi 500.000 bevándorlóra van szüksége, hogy szinten tudja tartani gazdaságát!

Munka

Már hosszú ideje hallhatjuk számos forrásból, hogy Németország az európai és Európán kívülről érkező migránsok egyik legfőbb célpontja. Mindez fokozottan igaznak tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy az országban jelentős méretű kisebbségi csoport él, amelyet növelnek az új bevándorlók. Azonban a napokban, ahogy arra a Figyelő is felhívta a figyelmet, kiderült, hogy az egyébként jól teljesítő német gazdaság könnyen meginoghat, ha nem nő tetemesen a bevándorlók száma. Röviden megfogalmazva Németország még hosszú ideig képes lesz a külföldről érkező munkaerő felszívására.

A német kivándorlókról - mert ilyen is létezik!

Munka

Egyre kevésbé lepődünk meg azon, hogy Magyarországot nagy számban hagyják el a lakosai egy tőlünk nyugatabbra levő ország bérezéséért vagy oktatási rendszeréért. Arról viszont keveset hallani, hogy az egyik legkedveltebb célállomásként szolgáló Németországban - részben - hasonló helyzet áll fenn.

Ismerd meg a magyar migrációt! - Első rész

Munka

A magyarok a statisztikák alapján egyre több, a migrációt erősítő döntést hoznak meg, ezért a közvélemény is többet foglalkozik a témával. A Tárki több területre kiterjedő kutatása hozzájárul ahhoz, hogy azok is megérthessék a migráció jelenségeit, akik nem foglalkoznak mélyen ezzel a jelenséggel, de szeretnének eligazodni az adatok, fogalmak és vitás kérdések sűrűjében. Sorozatunk első részében a migrációs hajlandóság jellemzőit, a legnépszerűbb célországokat és az ún. tükörmódszert vizsgáljuk meg.

Berlinbe mennék - pro és kontra

Munka

Új rovatot indítunk az oldalon, amelynek első részében Berlint vesszük górcső alá és megviszgáljuk innen is, onnan is előnyeit és hátrányait. Azért is esett elsőként Berlinre a választásunk, mert ez a város elég megosztó, a köztudatban úgy él, mint a hipszterek fellegvára, pedig ennél egy sokkal színesebb és érdekesebb helyről van szó. Munkaerőpiac, lakás kérdés, utazás, kikapcsolódás pro és kontra. Az értékelésben segítségünkre lesz Sari is, aki már jó ideje a német fővárosban tengeti napjait. I love Berlin?!

Németországban dolgozol és a gyerekek otthon maradtak? Akkor is jár a német családi pótlék!

Munka

Kevesen tudják, hogy a Németországban dolgozó uniós állampolgárokat 120 ezer forint körüli családi pótlék illeti meg. Érdemes résen lenni, és a külföldi munkavállalás esetén azonnal tájékozódni, mire is vagyunk jogosultak.

Elfogadták a német bevándorlási szabályok szigorításának javaslatait

Munka

Szerdán a német kormány elfogadta a külföldi munkavállalókkal szembeni, szociális támogatások terén készülő szigorítások javaslatát. A változás legfontosabb eleme, hogy aki nem talál magának 6 hónap alatt állást, annak el kell hagynia az országot.

Orvosként Németországban

Munka

Zoli (26) másfél éve döntött úgy, hogy frissen végzett orvosként Németországban kezd el praktizálni. Az elmúlt időszak hideget-meleget is tartogatott a számára, annyi bizonyos, hogy nem kis fába vágja a fejszéjét, aki egyetem után rögtön egy idegen országban vállal ennyire felelősségteljes munkát. Tapasztalatait most veletek is megosztja!

„Unatkoztam és kalandra vágytam”– Magyar prostituáltak külföldön

Munka

A becslések szerint több ezer magyar lány dolgozik külföldön örömlányként. A 24 éves Brigi és Virág önszántukból kezdték el a szexmunkát 5 évvel ezelőtt, azóta már Svájcban és Németországban is dolgoztak. Két egyetemista őszinte vallomása.

Piri és Peti Berlinbe költöznek - III.rész

Munka

Piri (24) és Peti (25) egyetemi tanulmányaik befejezése után úgy döntöttek, szerencsét próbálnak Berlinben. Most 8 hónappal a kiköltözésük után ismét náluk jártunk és megkérdeztük, mire sikerült jutni ennyi idő alatt. Legutóbbi találkozásunk óta rengeteg pozitívum érte őket, és úgy tűnik, kezdik megtalálni a helyüket a német fővárosban.

Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.