Címke: Európai Unió

Aki bújt, aki nem: van, aki mégis maradna, más távozna az EU-ból

Munka

Az Európai Unió egyetlen szegmense sem ül jelenleg a babérjain: egyes országokban, mint például az Egyesült Királyságban, éppen a „fordul a kocka” folyamatát élik meg az ott lakók, Ausztria egy precedenssel nem rendelkező lépés felé menetelhet, a görögöknél pedig már semmi nem biztos. És akkor a migránsáradatról még nem is beszéltünk. Európai körkép a kockán innen és túl.

Minden az uniós gyermekvállalásról

Munka

Korábban már beszámoltunk róla, hogyan adjuk gyermekünket iskolába külföldön, most pedig itt az idő, hogy megismerjük a még fiatalabb gyermekek európai helyzetét. Melyik országban a legnagyobb a születésszám? Hol milyen juttatásokhoz és szabadságokhoz juthatunk?

Ilyen az élet Brüsszelben EU-s politikusként!

Munka

A vs.hu London és Dubai után most Brüsszelben forgatott a kint élő magyarokról egy igencsak izgalmasan induló videósorozatot. A tegnap megjelent első részben magyar politikusok mesélnek arról, milyen az Európai Unió fővárosában élni és dolgozni, hogyan működik a törvénykezés és a jogalkotás, valamint miben más Brüsszelben tevékenykedni, mint a hazai belpolitikában.

Rengeteg a betöltetlen állás az EU-ban

Munka

Az Eurostat jelentése szerint egyre növekszik a betöltetlen munkahelyek száma, Németországban, Angliában és Belgiumban kifejezetten sok az üres pozíció.

Az Egyesült Királyság újabb lapokat terített ki a bevándorlásról - Folytatódik a pókerjátszma!

Munka

Körülbelül egy hónapja még arról szóltak a szigetországi hírek, hogy nemcsak az EU-n kívülről érkező munkavállalók helyzetét szigorítanák, hanem az EU-tagállamok polgárai is bonyolultabban jutnának munkához. Erről szóló korábbi cikkünkben felvetettük azt a problémát is, hogy bár érthetőek az EU és a munkavállalási célzattal oda utazók aggodalmai, a brit érvekben is találhatunk logikát. Nézzük, hogy David Cameron legutóbbi bejelentése után hogyan is áll a kártyaparti.

A nagy EU kontra Egyesült Királyság pókerjátszma – mi lesz az EU-vándorokkal?

Munka

Ha az Egyesült Királyság területén szeretnél letelepedni, dolgozni, tanulni vagy esetleg Magyarországon élő brit állampolgár vagy, vess egy-két pillantást az elkövetkező hónapok brit politikai döntéseire. A miniszterelnök, David Cameron ugyanis olyan lépéseket fontolgat, melyek minden EU-polgár életét megváltoztathatják – még a tiédet is! Olyan ez, mint egy kártyajáték: nem tudod, milyen lapot osztanak legközelebb.

Infografikán a magyar kivándorlás

Munka

A legfrissebb kutatások alapján készített egy remek infografikát a magyar kivándorlásról az Európa Pont. Most kiderül, hova és hányan költöztek az elmúlt években.

"Szép lassan, óvatosan, de kihátrálni”

Itthon

Csütörtök este az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából Kövér László az Echo Tv Portré című műsorában felidézte a rendszerváltás korszakát, majd emellett komoly aggályokat és negatív kritikát fogalmazott meg az Európai Unióval kapcsolatban.

Magyar lány lett az ‘ingyenpénzes’ EURES állásprogram egyik reklámarca!

Munka

Ha csak egy videót nézel meg ma, ez legyen az, hiszen nem mindennapos, hogy egy magyar lány lesz a reklámarca egy külföldi programnak. Az EURES projektről, már beszámoltunk mi is, viszont most szerencsére magyar szemszögből is bemutatkozik.

Anglia inkább távozna az EU-ból, csak hogy csökkentse a bevándorlók számát

Munka

Vagy legalábbis ehhez hasonló találgatásokat fogalmaz meg a The Sun magazin David Cameron terveivel kapcsolatban.

A külföldi munkavállalók 10 alapvető joga az Európai Unióban

Munka

Külföldön szeretnél dolgozni, de azért mégsem mennél olyan messzire? Akkor valószínűleg az EU-n belül tervezel munkát vállalni. Ha ez így van, a következő dolgokkal mindenképp érdemes tisztában lenned.

Megmutatjuk, miért éri meg az EU-ban önkénteskedni!

Munka

Az önkénteskedés nem egyenlő a pénzkidobással és az időpocsékolással sem! A European Voluntary Service (EVS), más néven az Európai Önkéntes Szolgálat lényege szó szerint az, hogy másokon és magadon is segíts. Ha külföldre vágysz pár hónapra, akkor feltétlenül gondolkodj el ezen a lehetőségen is!

Elege lett Angliának a bevándorlókból

Munka

Brit lapértesülések szerint a jelenleg is hatalmon lévő Konzervatív Párt a tagállamokra is kiterjedő korlátozást vezetne be a szegényebb kelet-európai EU-társállamokkal szemben.

Külföldi munkalehetőség fiataloknak, több százezer forint támogatással? Van ilyen!

Munka

A cím magáért beszél, de azért fejtsük ki bővebben miről is van szó. „Több százezer forintot kaphat a költözésre, utazásra és akár nyelvtanfolyamra, ha még nem múlt el 30 és külföldön szeretne dolgozni. Csak adjon be egy épkézláb jelentkezést...” ahogyan az Index.hu fogalmaz.

Jelentkezz szakmai gyakorlatra az Európai Parlamentbe!

Tanulás

Már befejezted egyetemi tanulmányaidat? Szívesen dolgoznál az Európai Parlamentben mint gyakornok? Ha igen, itt a nagy lehetőség, hogy jelentkezz a Schuman-ösztöndíjra, amely általános és újságírói szakmai gyakorlat lehetőségét is nyújtja az EU állampolgárai számára!

Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.