A divat óriási dolog a szemétben

Ha eddig ezzel nem voltunk tisztában, akkor érdemes megnézni az indexvideó nemrégiben feltöltött interjúsorozatát, amit Tom Szaky-val készítettek. Az úriember egyébként 1982-ben Budapesten született, majd szüleivel a tengerentúlra költöztek. 2006-ban Amerikában alapította meg a TerraCycle nevű céget, amelynek érdekessége, hogy az elméletileg nem újrahasznosítható szemetet - mint a chips zacskója, vagy a cigaretta csikk -, dolgozzák fel és teszik újra használhatóvá. Ugye milyen szép?

A legfurább az egészben, hogy Tom Szaky előtt senki nem gondolt úgy a szemétre, ahogy Ő. És úgy tűnik valóban csak egy jó ötlet kell, ugyanis elég jövedelmező vállalkozásra talált gyakorlatilag a kukában. Jelenleg 26 országban van irodája, nagyjából ennyi helyen gyűjtik a nem újrahasznosítható szemetet is. Ahogy elmeséli a videóban: minden jó valamire. Az újrahasznosítás után, a chips zacskójából, akár vonatsínek között lévő talpfa is lehet. Nem kell aggódni és hülyének érezni magunkat, hogy ezt nem tudtuk eddig, erre nem magától jött rá, van mögötte egy elég jó csapat.

A legnagyobb problémát szemét kérdésben abban látja, hogy az emberek túlvásárolják magukat. Azokból a dolgokból, amiket ma megveszünk, nagyjából 99% a kukában fog kikötni. A klasszikus módszer szerint pedig ezek nagy részét vagy elégetik, vagy elássák. Ahhoz pedig, hogy rájöjjünk ez mennyire káros, nem kell Einsteinek lennünk.

Ami egyébként végtelenül bájos az egész történetben, hogy azért is nyitott irodát itthon, hogy évről- évre hazajöhessen és láthassa a családját. Az olyan igazi „awww” pillanat, már a videó elején. De a lényeg nyilván az, hogy vannak olyan magyarok, akikre méltán lehetünk büszkénk. Mert nem azzal öregbítette Magyarország hírnevét, hogy lovakkal került intim viszonyban, hanem rájött arra a gilisztaszar milliókat érhet. És ezt pedig ki hitte volna?!

Érdemes megnézni a vele készült interjúsorozat mindkét részét, aztán elgondolkodni azon, hogy ma mit is dobtunk a szemétbe. Ez nem ilyen újhullámos hippi/hipster dolog.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.