Melyik az égetőbb probléma Magyarország szempontjából? A kivándorlás vagy a bevándorlás?

A Publicus Intézet kutatása szerint a magyar emberek fontosabbnak tartják a kivándorlás kérdésnek megoldását, mint a bevándorlás visszaszorítását. Az előbbit a megkérdezettek 57% tartja az ország legégetőbb problémájának, míg az utóbbit csak 23%. Szerinted mi a fontosabb jelenleg?

Mielőtt megkérünk, hogy szavazz a véleményedről, figyelmedbe ajánlunk pár érdekességet a témában.

Először is nézzük meg, hogy a kutatás alapján mit tartanak a megkérdezettek a külföldre költözés fő motivációjának.

magyar kivándorlás bevándorlás

A grafikonból egyértelműen leolvasható, hogy az emberek kiábrándultak a politikából, és kilátástalannak látják a saját, illetve az ország gazdasági helyzetét. Mellékesen a válaszadók 89% nyilatkozott úgy, hogy szűk családi, vagy baráti körében tud olyan személyről, aki tartósan külföldre ment munkát vállalni az elmúlt években.

A kivándorlás-bevándorlás kérdéséről és a fent említett kutatásról mesélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója:
Nézzük meg, mi a véleménye erről kérdésről a kormány embereink:

Természetesen a Magyarországra érkező migránsok és menekültek számának hirtelen megugrása nem elbagatelizálandó! A problémával egyértelműen kezdeni kell valamit, ezzel Európa-szerte mindenki egyetért.

2012-ben 2157 menedékjogi kérelmet nyújtottak be Magyarországon, 2013-ban 18 900-at, tavaly pedig 42 777-et.

Sajnálatos tény azonban, hogy a kormány egy társadalmilag káros, idegenellenes kampányra költött el az elmúlt napokban 300 millió forintot ahelyett, hogy valóban érdemben foglalkozott volna a problémával. A nemzeti konzultációra épülő kommunikáció, miszerint „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!”, teljesen összemossa az illegálisan beáramló migránsokat a menekültekkel, de még az Unión belülről érkező külföldi munkavállalókkal is.

Úgy látszik a külföldiek is külföldre mennek!

Évről évre egyre kevesebb külföldi dolgozik nálunk, derült ki nemrég a Népszabadság által kikért adatokból. Míg 2013-ben 19 ezer EU-n kívülről érkezett ember vállalt munkát Magyarországon, 2014-ben csupán 14 ezer.

A kivándorlás visszaszorítására létrehozott ‘Gyere haza fiatal’ program óriási bukás lett!

Ahogy arról már mi is írtunk a kampány indulásakor, 2 millió forint felajánlásáért cserébe nem fognak hazajönni a fiatalok, mikor ezt a pénzösszeget Angliában pár hónap alatt megkeresik. A jóslat beigazolódni látszik, hisz több mint egy hónap elteltével mindössze 21 ember jelentkezett a program a 444.hu értesülései szerint. Annak tükrében, hogy durvább becslések szerint 1 millió magyar él a szigetországban, ez nevetségesen kevés. Ebből is látszik, hogy a külföldre költözött emberek nehezen hazacsábíthatók, ezért is komoly probléma a kivándorlás Magyarország jövőjére nézve.

A TÁRKI legfrissebb, áprilisi kutatása azt mutatja, hogy az elmúlt évben megduplázódott azoknak a száma, akik nem csak munkavállalási okokból távoznának külföldre hosszabb-rövidebb időre, hanem már a kivándorlást fontolgatják.

Ha a fentebb leírtakat, saját tapasztalatainkat és a témával kapcsolatos egyéb tudásunkat összerakjuk, valószínűleg mindenki kicsit másképp értékeli a kivándorlás és bevándorlás kapcsolatát, illetve fontossági sorrendjét.

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre, ezért szavazz itt lentebb a kérdésről, vagy írd meg kommentben a gondolataidat a témában?

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.