Mi lesz perspektíva nélküli magyar értelmiségből? Boldog angliai gyári munkás!

Az Országos Széchenyi Könyvtár volt jogi vezetője ősszel úgy döntött nem marad tovább Magyarországon, inkább kivándorol az Egyesült Királyságba. Fő motivációjának a gazdasági és politikai kilátástalanságot és kiszámíthatatlanságot nevezte meg. Elmondása szerint most boldogabb kint üzemi csomagolómunkásként, mint Magyarországon egy magas pozícióban volt.

Az RTL Klub Fókusz című műsorában mesélte el külföldre költözésének történetét Dr. Szegedi László, az Országos Széchenyi Könyvtár volt jogi vezetője. Feleségével érkeztek meg a brit fővárosba októberben, ahol azonnal kapott munkát. Itthon egy magas pozícióban, az állami szférában jogi vezetőként nettó 207.000 forintot keresett, elmondása szerint most Angliában egyszerű gyári munkásként havi 800.000 forint körül keres, amiből 300.000-et simán félre tud tenni. Ráadásul a mindennapi élet nemhogy drágább, de egyes termékek még olcsóbbak is, mint nálunk. A piacon lefilmezte az árakat, ami alapján kiderül, hogy 80 forint egy kiló krumpli, 125 egy kiló hagyma, a tej és kenyér is olcsóbb, mint Budapesten.

A riportban László arról is mesél, mennyire felháborította őt Orbán Viktor múlt héten tett kijelentése (mi itt írtunk róla), miszerint Magyarországon nincs is kivándorlás.

„Nem értem, hogy miért kellett volna leadnom a személyi igazolványomat, ha ugyan azon gazdasági térségben mozgok. El akarták venni tőlem. Amikor bementem a kormányhivatalba, hogy kijelentkezzek az állandó lakcímemről, akkor egyrészt ezt nem engedték, mikor pedig közöltem, hogy külföldre mennék azt mondták, adjam le a személyi igazolványomat”

A Fókusz teljes riportját a témáról itt találjátok:

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.