Top10

A világ 10 legjobb állatkertje

Az állatkertek lényege manapság már nem az, hogy rács mögé zárjunk pár állatot. Sokkal fontosabb a tökéletes környezet, a közvetlen kapcsolat az állatok és a látogatók között, valamint az, hogy legyen legalább egy-két igazi sztár, például egy panda vagy egy hóleopárd. Legalábbis ezt bizonyítja a következő lista, ami a világ 10 legizgalmasabb állatkertjét mutatja be.

10. Yokohama Állatkert, Japán

A Yokoha Állatkert, másnéven a „Zoorasia” Japán legnagyobb és legkedveltebb állatkertje. 53 hektáros kiterjedése 150 faj 1500 egyedének ad otthont. A hely szépségét az adja, hogy az állatokat körülvevő növényzet szinte teljesen azonos származási helyük környezetével, így mindenki otthonosan érezheti magát a parkban – az állatok és a látogatók egyaránt.

top 10 állatkert
© Toshihiro Gamo

9. Wellington Állatkert, Új-Zéland

Új-Zéland első állatkertje 1906-ban nyitotta meg kapuit, azóta pedig 500 különböző állattal és 100 különféle fajjal várja a látogatókat. Ez nem tűnik kifejezetten soknak a többi parkhoz képest, viszont olyan veszélyeztetett és egzotikus egyedeket láthatunk itt, amiket máshol nem. Például a fehérarcú gibbont, vagy a jópofa ausztrál pelikánt (lásd a képen).

top 10 állatkert
© Kristina D.C. Hoeppner

8. Schönbrunn Állatkert, Bécs, Ausztria

A bécsi állatkert nem csak arról híres, hogy a szomszédban van, hanem arról is, hogy ez a világ legrégebbi állatkertje. Mária Terézia férje, I. Ferenc császár szerzett be először állatokat, még 1752-ben. Akkoriban még csak néhány állattal büszkélkedhetett Bécs, manapság azonban már több mint 500 - részben a kihalástól fenyegetett - állatfaj talált itt otthonra és fajának megfelelő túlélési térre. A Schönbrunni Állatkert így nem véletlenül az UNESCO világörökség része.

top 10 állatkert
© wikimedia

7. Dél-Afrikai Nemzeti Állatkert, Pretoria, Dél-Afrika

A Pretoriától nem messze fekvő 85 hektáros park egészen különös területen található, az Apies folyó ugyanis végighúzódik az állatkerten és két részre, egy sík és egy meredek dombos részre osztja azt. A parkot egy 6 kilométeres ösvényen lehet végigjárni, azonban a meredek területeket érdemes golf kocsival, vagy felvonóval megtenni. Persze, ha már Dél-Afrikában járunk, esetleg egy szafarira is érdemes továbbutazni az állatkert után.

top 10 állatkert
© George M. Groutas

6. Toronto Állatkert, Kanada

A Toronto mellett fekvő 287 hektáros állatkert több mint 500 faj mintegy 5000 képviselőjével büszkélkedhet. Az állatokat hét földrajzi régió szerint különítik el: Indo-Maláj, Afrika, Amerika, Tundra, Ausztrália, Eurázsia és Kanada. A jellegzetes Észak-Amerikai fajok mellett – mint a grizzli medve, jávorszarvas és a mósómedve- a legnagyobb sztárnak a kedves panda házaspár számít, Er Shun és Da Mao, akiket Kínából kaptak kölcsön a kanadaiak.

top 10 állatkert
© RichardBH

5. Ausztrál Állatkert, Napfény-tengerpart

Az Ausztrál Állatkert az egyik legextrémebb hely a világon. Miért? Mert a híres krokodilvadász, Steve Irwin álmodta meg, aki mint tudjuk, nem volt egy mindennapi figura. A parkban 1000 különféle állatfaj várja izgatottan a látogatókat. Papagájok, kígyók, koalák, vombatok, tigrisek és természetesen jó pár krokodil.

top 10 állatkert
© thinboyfatter

4. Bronx Állatkert, Egyesült Államok

A világ legnagyobb városi vadasparkja New York közepén található, ráadásul az Egyesült Államok egyik legszínvonalasabb állatkertjéről van szó. A Bronx Parkban 6000 állat lakik a hatalmas New York Akvárium szomszédságában. Az egyik érdekesség például a kongói Gorilla-erdő, ami a legnagyobb valaha épített esőerdő, míg a legnagyobb szenzáció Leó, a hóleopárd, aki pár éve Pakisztánból költözött a Bronx-i Állatkertbe.

top 10 állatkert
© pelican

3. Berlini Állatkert, Németország

Ez a legrégebbi és leghíresebb németországi állatkert. 1844-ben nyitotta meg kapuit, miután IV. Frigyes porosz király rábólintott az építkezésre. Azóta már 34 hektáros területté bővült és világviszonylatban is a fajok legszélesebb gyűjteményével büszkélkedhet.17.000 állatot csodálhatnak meg a látogatók, köztük Bao Baot, a híres óriáspandát.

top 10 állatkert
© wikimedia

2. San Diego Állatkert, Egyesült Államok

800 faj, 4000 állat, 40 hektár. A San Diego Állatkert Dél-Kalifornia napos tengerpartján fekszik, igazi paradicsom a cukiságra vágyóknak. A látogatók 35 perces buszos kiránduláson is részt vehetnek a parkban, de a legnagyobb látványosság az úgynevezett „Elefánt Odüsszeia”, ahol afrikai és ázsiai elefántok is láthatóak. Ha mostanában nem terveztek San Diegói hosszúhétvégét, akkor se szomorkodjatok. A hivatalos honlapon webkamerákon keresztül figyelhetitek a koalákat, jegesmacikat, elefántokat, majmokat, na meg a drága pandát.

top 10 állatkert
© Aaron Vowels

1. Szingapúri Állatkert

A világ legközvetlenebb vadasparkja, amely a Mandai esőerdőben bújik meg. Nincsenek ketrecek, csak vizes árkok és üvegfalak, így egészen egyedülálló élményben lehet részünk Szingapúrban. Ráadásul az állatkert egészen közeli találkozást biztosít az állatokkal – orángutánokkal reggelizhetünk, kengurukkal ugrálhatunk és makikkal sütkérezhetünk a napozóteraszon. Nem csoda, hogy évente több mint 1,6 millióan látogatják meg a mintegy 3000 állatot.

top 10 állatkert
© Jan Albrecht

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.