Top10

Tíz nem mindennapi hely és program Londonban

Unalmas a Champs-Élysées-n sétálni? Nem köt le a kanálison hajózás gondolata? Eleged van a dán péksüteményekből? A budapesti flaszter rád olvad a melegben? Mindenképpen utaznál és csak a fish & chips-re tudsz gondolni meg-meg állva? Akkor irány London! És most azt is megmondjuk mit érdemes a ködös Albion fővárosában nyáron csinálni. Csak mert lehet II. Erzsébet nem ér majd rá!

Ahogy a világ egyetlen városa, így London sem csak a turisztikai látványosságokról szól. Sőt! Rengeteg nyári programra és érdekes helyszínre érdemes ellátogatni, ha már Nagy – Britannia fővárosa felé vesszük az irányt. Most 10 olyan látványosságot ajánlunk, amire sokáig szép emlékként lehet majd gondolni! A lista természetesen szubjektív és kiegészíthető.

10. Kew Gardens

Több előnye is van a Kew Gardens - nek a Hyde Parkkal szemben: 1. nincs tömeg. 2. nincs tömeg. 3. szebb. A Richmond-ban (délnyugat London) található királyi botanikus kert nyáron és télen egyaránt remek programokkal várja a látogatókat. A 18. században a Kew – és Richmond - Palota összeolvasztásából létrehozott növénykert botanikai kutatóállomásként is működik, így közel 70.000 növényfajt gondoznak itt. Sőt, több tó, különleges kertek és üvegház is megtalálható a területen. Azoknak ajánljuk, akik ki akarnak szakadni London belvárosából és természet közeli élményre vágynak.

londoni látványosságok
© Jim Linwood

9. Paramount Bar

Akit lenyűgöznek a 360 fokos panorámák, azok imádni fogják ezt a helyet. Nem mondom, hogy olcsó, mert nem az. De ha gasztronómiai élményekre is vágyunk miközben a város a lábunk előtt hever, érdemes kicsit spórolni rá, mert megéri. A Center Point tetején található bár elegáns és modern menüvel várja a látogatóit a 32. emeleten. Hűha!

8. Roundhouse

A Northern Line vonalán Camden Town-tól egy megállóra (Chalk Farm-nál) található Roundhouse épületét 1847-ben építették és egyáltalán nem koncertteremnek szánták. London egyik legjobb szórakozóhelye 3300 álló és 1700 ülőhellyel rendelkezik. A kör alakú építményben korábban többek között fellépett a The Doors is, 2006-os újranyitása óta pedig itt rendezik meg minden évben az iTunes Festival-t, vagy a Vodafone Live Music Adwards-ot. Természetesen nem csak a koncertek miatt érdemes ellátogatni a Roundhouse-ba, hiszen a színház és a tánc szerelmesei egyaránt megtalálhatják a számításukat. A nyáron egy hónapon át itt található a Camden Beach is, ahova ingyenes a belépés, szóval tényleg mindenkinek csak ajánlani tudjuk!

londoni látványosságok
© Pittaya Sroilong

7. Emirates Air Line

A londoni tömegközlekedés legcsodálatosabb gyöngyszeme a lanovkaszerű Emirates Air Line. Az Emirates Royal Docks-t és a Emirates Greenwich Peninsula-t összekötő kabinos függő szerkezet a Temze felett vezeti át a látogatót és így a magasból csodálhatjuk az angol fővárost. Meg a kikötőt és egy wakeboard pályát. És az O2 Arena-t. Nyilván a kilátás nem annyira lebilincselő, mint maga az utazás élménye. A menetidő nagyjából 20 perc, ez alatt 360 fokot fordul az Emirates a két part között. A legpozitívabb viszont, hogy az Oyster kártyával is lehet használni, így annyira nem költséges program. Oda-vissza hozzávetőleg 6 font 40-ből kijön. Tériszonyosok nem annyira fogják élvezni, mint a többiek, akik röhögnek rajtuk. Ha ezen túl vagyunk, mindenképp érdemes a környéket megnézni!

londoni látványosságok
© Warren Chrismas

6. Notting Hill Carnival

Notting Hill –t azt gondolom nem nagyon kell bemutatnom, hiszen a környéket – ha más nem a film miatt – biztos sokan ismerik. Az augusztusi háromnapos karnevál szombaton indul különböző zenekarok versenyével és hétfőn (mindig munkaszüneti nap) az „igazi” attrakcióval, a felvonulással zárul. Az egészet a Karib-térségből származó londoniak szervezik, amely 1959 januárjában indult útjára, ám mára már kinőtte magát és a város egyik legjobban várt nyári programjává avanzsálódott. Ez olyan igazi augusztusi buli, senki ne hagyja ki!

londoni látványosságok
© the12thplaya

5. Little Venice

Hazudtam a bevezetőben, mégis van lehetőség hajókázásra! Sőt, ez egy igazi turistalátványosság, mégsem hagyhattam ki a felsorolásból. A Paddigton északi részénél található Little Venice igazán hangulatos, még úgyis ha eszünk ágában sincsen hajókázni. Pedig lehetőség lenne, a kanálison egészen Camden Lock-ig lehet utazni. A környéken rengetek étterem és pub található, olyan igazi mediterrán hangulata van az egésznek. Nyilván innen jön a név. Ha pedig a kanálisokról szeretnénk többet megtudni, mindenképp a London Canal Museum felé érdemes venni az irányt.

londoni látványosságok
© Garry Knight

4. Barbican Center

A Barbican Center London egyik legérdekesebb részén található. Nyilván ez kissé szubjektív, de lenyűgöző az a lakótelep, ami ezt a művészeti központot körbeveszi. Leginkább azért, mert a brutalista építészeti stílus ennyire markánsan kevés helyen mutatkozik meg a városban, mint itt. A Barbican Center 5 – 10 percnyi sétára található a St. Paul’s katedrálistól és egyébként Európa legnagyobb előadó – és kiállítóterme, ahol szintén rengeteg kávézó és étterem üzemel, valamint a London Museum-ot is itt találhatjuk. Azoknak ajánlanám, akik találnak szépséget a nem hétköznapi dolgokban.

londoni látványosságok
© Tom Page

3. Syon Park and House

A Brentford-ban található Syon Park szintén kissé kijjebb esik a városközponttól. A területén található a Syon House, amelyet az 1400-as években építettek, ám a mai külső részét 1547-ből eredeztetik, míg az enteriőrt Robert Adam álmodta meg 1762-ben. Ennek érdekessége, hogy ez az első ház, ami a jellegzetes „Adam stílust” mondhatja magáénak, amely igencsak eklektikus. A parkban nagyjából 200 különböző fafajta található, illetve a Temze partján fekszik, így kiváló kikapcsolódási pont lehet a nyüzsgő belváros után.

londoni látványosságok
© Steve Cadman

2. Shoreditch Area

Mit is mondhatnék: Shoreditch egy igazi hipszter környék rengeteg pubbal, étteremmel és street food lelőhellyel. Graffitik a falakon, menő piac (Brick Lane Market). Mi kéne még? Persze ezt 30 fölött nehezen értékeli az ember, de amíg csak arra vágysz, hogy egy jó vietnámit egyél és valami kiégett koncerten vegyél részt, teljesen jó. Leginkább azért szerethető, mert Camdennel ellentétben még nem lepték el a francia tinik a környéket és pár eredeti Bansky alkotásba is belefuthatsz!

londoni látványosságok
© Berit Watkin

1. Hot Tube Cinema

Nyár van, és megnéznél egy filmet, mondjuk a ’80-as évekből a szabadban? Az angol időjárás nem kedvez ennek a programnak? Dehogynem! A Hot Tube Cinema a Rockwell House tetőteraszán található és ahogy a nevéből is adódik, kültéri meleg vizes medencékből lehet nézni olyan klasszikusokat, mint a Dirty Dancing, vagy a Szellemirtók. Azt gondolom, ezt nem kell túlmagyarázni. Londonon kívül New Yorkban is létezik hasonló szórakozási lehetőség. Az egyetlen hátránya, hogy nem a legolcsóbb buli a világon. A 6 személyes medence 210 fontba kerül, míg egyénileg 35 fontot kell fizetni a belépésért. Egyszer viszont mindent ki kell próbálni, nem igaz?

londoni látványosságok
© Hot Tube Cinema

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.