London vs. Birmingham turistaszemmel

Ha Angliában turistáskodsz, a legvalószínűbb úti célod feltehetően London lesz, azonban nem érdemes megfeledkezni Nagy-Britannia második legnépesebb városáról, Birminghamről sem. A múlt hónapban volt szerencsém mindkét nagyvárosban pár napot eltölteni, s ennek örömére összeszedtem, milyen turista-szempontok mentén különbözik, vagy éppen hasonló ez a két hely, és mire érdemes odafigyelned, ha arrafelé jársz.

Közlekedés

Ha a híresen drága (árban a világon legmagasabb) londoni közlekedésre gondolva azt feltételeznénk, hogy más városban olcsóbb a helyzet, sajnos csalódnunk kell. A birminghami buszra felszállva rögtön 2 font 20 centünk bánja, ha nem veszünk előre heti jegyet, amivel azonban szintén nem sokat spórolunk. Ha pár napot töltesz csak a városban (ahogy én tettem), a napi 4 fontba kerülő „day saver”-t érdemes megvenni, ha nem akarod túlbonyolítani a dolgot. A város elég nagy a maga 1,100 000 lakosával, így hacsak nem a belső kerületekben találsz szállást, a buszra feltehetőleg szükség lesz, azonban jó hír, hogy ha egyszer bejutottál a belvárosba, a legtöbb dolog, amit érdemes megnézni, gyalogtávon belül van. A várost egyébként behálózzák és jól lefedik a buszvonalak, s a járatok a késő éjjelt és hétvégéket leszámítva viszonylag gyakran járnak.

Londonban közlekedve napközben szintén nem lehet panasz a járatok gyakoriságára, de persze az árakkal egész más a helyzet: az Oyster-kártya megvásárlása és pénzzel feltöltése után minden alkalommal zónától függően más összeget emel le rendszer a kártyáról, ha metróval közlekedünk (ez 2.40-től akár 8 fontra is rúghat, ha valamelyik külső zónából jövünk). Turistaként a belvároson belül talán érdemesebb a valamivel olcsóbb és egységes árú buszt választani 1.40-ért, hiszen így a városból is jóval többet láthatsz, ami az emeleten utazva jó móka (legalábbis amíg újdonságként hat). Hátulütője, hogy a belső zónákban szinte folyamatos a dugó, így ha épp sietnél, némi tehetetlen idegességgel tölthet el a busz „alatt” nálad jóval gyorsabban közlekedő gyalogostömeg látványa. Egy-egy csomópontnál ilyenkor kicsit olyan érzése támad az embernek, mintha egy nyüzsgő hangyaboly közepén ő lenne az a kődarab, amit mindenki csak kikerül.

London vs. Birmingham
© Nikos Koutoulas

Látnivalók

London látványosságainak itt való felsorolása szétfeszíti a cikk kereteit, sőt, egy hét kereteit is. Nem is érdemes úgy nekiindulni egy ilyen útnak, hogy minden fontosat meg fogsz tudni nézni: érdemes inkább szelektálni, és érdeklődés alapján dönteni, miket szeretnél: vásárolgatást az Oxford street-en, tömény múzeumozást, pubok végiglátogatását esténként, toronyiránt nekilódulva a városnak hidak, épületek felfedezését, piacokon nézelődést, esetleg egész hetes spórolást egy West End előadásra? Minden sajnos nem fog beleférni.

Jóval egyszerűbb a helyzet Birminghamet járva, mely jóval kevésbé tömény, látványosságokkal teli élmény, mint London. Persze Birminghamnek is megvannak a maga nevezetességei, ezeket azonban könnyebben végig lehet járni pár nap alatt. A gyaloglást nem kedvelőknek itt érdemesebb valamilyen bus tour-ra befizetni, hogy ne kavarodjunk el. Ugyanakkor, ha ebben a városban jár az ember, elég könnyű elcsábulni, és a Bull Ring (– Birmingham központi része) plázakomplexumában eltölteni az időt, illetve elkölteni a pénzt. Ez ugyan nem különösebben tartalmas időtöltés, azonban, ha nem akarunk az út végén üres kézzel hazatérni, mindenképp érdemes rá egy napot szánni. Utána pedig a híres Bullring Bull- lal pózolni, ahogy teszi ezt minden arra járó.

London vs. Birmingham
Természetesen mindkét városban van óriáskerék

Evés, ivás, szórakozás

A két városban hasonló kínálat található hasonló árakkal, nem meglepő módon ugyanazok a szendvicses-, leveses- és étteremláncok köszönnek vissza mindenütt.

Ha a birmingham-i pubok egyikében szeretnénk megkóstolni az english breakfast-et, vagy a helyi sausage-et mashed potato-val, nem fogunk csalódni. Az árak inkább a kocsma sajátosságaitól függenek, nem pedig attól, melyik városban jársz. Amiben más a kettő, az sokkal inkább a helyek hangulata, hiszen a londoni Soho környékén, ahol egymást érik a pubok, azért nagyobb a nyüzsgés valamivel. Mindezzel együtt Birmingham sincs híján a bohém szórakozóhelyeknek, legyen szó egy-egy koncerteknek otthont adó pincéről, vagy azokról az ikonikus pubokról, ahol esténként a tömegben, állóhelyeken ismerkedhetünk a spicces angolokkal egy pint hazainál erősebb sörrel a kezünkben.

London vs. Birmingham
© brianac37

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.