Top10

10 látványosság, amely hamarosan eltűnik

A világ számos természeti vagy épp ember alkotta csodáját látva hajlamosak lehetünk ezek állandóságát feltételezni – ez azonban illúzió. Klímaváltozás, kiszáradás, erózió: többek közt ezek lehetnek felelősek a különféle látnivalók pusztulásáért. Az alábbiakban 10 olyan helyről olvashattok, amelyet néhány év múlva már csak képeken találtok meg.

Velence, Olaszország

eltűnő látványosságok
© wikimedia

A víz városáról gyakran hallhatjuk, hogy évről évre süllyed, s egyre gyakoribb áradásokkal kell szembenéznie. A szakértők szerint, ha a süllyedés a jelenlegi ütemben folytatódik, a város az évszázad végére lakhatatlanná válik.

Maldív-szigetek

eltűnő látványosságok
© wikimedia

Hasonló sors vár a Maldív-szigetekre is. Az Ázsiában fekvő, 1192 földdarabból álló szigetvilág a világ tengerszintjéhez képest legalacsonyabban elhelyezkedő területe, így a gleccserek olvadása miatti tengerszint-emelkedés egyik legkorábbi áldozata lesz. A szakértők becslései szerint 2030-ra válhatnak lakhatatlanná a szigetek, 100 éven belül pedig teljesen a víz alá kerülhetnek.

Holt-tenger

eltűnő látványosságok
© tsaiproject

A világ legsósabb tengere az elmúlt 40 évben harmadára zsugorodott, vízszintje pedig körülbelül 24 méternyit süllyedt. A kiszáradás oka, hogy a területen a korábbihoz képest kevesebb eső esik, miközben a tengert tápláló Jordán folyót ipari célokra használják a környéken lakók. Előreláthatóan 50 múlva nem lesz már víz a Holt-tenger területén.

Aral-tó

eltűnő látványosságok
© Martijn.Munneke

Szintén a teljes kiszáradás fenyegeti az Aral-tavat, amely egy mesterséges természetátalakító program következtében az utóbbi 25 évben vízmennyiségének és területének körülbelül 80%-t veszítette el. A becslések szerint nagyobbik, déli fele 15 év múlva teljesen eltűnik.

Lascaux-i barlangrajzok

eltűnő látványosságok
© Jack Versloot

A Franciaországban található ősi leletek vesztét a régészek szerint egy ritka gombafajta fogja okozni, melynek következtében 15 év múlva eltűnnek a festmények e barlangok faláról.

Norvég fatemplomok

eltűnő látványosságok
© wikimedia

A ország dongatemplomai a 12. század körül épültek, mára alig 30 maradt fenn. Az építmények a süllyedés és az anyagok romlása miatt veszélyeztettek. Megmentésükön dolgozik ugyan a norvég kormány örökségvédelemért felelős részlege, beavatkozás nélkül azonban tíz éven belül elpusztulhatnak.

Az Alpok gleccserei

eltűnő látványosságok
© wikimedia

A klímaváltozás miatt az Alpok jeges területei minden évben 3 százalékkal csökkenek, mely azt jelenti, hogy az itt található gleccserek 2050-re teljesen elolvadnak. Az olvadással együttjáró egyre növekvő lavinaveszély szintén végzetes károkat okozhat a síparadicsom területein.

A Kongói esőerdő

eltűnő látványosságok
© wikimedia

Az Amazonas utáni második legnagyobb esőerdő több, mint 3,3 millió négyzetkilométeren terül el, azonban a nagyfokú, évente 15 ezer négyzetkilóméteres fakitermelés miatt 25 éven belül az erdő kétharmada örökre eltűnhet. A kitermelés egy része illegálisan folyik, az erdő helyreállítására visszaadott területek pedig nem elegendőek annak megmentéséhez.

Nagy-korallzátony

eltűnő látványosságok
© Sarah_Ackerman

Az Ausztráliához tartozó Nagy-korallzátony körüli víz egyre jobban felmelegszik és szennyezettebbé válik, ásványianyag tartalma pedig felborul, ezen környezeti folyamatok pedig halálra ítélik az itt található korallokat. A 2000 km-es, jelenleg 34 millió hektárnyi, 3000 korallzátonyból álló látványosság 100 év múlva teljesen elpusztulhat.

Taj Mahal

eltűnő látványosságok
© Dennis Jarvis

A 17. század közepén épült mauzóleum jelenleg évente 3-4 millió turistát vonz, azonban pár éven belül örökre bezárhatja kapuit. Az épület homlokzatát a szennyezett levegő egyre inkább sárgásra színezi, fából készült alapzata pedig erősen rothad, így elképzelhető, hogy 4-5 év múlva már csupán a távolból lesz a nagyközönség számára látható.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.