Karácsonyi szokások és finomságok a nagyvilágból

Magyarországon egyértelműen a bejgli, a töltött káposzta és a félelmetes mennyiségű szaloncukor az, ami meghatározza a karácsonyt. De mi a helyzet más országokban? Mai cikkünkben megnézzük, hogy milyen egyedülálló vagy szimplán furcsa szokásokkal találkozhatunk külföldön, illetve mutatunk néhány egyszerű, karácsonyi süti receptet is a világ különböző pontjairól!

Szokatlan szentesték

külföldi karácsony© PDI

Bolíviában az éjféli mise igen hangosra sikeredhet, mégpedig a kukorékolás miatt. Úgy tartják, hogy Jézus születését egy kakas adta hírül, és nem elég, hogy néhány hívőnekvan otthon saját kakasa, még magukkal is viszik a misére.

Norvégiában december 24-én minden takarításra alkalmas eszközt elrejtenek a házakban, mert a legenda szerint éjszaka leszállnak a gonosz boszorkányok és ellopják a szem előtt hagyott seprűket.

A Spanyolországban felállított betlehemeknek van egy érdekes eleme, ez pedig az a figura, aki félig letolt nadrággal és teljesen látszó fenékkel áll a díszlet részeként.

Különös karácsonyfák

A kínai Changzhou nevű városban minden évben egy kizárólag sörösüvegekből felépített karácsonyfát állítanak. Csak remélni tudom, hogy azt a sok sört valaki megissza utána.

Németországban szokás egy darab uborkát ábrázoló díszt helyezni a karácsonyfára. Ez az utolsó dísz, amit felraknak, és a hagyomány szerint az a gyerek, aki először megtalálja az uborkát, eggyel több ajándékot kap.

2010-ben Abu Dhabiban állították fel a világ legdrágább karácsonyfáját, egészen pontosan 7,2 millió fontból, vagyis majdnem 3,1 milliárd forintból. Nem csoda, hogy ennyibe került, hiszen a díszek egytől egyig aranyból és drágakövekből készültek.

Ünnepi lakoma másképp

Bár Japánban december 25-e hivatalosan nem ünnep, néhányan mégis ünnepnapként kezelik, és hónapokkal korábban megrendelik a KFC-től a karácsonyi kosarukat. A szokásos rántott csirkefalatok mellé jár egy üveg pezsgő és torta, mindez potom 5.000 yenért (12.000 Ft).

Lengyelországban az ünnepi ebéd azzal kezdődik, hogy egy fémlapot tesznek az asztal lábai alá, ezzel szimbolizálva az erőt, amire szüksége van mind az asztalnak, mind a vendégek gyomrának, ugyanis az ebéd 12 fogásból áll, ebből legalább kettő halétel, leginkább ponty.

Míg mi karácsonykor töltött káposztával tömjük magunkat, addig Dél-Afrikában olajban sült lepkével, egészen pontosan kis pávaszemmel.

Az ajándékozás

külföldi karácsony© William Warby

Szerbiában van egy igen bizarr formája az ajándékozásnak: arany- és ezüstvasárnap a gyerekek megkötözik édesanyjukat és csak akkor engedik szabadon, ha kifizette a váltságdíjat ajándékok formájában.

A hollandok Mikulása, Sinterklaas Spanyolországban él és minden karácsony előtt beizzítja a gőzhajóját, hogy Hollandiába utazzon és szétossza a csomagokat. Minden meglepetés egy-egy gyerek csizmájában landol, így ünnepekkor az összes apróság megrohamozza a cipős szekrényeket, ajándékok után kutatva.

Svédországban gyakran találhatunk apró kártyákat az ajándékokon, ezekben olyan saját, kézzel írt, rövid versek vannak, amelyek a csomag tartalmára utalnak.

Most pedig jöjjenek a karácsonyi finomságok!

Az alábbiakban három külföldi karácsonyi édesség recepctjét olvashatjátok. Ami külön öröm, hogy mindet egyszerű elkészíteni és garantáltan színt visznek a karácsonyi menübe!

Borsos-csokis süti (Dél-Afrika)

Furcsán hangzik, de a csoki és a bors tökéletesen kiegészítik egymást. Az egésznek az a titka, hogy meg kell találni az ideális csoki-bors arányt. Szerencse, hogy ez nem nehéz.

külföldi karácsony© Kimberly Vardeman

Hozzávalók (40db sütihez)

  • 40 dkg keserűcsokoládé feldarabolva
  • 12 evőkanálnyi vaj (szobahőmérsékleten)
  • 1 csésze cukor
  • 2 nagy tojás
  • 1 csésze finomliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál bors

1. Olvasztd meg a csoki ¾-ét és tedd félre.

2. A vajat előbb nyomkodd össze, add hozzá a cukrot, majd addig keverd homogénné.

3. Ehhez a masszához add hozzá az egyik tojást, jól keverd el, add hozzá a másik tojást, ismét jól kever el.

4. Egy másik tálban keverd össze a lisztet és a szódabikarbónát, majd a poranyagot lassan, folyamatos keverés mellett add hozzá az előbb elkészített masszához.

5. Az így elkészült keverékhez add hozzá az olvasztott csokit és a borsot, a végén pedig tedd bele a feldarabolt csokit is.

6. Az immáron csokis-borsos-vajas masszából mérj evőkanálnyi darabokat egy tepsibe, ezek 3 centire legyenek egymástól.

7. Süsd 180 fokon 10-15 percig.

8. Gyönyörködj a munkádban!

Brigadeiro (Brazília)

Ennek az édességnek az a legnagyobb előnye, hogy minimális kézügyesség kell az elkészítéséhez és a színes díszítésekkel akár mindegyik darab sütink másmilyen külsőt kaphat. Hátránya, hogy viszonylag sokáig kell főzni, de megéri!

külföldi karácsony© Van Sweet

Hozzávalók (25-30 darabhoz)

  • 400ml (nagyjából 400g) sűrített tej
  • 3 evőkanál keserű kakaó
  • 1 evőkanál vaj a sütibe és még egy kicsi a formázáshoz
  • 1 csipet só

Díszítéshez és szervírozáshoz:

  • csokoládéreszelék vagy bármilyen neked tetsző cukorgolyó vagy cukorgyöngy
  • mini muffin papír

1. Öntsd az összes hozzávalót egy közepes méretű fazékba és kis lángon melegítsd, amíg teljesen homogén, sűrű keveréket kapsz. Ez nagyjából 30-35 percbe telik, közben folyamatosan keverd, hogy ne ragadjon le.

2. Miután elkészült, hagyd kihűlni. A folyamatot meggyorsíthatod azzal, hogy hideg vízbe teszed a fazekat.

3. Oszlass el egy kevés vajat a tenyereden, a masszából vegyél 1-2 falatnyit a kezedbe, és formázz belőle gömböt.

4. A golyót forgasd meg csokireszelékben vagy cukorgolyóban, és tedd egy mini muffin papírba.

5. Kész! Az elkészült golyókat érdemes hűtőben tárolni.

Tahinis süti (Izrael)

A tahini (szezámpaszta) meglepően jól passzol sütikhez, mert egyrészt a dióéhoz hasonló ízt kölcsönöz a tésztának, másrészt pedig kevésbé érezzük édesnek a végeredményt. Ettől persze a cukor az cukor.

külföldi karácsony© Vegan Feast Catering

Hozzávalók (30 darabhoz)

  • 20dkg vaj
  • 1 csésze cukor
  • 1 csésze tahini
  • 2 csésze finomliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só

1. A vajat és a cukrot keverd össze kézimixerrel, addig keverd, amíg egy könnyű, habos állagot elérsz. Ez kb. 2 percet vesz igénybe. Add hozzá a tahinit, keverd tovább csomómentesre.

2. Egy másik edényben keverd össze a lisztet és a szódabikarbónát. Ezután add hozzá a tahinis keverékhez, ismét keverd csomómentesre. Miután kész van, takard le és legalább 1 órán át hagyd állni a hűtőben.

3. Evőkanálnyi darabokat tegyél a sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 180 fokon süsd világosbarnára. Ez kb. 15 perc.

4. Sütés után hagyd hűlni, és tetszés szerint tálald. A kész sütik nagyjából 1 hétig állnak el.

( designtaxi, food52)

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

  • Az álmokért igenis küzdeni kell!

    Az álmokért igenis küzdeni kell!

    Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

    Fruzsi
  • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

    Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

    2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

    Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.