Önkéntes

Így lehetsz pár napig te is farmer a világ bármely pontján

Birkanyírás Svédországban? Sajtkészítés Franciaországban? Vagy épp quinoa termesztés Peruban? Ha kicsit elszakadnál a stresszes városi hétköznapoktól és pár hétre szívesen kipróbálnád a farmerek életét, akkor ez a cikkünk neked szól!

Bemutatunk nektek egy olyan honlapot, amin keresztül az önkénteskedni vágyók és a farmtulajdonosok egymásra találhatnak. A fogadó házigazdák 4-6 óra munkáért cserébe szállást és étkezést biztosítanak, de igazából minden a két fél megállapodásától függ.

A WWOOF keretein belül az önkéntesek az általuk kiválasztott farmok mindennapi feladataiban vesznek részt, amik nagyon széles skálán mozoghatnak. Segíthetnek például az aratásban, a favágásban, az állatok gondozásában, de vannak egészen különleges farmok is jóga órákkal. A világ gyakorlatilag bármely országát választhatjuk úti célul Argentínától Tanzániáig, mindössze egy 20-30 eurós tagdíjat kell befizetnünk. Ezért cserébe megkapjuk az adott ország farmjainak listáját e-mail címekkel és telefonszámokkal, ezután szabadon kapcsolatba léphetünk a nekünk szimpatikus házigazdával.

’Wwoofolni’ persze nem csak akkor érdemes, ha esetleg egy önfenntartó farm indításán gondolkozunk. Kitörhetünk a szürke hétköznapokból, a városi betondzsungelből, tanulhatunk pár dolgot az önfenntartásról és saját magunkról is. Inspirálóan hathat ránk a házigazdák megszokottól eltérő életvitele, valamint teljes betekintést nyerhetünk a helyi kultúrába.

Ha kedvet kaptatok a farmturizmus kipróbálásához, de nem vagytok benne biztosak, hogy hova is mennétek, ízelítőül kigyűjtöttünk nektek pár példát, hogy már el is kezdhessétek tervezni az utazást.

1. Monte da Cunca, Algarve, Portugália

külföldi önkénteskedés© Luis Ascenso

Ha egyszerre szeretnél ’Wwoofolni’ és az Atlanti-óceán egy édesvízi lagúnájában szörfözni vagy kajakozni, akkor délnyugat Algarve felé kell venned az irányt, Monte da Cuncába. A WWOOF önkéntesek paradicsomának is nevezik a helyet, ahol a feladatok közé tartozik a bio konyhakertben való tevékenykedés, biológiailag lebomló szalmaházak építése, turistaházak festése és állatok gondozása. A szállás lakókocsiban, sátorban vagy jurtákban megoldott, internet és TV nincs, viszont a Bordeira part 15 perc sétára található, ahol a szörfdeszkákat és a bicikliket ingyen kölcsönözhetjük.

2. Bor és olíva Toszkánában, Olaszország

külföldi önkénteskedés© Luis Ascenso

A terület 1981-ben vált biogazdasággá és 1997 óta fogad önkénteseket. Itt szőlőültetvényekkel és olajfákkal foglalkozhatsz, de a feladataid között szerepelhet az erdőtisztítás és a fűnyírás is. Főleg vegetáriánus és részben bioétkezések vannak, valamint 2 főt tudnak fogadni egy időben, akiket külön házban szállásolnak el, amit ’rusztikusként’ mutatnak be. A minimum tartózkodási idő 1 hét, és az angolul beszélők előnyt élveznek.

3. Kecskék és sajtok Cumbriában, Anglia

külföldi önkénteskedés© @sage_solar

Bővítsd ki az újonnan tanult borkészítési tudományod a kecsketenyésztés és sajtgyártás rejtelmeivel a Sprint Mill kisgazdaságban, Kendal közelében. 2000 óta több mint 100 önkéntes járt itt, akiknek a feladatai közé tartozott a erdőség rendben tartása, famegmunkálási folyamatok, illetve a gyümölcsös és zöldségeskert gondozása. Elmélyedhetsz a kovácsmesterségben, és szabadidődben lehetőséged van a folyóban megmártózni.

4. Alpaka gondozás Mary Valleyben, Ausztrália

külföldi önkénteskedés© Siri Spjelkavik

Elsőre talán nem ugrik be a lámához hasonló, kedves állatka, az alpaka, ám a 27 holdas ausztrál birtokon megismerkedhetsz rögtön egy egész nyájjal. Rajtuk kívül két kutyával, lovakkal, cicával és néhány csirkével kell együtt élned. A feladatok közé tartozik az alpakák gondozásán kívül a kertészkedés és egyéb házkörüli teendők ellátása. Ha a nyári hónapokban mész, mangó szüretelésben és feldolgozásban is részt vehetsz.

A szállás a családi házban van, viszont használhatod a medencét is. A tartózkodásod hosszát a családdal közösen egyeztetitek.

5. Santipap Gardens, Thaiföld

külföldi önkénteskedés© Diego Cambiaso

A Santipap Gardens egy családi biofarm Thaiföld északkeleti részén, a Ubanratan Dam tó partján fekszik. A zöldségeskert és trópusi gyümölcsfákon túl a tulajdonosok, Richard és Pongpen, számos kurzust is kitalált az érdeklődő vendégek számára. Sampon és mosószappan készítés, thai főzőtanfolyam, vályogházépítés, thai masszázs csak néhány azok közül, amiket az utazók ott tartózkodásuk alatt kipróbálhatnak.

A szállás egyszerű és a fogadók kemény munkát várnak, de ha egy thai falu mindennapjait szeretné megismerni, ez a farm a jó választás.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.