Bulizz külföldön magyarul!

A zene szocializációs szerepe vitathatatlan, teljesen mindegy hol élünk a világban. Néhány élelmes ember arra is rájött, hogy igenis van igény külföldön élő magyarok számára hazai koncerteket, bulikat szervezni. A kérdés csak az, hányszor vagyok hajlandó meghallgatni Balázs Klárit és Korda Gyurit, mielőtt kihullik a hajam és mennyire hiányzik a székelykáposzta?! Külföldi magyar buli körkép.

Ez az írás nem mások ízlésének bírálata érdekében jött létre, hiszen gondolom a magyar bulik szervezői pontosan tudják milyen igényeket kell kielégíteniük, mielőtt megkeresnek egy-egy előadót. Persze azzal nem feltétlenül kalkulálnak, hogy vannak emberek, akiket sem Pataky Attila nem érdekel, nem kifejezetten rajonganak a magyar retro bulikért havi rendszerességgel, és Josh és Jutta sem hozza lázba őket. Márpedig a külföldi magyar bulikon a kínálatot elnézve ez a divat.

magyar bulik
© Mircea

A legszerencsésebbek egyértelműen Angliában élnek – főképp Londonban -, ők bőségesen el vannak látva ilyen előadókkal. Több cég is foglalkozik magyar zenészek importálásával a szigetországba, azonban a kommenteket olvasgatva vegyesek a vélemények. Két Zoltán Erika közé néha befér egy nagy családos trendkövető Ákos, vagy mostanában volt Quimby is, szóval nyilván mindenki el van kényeztetve. Mivel a mid-cult zenészek szintén nagy népszerűségnek örvendenek és könnyen eladhatóak bárhol, ennek van szintén egy felvevőrétege, akik nem unják meg, hogy a választék sosem bővül. Értem ezalatt, hogy minden évben ugyanazok az előadók szórakoztatják a megjelent nagyérdeműt. Mert ki ne szeretne nevetni a megunhatatlan Bagi-Nacsa pároson, vagy partizni egyet Dj Budai legújabb mixére, amelyet a Londoni Magyar Undergound Buli ajánl nekünk!? Elárulom: sokan. Egyébként érdemes lenne az underground fogalmát tisztázni, mielőtt használni kezdjük.

magyar bulik
© Feans

A helyzet a többi országban sem jobb, a tendencia mindenhol hasonló. Lehet mondani, hogy a hangulat a lényeg, elég a pálinka és pörkölt meg a jó magyar szó, de valljuk be: vannak igényesebb zenekarok is, jobb fellépők/humoristák, mint az unásig hakniztatott retro sztárok. Kérdés lehet, hogy miért mindig ők? Több variáció létezik a fejemben.

 1. A szervezőket nem érdekli az emberek igénye, csak az a fontos, hogy a már bejáratott törzsközönség örüljön.
 2. Valóban erre bulizik a magyarok nagy része.
 3. Olyan szerződésük van, ami 100 évre lekötötte ezeket az előadókat és nem hívhatnak mást.
 4. A zenekarok kartelekbe tömörülve, maffiaként tartják sakkban a külföldi szervezőirodákat.

Bármelyik opciót el tudom képzelni, csak fáj.

De nézzük a jó oldalát a magyar buliknak! Mert, hogy vannak bármilyen meglepő is. Első körben mindenképpen ki kell emelni azt, hogy a közel 600 ezer külföldön élő magyart a világ minden táján össze tudja hozni, akármilyen nyálasan is hangzik. Több hónapnyi kint lét után jól esik meginni egy pohár magyar bort és megenni egy mások által elkészített székelykáposztát, vagy csak úgy lenni és nem gondolni a munkára, családra stb...

Ezeken a bulikon úgy érzed, picit otthon vagy. Csak szólna néha más zene. Ugye?!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.