Utazási tanácsok

Te vásárolhatod meg a legolcsóbb repülőjegyeket, ha megfogadsz néhány egyszerű tanácsot!

Már ott tartasz kétségbeesésedben, hogy valamelyik légitársaság honlapja a kezdőoldalad, hátha végre egyszer elcsípsz egy akciót? Az ismerőseid mindig olcsó jegyeikkel büszkélkednek, te pedig hiába foglalod le jó előre, mégis találsz később olcsóbb áron? Pipáld le őket ezt a néhány egyszerű trükköt követve!

1. Figyeld meg, hogy a hét mely napja az „akciónap”!

Több légitársaság tart a hét egy-egy meghatározott napján árcsökkentést, ezért nem árt rendszeresen ellenőrizni, hogy kedvenc társaságaidnál melyik nap a favorit. Több cég a csütörtököt részesíti előnyben – úgy is mondhatjuk, ez a repülősök „Torkos Csütörtöke”, amikor kedvünkre csemegézhetünk a jó ajánlatokból.

Egyébként megfigyelhető, hogy hét közepén nagyrészt olcsóbbak a járatok, ezért már foglaláskor is jó elgondolkodni azon, hogy például szerdai vagy csütörtöki utat foglaljunk le. Az aktuális utazási időszakot is ismernünk kell, hiszen egyes országokba nyáron sokkal drágábban utazhatunk, mint az év más szakaszaiban.

olcsó repjegy© N i c o l a

2. Impulzív repjegy vásárló? Létezik ilyen!

Sokan szeretnének gyorsan túlesni a foglaláson, mert kimerítő és bonyolult procedúrának tartják, amelyet több stresszt és bizonytalanságot okozó kérdés is még „élményszerűbbé” tesz (például: Honnan tudjam előre, milyen súlyú bőröndöm lesz? vagy Az is lehet, hogy nem az a bankkártya típusom, amit a rendszerben bejelöltem... esetleg Mi van, ha én nem akarom megadni az ülésem helyét plusz ezresekért, de később mégis változtatnék ezen).

Aki hajlamos arra, hogy a fenti kedves kérdések befolyásolják vásárláskor, gyakran túl gyorsan nyom rá a véglegesítő „vásárlás” gombra, anélkül, hogy más, előnyösebb ajánlatokat is szemügyre vett volna. A végső döntés előtt nézzünk körül több társaság honlapján, ha kell, érdeklődjünk telefonon, készítsünk összehasonlítást. És ha mégis túl impulzív és hirtelen döntést hoztunk volna, még mindig ott a gyakran lehetőségként jelen lévő „módosítás” gombocska. Egyébként pedig: csak szépen, lassan, a repülő majd úgyis száguld helyettünk.

3. Derítsd ki, nincs-e a célpont közelében másik lehetséges leszállóhely!

Bár a transzfer és a városból városba történő buszozás-vonatozás fárasztó lehet, a pénztárcánkat akár meg is könnyítheti. Elképzelhető, hogy bár a választott járat abban a városban száll le, ahová eredetileg készültünk, egy másik, hozzá közeli reptéren sokkal olcsóbban landolhatnánk, és még a két pont közötti utazás ára sem haladná meg az eredeti repülőjegy értékét. Vagy ha nem rendkívül fontos okból tartottunk az eredeti helyszínre, lehet, hogy szívesen töltenénk egy kis extra időt a másik, közbeiktatott városban, így két legyet üthetünk egy csapásra!

Azt is jó tudni, hogy minél többen választanak egy repteret, sokszor annál olcsóbb ott a leszállás, ezért a „másik” reptér kiválasztásakor ezt is figyelembe vehetjük. Kivéve persze, ha nem szeretjük a tömeget.

4. Lehet túl korán foglalni? Meglepő, de igen!

A hiedelemmel ellentétben nem mindig működik az az elképzelés, miszerint azonnal le kell csapni a repülőjegyre, akár sok-sok hónappal az indulás előtt. Érdemes kicsit kivárni, mert a társaságok az indulás előtt egy meghatározott időpontban kezdik csökkenteni az árakat. Talán abban bíznak, hogy mivel többen hisznek a minél korábban, annál jobb elméletben, annál több jegy kerül eladásra drágábban. Persze azért ahogy telik az idő, arra is ügyelni kell, nehogy elkapkodják az összes jegyet azok, akik nem ismerik ezt a – talán legtrükkösebb – titkot.

olcsó repjegy© Benson Kua

5. Ha lehet túl korán, akkor a túl későn is szóba jöhet!

Ahogy a nagy koncertek esetében, úgy a repüléskor is az a szabály, hogy „ki korán kel, aranyat lel”, vagyis az „early bird” jegyek után mindig érdemes kutatni.

Igazodva a ne túl korán, ne túl későn elmélethez, meg kell találni az arany középutat, amikor a legjobban jövünk ki a foglalásból anyagilag. És hogy ez mikor van?

A Hopper kutatása szerint legkésőbb 25 nappal indulás előtt hozzuk meg a döntést, addig még többé-kevésbé tudunk spórolni. Kis torzítással olyan ez, mint egy esküvő: 25 nappal a nagy nap előtt már alig-alig gondoljuk meg magunkat, és talán ezért ugrik meg ilyenkor a jegyek ára is. Aki néhány héttel az indulás előtt gondolja meg magát, borsos árat fizethet a lemondás miatt, akár egy visszakozó vőlegény vagy menyasszony.

6. Ne felejtsd ki a járulékos költségeket!

Követted az eddigi tanácsokat, de gyanúsan olcsónak tűnik a végösszeg? Hát persze, mert talán nem adtad hozzá a különféle adókat, a transzfer költségeit, stb. Még ennek ellenére is kijöhet a végén egy egészen barátságos összeg, de ekkor is érdemes összevetni a különböző társaságok ajánlatait. Lehet, hogy az egyik cégnél meglehetősen olcsó maga a jegy, de a csomagért és a taxiért már egy félhavi fizetést is ki kell fizetni.

Általában is igaz, hogy foglaláskor össze kell vetni a különféle vállalatok ajánlatát.

Bár ez felesleges tippnek tűnhet, előfordulhat, hogy valaki azt gondolja, csak a fapados gépek visznek el bennünket olcsón bárhová, pedig nem mindig ez a helyzet. A nem fapados társaságok is okozhatnak nagy meglepetést időnkénti akciókkal vagy egyéb döntésekkel, de kizárjuk ennek lehetőségét, ha nem vesszük ezeket is számításba. Léteznek nagy gyűjtőoldalak, ahol egyszerre figyelhetünk több hasonló ajánlatot is. Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy a fapados járatok gyakran nem a központi, hanem a külvárosi reptereken landol, ezért ekkor még több transzferköltséggel kell számolnunk, mint egyébként.

Forrás: time.com

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.