Utazási tanácsok

Így utazz Európában! Minden hasznos infó egy helyen

Íme egy európai utazási kisokos, ami kötelező olvasmány minden külföldi nyaralást tervezőnek. Már sokat és sokszor írtunk az Európán belüli utazásról, többféle szempont alapján, de most összeszedtünk néhány gyakorlati tippet, amiről már biztosan hallottál, de talán utazás előtt nem árt átismételni őket.

Az európaiak a legtöbb felmérés szerint szeretnek utazni; mondhatni, lételemük a folytonos mobilitás, és most nem feltétlenül munkavállalás céljából történő kontinentális mozgásra gondolunk. Persze a tagállamok aktuális gazdasági helyzetétől is függ, hogy ki vág bele egy-egy európai kalandba, de ezt leszámítva nyugtázhatjuk, hogy Európában utazni igencsak kedvelt elfoglaltság. 2010-ben például a svédek, a hollandok és a belgák tűntek a legvállalkozóbb szelleműnek, mert ezen ország mindegyikében a helyi lakosság több, mint 70%-a tervezett külföldi-európai utazást.

1. Ne hagyd otthon a személyi igazolványodat vagy az útleveledet!

Bár sokan csak legyintenek az útlevél szó hallatán, ha EU-s berkeken belüli utazásról van szó, egyes tagállamokba való belépéskor nem árthat.

külföldi utazás előtt © alessandro Valli

Több olyan történetről is hallani ugyanis, hogy egyes határátkelőknél nem ismerik fel a magyar személyigazolványt – bár rejtély, hogy miért nem ‒ , és ezért nem árt készenlétben tartani a hagyományos útlevelet sem. Bár persze ez a történet fordítva is megeshet, ezért ha a Schengen-térségbe nem tartozó hat tagállam valamelyikébe tartunk, ne legyünk lusták, csináltassunk útlevelet.

Kétszer is érdemes tehát megnézni, bepakoltunk-e minden papírt a következő hat tagállam területére lépve: Egyesült Királyság, Írország, Bulgária, Románia, Horvátország, Ciprus. Különleges helyzetet tölt be néhány nem-EU-tagállam, azaz Svájc, Liechtenstein, Izland és Norvégia, amelyek szintén schengeni államok!

2. Euró itt, Euró ott: most akkor hol is kell használni?

Először is természetesen mindenhol, ahol már ez a hivatalos fizetőeszköz – jelenleg 19 tagállamban. Emellett ne felejts eurót váltani, ha Andorrába, San Marinóba vagy Monacóba készülsz. Koszovóban és Monacóban de facto pénzként elismerték az eurót. A nem-euróövezeti országokon belül több helyen is, főképp szolgáltató egységekben, elfogadják az eurót, ezt érkezéskor ajánlott ellenőrizni.

külföldi utazás előtt © FuFu Wolf

És mi a helyzet a sokak által kedvelt bankkártyás fizetési móddal?

„A bankok az Unión belüli nemzetközi eurófizetési műveletek esetében ugyanakkora díjat számítanak fel, mint az azonos összegű belföldi tranzakcióknál. Vagyis ha Ön valamely uniós országban eurót vesz fel bankjegykiadó automatából, az ugyanannyiba kerül, mint ha egy, az Ön bankjáétól eltérő automatából venne fel pénzt.” Aggodalomra tehát semmi ok!

3. Vásárolnál is? Erre figyelj!

Az EU-ban nem korlátozzák, mit vásárolunk, mindaddig, amíg magáncélra szánjuk a beszerzett terméket.

külföldi utazás előtt © Petras Gagilas

Ha azonban máshol értékesítenénk azokat, akkor már más szabályozások lépnek életbe! Az adózástól azonban nem kell tartani, mert az árak már tartalmazzák a különféle díjakat. Ha valahol ezt még egyszer számon kérnénk rajtunk, ne dőljünk be! Segíthet bennünket, hogy a szabályozás alapján már a teljes árat illetve az egységárat is feltüntetik a csomagoláson.

Néhány termék, amelynek a mennyiségét ellenőrizhetik (megengedett maximum értékek):
 • 800 szál cigaretta
 • 400 db szivarka
 • 200 db szivar
 • 1 kg dohány
 • 10 liter tömény szeszes ital
 • 20 liter szeszezett bor
 • 90 liter bor (amelyből legfeljebb 60 liter lehet habzóbor)
 • 110 liter sör

Emellett ha az EU-n belül utazunk, elvileg nem ellenőrzik azt sem, mennyi húsféleséget és tejterméket viszünk magunkkal.

4. Autóval az úton

Itt megint az az íratlan szabály érvényes, mint az útlevél esetében: ne csak a jogosítványt vigyük magunkkal, hanem a forgalmi engedélyt is, mert bár ritkán, de előfordul, hogy néhány államban elkérik a sofőrtől! Itthon kiállított felelősségbiztosításunk mindenhol érvényes, ám nem ez a helyzet a casco-biztosítással: néhány típusú biztosítást nem mindenhol fogadnak el.

külföldi utazás előtt © Always shooting

Ne feledkezzünk meg az európai szabvány baleseti bejelentő lapról sem, mert sosem lehet tudni, mikor és hol ér bennünket baleset, amelyet kötelesek vagyunk bejelenteni. A nyelvi nehézség nem jelenthet gondot, a formanyomtatvány ugyanis több nyelven is elérhető az interneten.

Ha már előre tudjuk, hogy olyan útra indulunk, amely során alkoholt fogyasztunk (üzleti vacsora, szórakozás, esetleg gasztro-túra), mindenképp ellenőrizzük, hogy az adott államban milyen szigorítások érvényesek az alkoholfogyasztást követő vezetésre! Magyarországon a zéró-tolerancia van érvényben, de néhány ország megengedőbb; a véralkohol legmagasabb megengedett szintje azonban sehol nem haladja meg a 0,8 mg/ml-t. 2012-es adatok alapján a legmegengedőbb országok közé tartozik az Egyesült Királyság és Málta, míg a legszigorúbb Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia. Azonban ezek az értékek folyamatosan változhatnak, ráadásul egyre több országban terveznek bevezetni egy olyan szerkezetet, amely nem engedi, hogy vezessék az autót, ha a sofőr ivott.

5. Ha inkább repülnél vagy zakatolnál egy vonaton...

Az EU létrejötte óta a repülés egyre könnyebbé, egyszerűbbé válik. „A légi közlekedés egységes európai piacának megteremtésével az utasok alacsonyabb áron utazhatnak, illetve a szolgáltatók, útvonalak és szolgáltatások szélesebb kínálatából válogathatnak.” A különféle légitársaságok árai is egyre átláthatóbbá válnak, mert fel kell tüntetni a bennük foglalt különféle adókat és extra díjakat is. Ráadásul az EU nem engedi be azon EU-n kívüli társaságok járatait, amelyeket hivatalosan nem biztonságosnak minősítenek, ezért is fordul elő ritkán légikatasztrófa az EU-n belül.

Hasonlóan megbízható a vonattal történő utazás is; viszonylag ritkán hallhatunk kisiklott szerelvényekről vagy halálos vasúti balesetekről. Az európai vasúthálózat a legtöbb fontos várost összeköti, és számos kedvezményt is biztosít az utasoknak.

külföldi utazás előtt © Matthias Ripp

Ezen felül az EU az egyetlen olyan közösség, amelyen belül minden utazási forma minden utasát kiterjedt jogokkal rendelkeznek!

„Az Unióban utazóknak – a fogyatékos és a mozgáskorlátozott utasokat is beleértve – joguk van a pontos, időszerű és könnyen hozzáférhető információkhoz, segítséghez és bizonyos feltételekkel még kárpótláshoz is a járat törlése vagy hosszas késedelem esetén.” Bár jobban szeretjük a pontosan induló és érkező járatokat, azért megnyugtató, hogy valamilyen módon ekkor is próbálnak a kedvünkben járni. Reméljük, erre a procedúrára nem jellemző a labirintusszerű bürokrácia rejtelmeinek megismerése...

6. Bátran kommunikáljunk!

Ne tartsunk a külföldi kommunikációs formák – posta, telefon, internet – használatától! Postahasználatkor azonban ügyeljünk arra, hogy ha felbélyegezve szeretnénk elküldeni egy levelet, akkor az adott ország bélyegét máshol nem használhatjuk fel. Tehát például az Olaszországban vásárolt bélyeget Ausztriában ne ragasszuk fel a képeslapokra és levelekre, mert nem ér célba a küldemény.

Ha inkább gyorsítanánk, és a telefont választjuk, ne felejtsük, hogy az EU-s szolgáltatási díjakra meglehetősen dinamikus változás jellemző. A roaming-díjak jelenlegi változtatása mellett másféle szolgáltatások is változnak, ezt utazás előtt még otthon ellenőrizzük le.

Ha ennél is részletesebben szeretnéd beleásni magad a témába, akkor itt találsz egy elképesztően jó, ingyen letölthető online füzetet Utazás Európában címmel.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.