Gasztrokalauz

A világ legfurcsább ételei – második megálló: Ázsia

Senkinek nem okoz meglepetést, ha azt mondom, hogy az ázsiai ételeket nem kifejezetten európai gyomorra találták ki. Számunkra alapvetően idegen fűszereket használnak, ráadásul néha olyan csípős szószokat készítenek, amiket csak vegyvédelmi ruhában szabadna kezelni, a teljesen nyers vagy éppen agyonerjesztett ételeikről nem is beszélve.

Az alábbiakban 10 ázsiai ínyencségről olvashattok. Ha adhatok egy tanácsot: evést-ivást felfüggeszteni, amíg olvassátok a cikket.

Kimchi (Korea)

Ázsiai furcsa ételek © isaac'licious

Nem is tűnik olyan rettenetesnek, ugye? Több változata létezik, némelyik erősen fűszerezett, némelyik kevésbé, továbbá lehet a friss vagy az erjesztett verziót fogyasztani. Főbb összetevői a kínai kel, a retek, a zöldhagyma és az uborka. Az egyetlen bökkenő az, hogy a hagyományos kimchihez hónapokon keresztül erjesztik a káposztát. Én ezt egy kicsit túlzásnak érzem, de ezzel együtt tagadhatatlan, hogy egészséges. Sok C-vitamint, karotint és rostot tartalmaz, ráadásul alacsony a kalória-tartalma.

Pidan (Kína)

Ázsiai furcsa ételek © Charles Haynes

Elárulom az angol nevét, hogy igazán ijesztő legyen: century egg, vagyis százéves tojás. Szintén erjesztett ételről van szó, de jó hír, hogy valójában nem száz évig erjed, csak hetekig vagy hónapokig, attól függően, hogy épp milyen módon erjesztik. Az erjedés során válik ilyen szép kocsonyássá és barnává a fehérje, a sárgája pedig szürkévé és krémessé. A hab a tortán, hogy igazi szaglószervi terror ez az egész találmány: kén- és ammóniaszagot áraszt. Magában vagy köretként is fogyasztható.

Balut (Fülöp-szigetek)

Ázsiai furcsa ételek © shankar s.

Ennek az ételnek a magyar neve különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság. Megfőzik a kacsatojást, amiben egy már félig kifejlett kiskacsa van, majd a végeredményt feltörik és megeszik. Ha csak napokig lesznek rémálmaim, akkor szerencsésnek mondhatom magam.

Fugu (Japán)

Ázsiai furcsa ételek © Stéphane D

Ezek a japánok szeretnek veszélyesen élni. Nem elég, hogy nyers, nem elég, hogy hal, legyen egy mérgező nyers hal! Egyébként nagyon szigorú szabályok szerint készítik el, sőt, nem is készítheti el akárki. Külön séf kezeli a fugut, aki hosszú évek alatt tanulja meg, hogyan kell a hústól elkülöníteni a mérgező részeket. Kitartás, rutin, figyelem és egy rendkívül éles kés kell hozzá, ugyanis a szervírozáshoz olyan vékonyra szeletelik, hogy áttetszővé válik a hús. Mellékesen említem meg, hogy 2000 óta több mint 20 ember halt meg a fugutól. Csak azért mondom, hogy ha esetleg kipróbáljátok, akkor még véletlenül se legyetek nyugodtak.

Kopi luwak (Indonézia)

Ázsiai furcsa ételek © Sarah_Ackerman

Ezen kávébabok mindegyike megjárta egy cibetmacska bélrendszerét. Igen, jól tetszett olvasni.

A cibetmacska lenyeli a kávébabot, emésztgeti egy kicsit, majd kiüríti. A termesztők szerint azért jó a luwakból készült kávé, mert a cibetmacska eleve nem eszi meg a rossz minőségű kávébabot, tehát itt rögtön átesnek egy válogatáson a kávébabok. A beleiben található emésztőenzimeket pedig felszívja a bab, és ettől az finomabb lesz. A kiábrándító valóság pedig az, hogy a cibetmacska már rég nem válogatja ki a jó kávébabokat. Horribilis összegekért el lehet adni ezt a kávét, így elkezdték tömni a cibetmacskákat.

Habu sake (Japán)

Ázsiai furcsa ételek © Nelo Hotsuma

Ez sem készül barátságosabb módon, mint a balut. Egy nagy üveg szakéba helyezik a kígyót, és amíg megfullad, kiengedi a mérgét, ami elkeveredik a szakéval. Állítólag férfiak számára ideális potencianövelő ez az ital. Hogy a nők ennek mennyire örülnek, az változó.

Guilinggao (Kína)

Ázsiai furcsa ételek © mari

Na, ez legalább egy teljesen ártalmatlan étel. A guilinggao eredetileg gyógyszer volt, ma már desszertként fogyasztják. Hagyományosan tartalmaz teknőspáncél port, egészen pontosan a teknős alsó páncélját porítják, vízzel felforralják, hozzáadnak ezerféle gyógynövényt és egészen addig főzik, amíg eléri a zselés állapotot. Ha szükséges, akkor rizs- vagy kukoricaliszttel sűrítik. Ma már lehet vásárolni kész guilinggaot, ezek többsége teknőspáncéltól mentes, hiába van ráírva, hogy nem.

Sült tarantula (Kambodzsa)

Ázsiai furcsa ételek © Paul Arps

Ez pontosan az, aminek hangzik. A 70-es években a Vörös Khmer vezette Kambodzsában nem sok étel volt és az emberek mindent megettek, amit találtak, így elkezdtek pókokat sütni. (Érdekes mellékes, hogy a Vörös Khmer elég kemény és véres diktatúrát épített ki, majd ezt az országot elnevezték Demokratikus Kambodzsának.) Még ma is szívesen esznek tarantulát, de főként a turisták kedvéért készítik el. A pókot először nátrium-glutamát, só és cukor keverékében megforgatják, majd fokhagymás olajban kisütik. Beszámolók alapján az íze a tőkehal és a csirkehús közé tehető. Elhiszem.

Durián (Délkelet-Ázsia)

Ázsiai furcsa ételek © Alpha

Egy darab durián kb. 30cm hosszúra és 15cm szélesre nő meg, tüskék borítják, a húsa pedig édes és krémes. Állítólag pont olyan finom ez a gyümölcs, mint amilyen büdös. Nyersen szokták fogyasztani, semmilyen különleges előkészületet nem igényel. Esetleg orrcsipeszt.

Sannakji (Korea)

Ázsiai furcsa ételek © Republic of Korea

A sannakji alapja az élő polip, amit felszeletelnek, meghintik egy kevés szezámmaggal és szezámolajjal, majd azonnal felszolgálják. Az egésznek az a lényege, hogy még addig a vendég elé kerüljön a tányér, amíg mozognak a csápok. Ugyanis mozognak. A polip halála után egy ideig működnek a reflexek, szegény holtában is küzdene az életéért. Kicsit olyan ez, mintha azt mondaná, hogy “ha már megeszel, legalább esélyem legyen kinyírni téged”. Amiben van is igazság, mert nem kifejezetten biztonságos mozgó, tapadókorongos csápokat lenyelni.

(via Telegraph, Buzzfeed)

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.