Utazási tanácsok

Turista vízum kisokos! Hova, mennyiért, hogyan...?

Itt a nyár, egyre többen terveznek utazni távoli helyekre is, úgyhogy összeszedtük a népszerű úticélok vízuminformációit. Hol igényelhető, milyen különleges szabályok vannak érvényben? Egyáltalán mennyibe kerül? Ha benned is hasonló kérdések kavarognak, akkor ne aggódj, segítünk!

Bármilyen úticélt is válasszunk, fontos a nyaralásunk előtt tájékozódni az adott országban érvényben lévő szabályozásokról. Mindenekelőtt a belépéshez szükséges iratoknak, illetve egyéb papíroknak rendelkezésre kell állniuk.

borravaló szokások
© Paul Davidson

Szerencsére az EU 28 tagállamában elég személyi igazolványt magunknál tudni, és ezzel az unió egész területén bárhol tartózkodhatunk utazási céllal 90 nap erejéig. A második kategóriába sorolhatók azokat az országokat, ahol ugyan a személyi már nem elég, de egy magánútlevél felmutatásáért cserébe máris 30-180 napra kapunk jogosultságot a beutazásra.

Melyek azok az országok, ahol azt gondolnád szükség lehet turista vízumra a beutazáshoz, de valójában már eltörölték ezt a kötelezettséget? Ilyen ország például az: USA, Kanada, Brazília, Új-Zéland, Thaiföld, Törökország, Tunézia, Dél-Afrika, Japán, Izrael, Egyesült Arab Emírségek, Indonézia… A teljes listát itt találjátok.

Azonban nem mindenhol ilyen egyszerű a helyzet. Sok olyan kedvelt turistacélpont létezik, ahol szükség van egy turista vízum meglétére is ahhoz, hogy átléphessük a határt, illetve kiléphessünk a repülőtér területéről.

A vízum egy ország területére való belépésre, ott tartózkodásra, kiutazásra, vagy egy ország területén való átutazásra feljogosító engedély. A vízumot kibocsátó ország különböző feltételeket szabhat, ilyen az egyszeri belépésre jogosító, bevándorló, nem bevándorló, illetve a csak munkavállalási engedélyhez kötötten kiadott vízum. Ebben a cikkünkben a turista vízumokra vonatkozó előírásokkal foglalkozunk.

Fontos tudni, hogy a vízum megléte nem garantálja az országba való belépést, bármikor visszavonható.

Az alábbi táblázatban a magyarok kedvenc, vízumot igénylő úticéljait veszünk sorra!

Árak /
Érvényesség
Hasznos információk
Ausztrália ingyenes
3 hónap
Vízum nélkül repülőre se lehet szállni.
Online igényelhető itt.
Egyiptom 25 USD, vagy ennek megfelelő EUR, vagy EGP ellenében
30 nap
Magyar állampolgárok turista célú vízumukat megvásárolhatják érkezéskor a repülőtéren.
A belépéstől számított hat hónapig érvényes útlevél szükséges.
India 16450 HUF
3 hónap
Az útlevélnek a vízum kérelmezésekor és az Indiába való belépéskor még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Kuba 22 EUR
30 nap
Turista kártya kiváltására van szükség, amit akár a követségen, akár az utazást szervező irodában megkaphatunk
Kína 8000 HUF
90 nap
Kínai vízumnál arra kell figyelni, hogy a vízumkiadás napjától ketyeg a 90 nap, és hiába a 90 napra szól a papír, 30 napnál tovább nem lehet egyhuzamban az országban tartózkodni. további infó ITT.
Nepál 25, 40, 100 USD
15,30,90 nap
A vízumot nem szükséges előre beszerezni, lehetőség van érkezéskor a katmandui repülőtéren vagy a határátkelőhelyeken kiváltani, viszont szükséges hozzá egy igazolványkép! A vízumot meg lehet hosszabbítani 2 USD/ nap, de a 150 napot nem haladhatja meg a kintlét.
Oroszország 35 EUR
1 hónap
Vízumért az Oroszországi Föderáció Nagykövetségének Konzuli Osztályához kell folyamodni Budapesten vagy az Oroszországi Föderáció Főkonzulátusához Debrecenben.
Tanzánia 50 USD
3 hónap
A vízum az országba való belépéskor átvehető, viszont fontos, hogy megfelelő anyagi fedezet felmutatása is szükséges, valamint kilépéskor 25 USD/fő kilépési illeték fizetendő.
Vietnám 23 000 HUF
30 nap
Csak a vietnámi külképviseleten szerezhető be vízum.
Maldív-szigetek ingyenes
30 nap
A határon belépéskor igényelhető vízum, aminek feltételei a tovább-, vagy visszaútra szóló repülőjegy, szállodai szobafoglalás, valamint napi 150 USD anyagi fedezet.
Az útlevélnek a belépéstől számított 2 hónapig kell érvényesnek lennie.
Madagaszkár 70 EUR
90 nap
90 napnál rövidebb idejű beutazás esetén a reptéren vagy kikötőben is felvehető a vízum.
Az útlevélnek a vízumigénylés napjától számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
Kenya 50 USD
90 nap
A vízum a reptéren, érkezéskor felvehető. A belépéshez szükséges az oda-vissza érvényes menetjegy felmutatása.
Fontos! Lehet evidensnek tűnik, de utazás előtt ne felejtsük el ellenőrizni útlevelünk érvényességét!

Egyes országok esetében (ahogy azt a fenti táblázatban is láthatjátok) az útlevélnek a belépés idejétől számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie, ezért erről mindenképp tájékozódjunk az adott ország hivatalos honlapján! Az útlevelekkel kapcsolatban már írtunk korábban részletesebben, a cikket itt olvashatjátok.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.