A világ legdrágább városai

Az Economist Intelligence Unit nemrég elkészítette a világ legdrágább városainak rangsorát 2015-ös adatok szerint. A jelentést 160 termék és szolgáltatás árainak összehasonlítása alapján készítették, amibe beletartoznak a helyi ételek és italok, háztartási cikkek, ruházat, lakásbérleti díjak, tömegközlekedés, vagy akár a magániskolák költségei is. Talán ez nem olyan meglepő, de magyar város nem szerepel a listán.

10. Hongkong, Hongkong

A Kína déli részén fekvő városállamot több, mint 7 millióan lakják, az egy főre jutó GDP pedig 36.676 USD volt tavaly. Összehasonlításképpen Magyarországon ez az adat 12.652, vagyis a hongkongi harmada.

legdrágább városok © Joop

9. Szöul, Dél-Korea

A világ 6. legnagyobb várostömörülése Szöul, az elővárosokkal együtt több, mint 25 millió ember él egy Budapestnél alig 10%-kal nagyobb területen. A numbeo.com adatai szerint a kenyér, a gyümölcsök és a lakásárak 3x olyan magasak, mint itthon, ám a tömegközlekedés olcsóbb, holott összesen 19 metróvonalat üzemeltet a város. Ami még ennél is meglepőbb, hogy magyarok is élnek a dél-koreai fővárosban, egyikük meg is osztotta velünk kiköltözésének történetét.

legdrágább városok © Doug Sun Beams

8. Koppenhága, Dánia

A dán főváros az eddig felsoroltakhoz képest csak egy karnyújtásnyira van tőlünk, rengeteg magyar tanul és dolgozik Koppenhágában. A helyi átlagfizetések 3.000 € felett vannak, ami kis túlzással 1.000.000 forintot jelent havonta, így pedig van miből fedezni a kiadásokat a világ 8. legdrágább városában.

legdrágább városok © Fc Nikon ( Taking a break )

7. Genf, Svájc

A listán szereplő messze legkisebb városról beszélünk. Elképesztő, de kevesebben laknak itt, mint Debrecenben. Genf egyik főterén hatalmas Bocskai István szoborba botolhatunk, ha éppen arrafelé sétálunk. A nagy magyar államférfi azzal érdemelte ki helyét Cromwellel szobra mellett, hogy megkötötte a protestánsok vallásszabadságát biztosító bécsi békét.

legdrágább városok © Damian Morys

6. Melbourne, Ausztrália

Amellett, hogy a világ egyik legdrágább városa, Melbourne a legélhetőbb városok listáján is mindig előkelő helyen szerepel, 2014-ben pedig sikerült az első helyet megszereznie Bécs és Vancouver előtt. A legélhetőbb városokról készült kutatást és listát amúgy itt találjátok.

legdrágább városok © Jes

5. Sydney, Ausztrália

Érdekes, hogy Melbourne után egyből egy újabb ausztrál nagyváros következik, ám mivel Sydney a legnagyobb város a kontinensen a maga 4.757.000 fős lakosságával, így érthető, hogy egyben a legdrágább is. A Sydney Egyetem honlapja szerint, egy ott tanuló diáknak a tandíjon kívül heti 400-500 ausztrál dollárra van minimum szüksége a megélhetéshez, ami havi 800.000 forintot jelent.

legdrágább városok © Nicki Mannix

4. Zürich, Svájc

Két ausztrál metropolisz után itt a második svájci város is a listán. Zürich híres a helyi bankokról, a világ összes milliárdosának minimum egy bankszámlája itt található, tuti ami biztos alapon. Nem véletlen, hogy összesen több, mint 200 különböző bank van jelen több ezer fiókkal ebben az alig 8 millió főt számláló országban.

legdrágább városok © Shepard4711

3. Oslo, Norvégia

Norvégia azon kevés európai államok egyike, amelyik nem akar csatlakozni az Európai Unióhoz. Az egy főre eső GDP majdnem 50 ezer dollár, a munkanélküliség 5 százalék alatt, az infláció pedig 3 százalék körüli. Ennél ideálisabb gazdasági helyzetben lévő ország nem is biztos, hogy létezik másfelé, ahol pedig sok a pénz, ott általában a megélhetés is drága, főleg a fővárosban.

legdrágább városok © Simen Schikulski

2. Párizs, Franciaország

Szerintem nincs olyan ember, aki ne hallotta volna már, hogy Párizs elképesztően drága. Egy kávé nagyjából 4-5 euró között mozog, egy szendvics 3-6 euróba kerül, míg a sör 10 euró. Egyik olvasónk meg is írta nekünk saját párizsi történetét turista szemmel. Olvassátok, mert nagyon érdekes, és tele van hasznos tippekkel is.

legdrágább városok © Lima Pix

1. Szingapúr, Szingapúri Köztársaság

Hongkong után itt a második ázsiai városállam, amely nem véletlenül került a legdrágább metropoliszokat felsorakoztató lista élére. Szingapúr a világ egyik legfontosabb ipari központja, kikötőjének forgalma első a világon, pedig területe alig nagyobb, mit Budapest. A boltban egy liter víz is 500 forint körül mozog, ám egy magyar blogger szerint nem is olyan drága a város, mint ahogyan azt sokan állítják, főleg az ottani fizetésekhez képest!

legdrágább városok © Nicolas Lannuzel

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.