Gasztrokalauz

Tabuk a világban - Figyelj oda, hogy mit eszel és hogyan!

Tabuk minden kontinensen, minden kultúrában megjelennek, vannak tabu ételek, tabu helyek, tabu tevékenységek, szinte végtelen a sor. Egyesek ősi hagyományokon alapulnak, másokat rejtélyek és hiedelmek formáltak. Szinte minden országban vannak olyan tiltások, amiket érdemes betartanunk, ha nem akarunk bunkónak tűnni, vagy nem akarjuk megbántani a házigazdát. Sorozatunk első részében furcsa gasztronómiai tabukat és szokásokat vonultatunk fel, amelyekkel érdemes tisztában lennünk, ha külföldre utazunk, szóval kezdjük a sort a tabu ételekkel.

Az effajta tabukat vagy tiltásokat, vallási okokra, egészségügyi nézetekre, kulturális hagyományokra lehet visszavezetni. Több közismert tabunak számító ételt ismerhetünk már, például a hinduk nem esznek marhát, az iszlám pedig a disznót tiltja, de a világ még számos érdekességet tartogat nekünk. Most nem térünk ki konkrétan a böjti, kóser vagy vegetáriánus étkezési szabályrendszerekre, inkább a különösebb, ismeretlen szokásokkal foglalkozunk.

tabu étel © Philippe Put

A hiedelem szerint a jezídi vallás követői, nem esznek salátát, mert egy 13. században meggyilkolt jezídita szent holttestét a felbőszült tömeg salátával dobálta meg, ezért a salátába beköltözött a démon. A BBC szerencsére utánajárt a dolognak, és kiderítette, hogy csak a káposztát nem szívlelik, mert gázokat okoz.

A gáz nem kívánatos hatása egyébként más kultúrákban is megjelenik. Pitagorasz például azt gyanította, hogy a szélként elképzelt lélek egy része távozhat a testből, ha babot fogyasztunk, ezért egész életében kerülte a növényt.

Ha már lélek, a indiai dzsainizmus követői szerint minden élőlénynek lelke van. Ezért nem is fogyasztanak húst, sőt csak azt a növényt eszik meg, amit fogyasztás előtt nem kellett megölni. Egyes növényeket a hinduizmus is tabuként kezel, például hagymát azért nem esznek, mert fogyasztása ártó szenvedélyeket, szexuális vágyat és dühöt szül.

Ismered a Hetednapi Adventista Egyházat? Nos, őket arról is ismerni lehet, hogy az Ószövetség ételtabuihoz (pl. teve, borz, nyúl, varjú, strucc, pelikán, denevér, vakond, gekko stb.) hozzátették, hogy teát, kávét és bort sem lehet inni. Nem egy népszerű vallás.

A húsételek közül, nyulat, kacsát és sertést az Etiópok nem esznek, a halat pedig, Afrika több országában is (Eritrea, Kenya és Tanzánia) tiltott ételnek tekintik. Angolnát és harcsaféléket egyébként a zsidók sem esznek mert: "a vízben élő állatok közül ezeket ehetitek. Azokat, amelyeknek uszonyuk és pikkelyük van, s vízben, tengerben vagy folyóban élnek, mind megehetitek. De amelyeknek a tengerben és a folyóban nincs uszonyuk és pikkelyük, az ilyen állatokat és élőlényeket, amelyek ott élnek, tartsátok tisztátalannak. Tekintsétek őket tisztátalannak, ne egyétek a húsukat és utáljátok a hullájukat." Mózes harmadik könyve(11:10-13).

tabu étel © Peter Harrison

A malajziai Organ Asli törzs tagjainak fantáziája pedig odáig terjed, hogy az elfogyasztott állatok megszállják az emberek lelkét, minél nagyobb annál erősebb ilyen képessége van. Ezért a 4 év alatti gyerekek békát, halat, kisebb madarakat ehetnek, míg húszéves társaik már denevérre, macskára, majomra, de akár szarvasra is fenhetik a fogukat. Egy megemberesedett felnőtt viszont, már óriáskígyóban, sőt elefántban is gondolkozhat.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.