Utazási tanácsok

Európai nagyvárosok és a tömegközlekedés – Hogyan számolj az árakkal?

Ha utazni készülsz, érdemes a kiadásokat jó előre megtervezni. Hiába a gondos költségvetés, a szállás és költőpénz kikalkulálása, a helyi menetköltségek kellemetlen meglepetést okozhatnak, ha nem vagy tisztában azzal, hogy hol milyen áron veheted igénybe a tömegközlekedést. Ez persze Európa-szerte változó, ezért nézzük is, melyik nagyvárosban mire lehet számítani!

Talán nem meglepő, hogy tőlünk nyugatra és északra a hazai, pesti tömegközlekedésnél magasabb árakkal, keletre, illetve a környező országokban viszont jóval alacsonyabb menetdíjakkal számolhatunk.

(Kelet-európai viszonylatban nálunk kifejezetten drága egy vonaljegy, ha pedig ahhoz viszonyítunk, mennyi ez az átlagbérhez képest, akkor nem csupán a régióból emelkedünk ki.)

Az alábbi táblázatban szedtük össze Európa néhány nagyvárosának jegyárait, euróban kifejezve.

Érdemes kihangsúlyozni, hogy a jegyvásárlás nem mindenhol ilyen egyszerű, vegyük például a londoni Oyster kártyás rendszert, melynek megvásárlása után tudjuk feltölteni azt pénzzel (– a táblázatban szereplő összeg a 2015-től érvényes metró út árára vonatkozik, azon belül is csak az egyes zónára, a busszal utazás olcsóbb, 1,50 fontba - azaz körülbelül 1,93 euróba - kerül). A londoni közlekedés jegyárai egyébként több ponton megváltoznak év elejétől (január 2-től), erről itt tudtok tájékozódni. Többek közt Amszterdamban is érdemes egy OV Chipkaart-ra beruházni, ezzel mindössze 1,50 euró egy út.

Fontos megjegyezni, hogy Lisszabon esetében az 1,80-as ár csupán a buszokra vonatkozik (- a villamosra szálláshoz jóval drágább, 2,85 eurós jegy szükséges).

Attól függően, mennyit közlekedünk utazásunk alatt az adott városban, sok esetben jobban megéri egy aznapra korlátlan utazást biztosító napi jegyet választani.

Ez Dublinban (a központi zónában) 8,25, Bécsben 7,60, Brüsszelben 7 euró, Berlinben pedig 4,70, illetve 6,90 euró értékű összegben kapható attól függően, hogy a külső, vagy csupán a belső zónákban szeretnénk-e utazni. Koppenhágában még ennél is jobban a zsebünkbe kell nyúlni, itt 80 DDK (10,75 euró) az egy napos utazás a belső zónák területén.

Varsóban ezzel szemben jóval kedvezőbb áron, 15 zlotyiért (azaz 3,4 eurónak megfelelő összegért) utazhatunk egy teljes napig, Szófiában pedig még olcsóbban, 4 BGN-ért (vagyis körülbelül 2 euróért). Buszra fel!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.