Top10

Ide utazz 2015-ben!!! Első rész

Nagy, utazási körképünkben kiderül, melyek lesznek a jövő év turisztikai célpontjai, mely országokat érdemes felkeresni és mennyibe fog nekünk kerülni mindez. Ha kifogytál az ötletekből, viszont mindenképp szeretnél utazni és érdekes helyeket megismerni, mindenképp kattints!

Összeállítottunk egy teljes körű tízes listát, amely tartalmazza azokat az országokat, amik jövőre számos turistát vonzanak majd és nagy előrelépést tettek az elmúlt években turizmusuk és idegenforgalmuk fellendülése érdekében. Következzen a TOP10 első fele:

1. Ausztrália

2015 utazás

Ayers Rock - Ausztrália - © Corey Leopold

A szigetország és kontinens, számos listán előkelő helyen szerepel, így a miénket is fölényesen vezeti. Melbourne és Sydney főleg az urbánus látogatóknak kedvez, emellett viszont, az ország számos csodás látnivalót rejt a felfedezni vágyók számára. Itt található a világ egyik legjobb állatkertje, a Golden Coast partszakasz, és a világhíres Uluru sziklatömb, ahonnan délebbre merészkedve, Coober Pedy földalatti, opálbányász városába botlunk. A városkában jövőre rendezik az opálfesztivált, így lesz arrafelé utcai felvonulás, maraton, zenés-táncos mulatságok és drágakő bemutató. 2015-ben, sehol máshol a világon nem tudsz majd, egy nap alatt drágaköveket venni, parádén résztvenni és földalatti szobában aludni az biztos.

Érdekes látnivalók nem csak helyben vannak, ugyanis a kontinenshez tartozik Tazmánia szigete, amely bővelkedik a jobbnál jobb túraútvonalakban, a friss levegőben és a helyiek is szívesen kalauzolnak az érintetlen vadonban.

Ausztráliában januártól, húsvétig (ami a kora ősz időszaka) tart az idegenforgalmi csúcsszezon, így ilyenkor magasabbak az árak és alacsonyabb a lefoglalható napok száma is. Aki olcsóbb költségekkel számolna, érdemes már most a november-decemberi (tavasz-nyár) foglalásokat intézni, hiszen sokat spórolhatunk a megfelelő időzítéssel. A repülőjegyek elég drágák, hiszen átlagosan 280.000Ft-ból juthatunk el a nagyvárosokba és az út is hosszú, de az élmény miatt mindenképp megéri. Szállásunk körültekintő kiválasztásánál is több maradhat a zsebünkben, hiszen, ha nem ragaszkodunk a szállodai kiszolgáláshoz, errefelé is divat a “dolgozz és aludj ingyen” típusú kvártély. Fontos, hogy utazásunk előtt, 3 hónapig érvényes turista vízumot kell igényelnünk.

2. Románia

2015 utazás

Kolibica tó - Románia - © pgpdesign (paul)

A lista egyik nagy meglepetése lehet, délkeleti szomszédunk Románia második helyezése, amely egyedül képviseli Európát az első tízben. Az ország, csodálatos természeti és építészeti értékei miatt sikeres, egyre több turista keresi fel a vidékies tájai és puritán életmódú, de hagyománytisztelő népe miatt. Az utazó, ebben a stresszmentes környezetben szívesen túrázik, szórakozik és örömmel italozik a helyiekkel. Fontos szempont az idegenforgalom fellendülésében az, hogy a régió legolcsóbb ajánlatait találhatjuk errefelé, hiszen mind az idejutás, mind a szállás nagyon kedvező lehetőségekkel várja az idelátogatókat. Bukarestet elhagyva, olyan látnivalókban gyönyörködhetünk, mint a 17. századi templomok, szépkorú falvak, látványos kastélyok, vagy a Duna-delta. Országon belül, legolcsóbban kisteherautóval, busszal és minibusszal utazhatunk.

Szerencsés helyzetben vagyunk hiszen, csak át kell lépnünk a határt és jóval a magyar árak alatti szállásunkon élvezhetjük a friss levegőt és a kilátást. 50-60.000Ft-ért olyan színes programokon vehetünk részt, mint a székelyföldi téltemetés, hargitai síelés, hagyományos disznóvágás és pálinkakóstolás. Júliustól szeptemberig sok érdekes rendezvényen kapcsolódhatunk ki, hiszen ekkor tartják a hagyma- és gesztenyefesztivált, a szüreti programokat és túrázni is ilyenkor ideális.

3. Chile

2015 utazás

Patagonia - Chile © Geoff Livingston

Sajnos a lenyűgöző országot a világ vége után eggyel találjuk, ám olyan lehetőségekkel bír, melyek miatt bátran elkölthetjük az összes spórolt pénzünket. Már az hatalmas indok az utazással kapcsolatban, hogy a legközelebb itt találkozunk szárazfölddel, ha a Húsvét-szigetekre szeretnénk eljutni. Tovább nyugtathatjuk a lelkiismeretünket, hiszen természetes élőhelyükön figyelhetünk meg pingvineket, átszelhetjük a világ legszárazabb sivatagját, élvezhetjük a szabadságot az Andokban lévő tóvidéken, emellett pedig Patagónia fennsíkjain is kalandozhatunk. Hegyek, gleccserek, sivatagok és dzsungel tarkítja a világ egyik legösszetettebb országát. Egy felfedező számára Chile feltérképezése hatalmas kincs, a legszebb utak gyüjteményébe való. Üröm az örömben és fontos megjegyezni, hogy a közbiztonság ugyan átlagosnak mondható, de sok lopásal és rablással találkozhatunk, ha óvatlanok vagyunk.

Magyarországtól nagyon messze található a dél-amerikai ország, ami meg is látszik a légitársaságok árain is, hiszen a legolcsóbb jegyek 300.000Ft-tól kezdődnek, normális szállásra 10-20.000Ft-ot szánjunk, olcsóbb ajánlatokért pedig, nézzünk szét az Airbnb oldalon is.

4. Tajvan

2015 utazás

Taipei - Tajvan - © JΛCK VIΞW

Az ország csak kevéssel csúszott le képzeletbeli dobogónkról, hiszen több utazási oldal titkos esélyese a jövő évet illetően. A hatalmas és szmogos Kína árnyékából kilépve, Tajvan egyre inkább vonzza a turistákat nyugodtabb és tisztább jellemével. Az ország egyre jobban felzárkózik a high-tech világban, az utóbbi években gasztronómiában (főleg streetfood) és infrastruktúra-fejlesztésben is kiemelkedik, ezért is választották fővárosát Tajpejt, a Világ Dizájn Fővárosának (WDC 2016). Tajpej lényegesen olcsóbb, mint Szöul, Hongkong vagy Tokió és míg a szállodák kicsit költségesek, addig ezernyi kollégium vagy lakás várja a pihenni vágyókat.

A környező szigetek, nemzeti parkok, erdők, remek lehetőséget nyújtanak a kempingezők számára. Az ország számos látványos fesztiválnak ad otthont jövőre, például: lámpásfesztivál, tüzijátékfesztivál, szellemfesztivál, finom ételek karneválja. Utazni vonattal érdemes, gyors, olcsó és kényelmes választás. Aki szeretné elkerülni a hátizsákos tömegeket és a nászutas párokat, annak jó alternatíva lehet a sziget. A repülés ide sem olcsó, 200.000Ft-ot kell átlagosan rászánni.

5. Brazília

2015 utazás

Sao Paulo - Brazília - © rvcroffi

Már rég lecsengett a vb láz, viszont az ország továbbra is meghatározó célpont a szurkolók szemében, hiszen a 2016-os nyári olimpiát is itt rendezik. Épp ezért, jövőre a brazilok kicsit pihennek és felkészülnek, ami a turistáknak jó okod ad arra, hogy felkeressék a látványosságokat vagy felfedezzék a szebbnél szebb városokat, még a nagy rajongói roham előtt. Rió és São Paulo tartozik a menőbb, keresettebb helyek közé, és szinte mindenki ismeri már (legalábbis képről) a Megváltó Krisztus szobrát, a Copacabanát, és a Riói Karnevált. Ha az utóbbit 4 napos megőrülésen szeretnél részt venni, akkor már jobb, ha most elkezdesz ajánlatok után kutatni, hiszen a karnevál idején egész Rió felpezsdül.

Az országot egyébként december és március között érdemes felkeresni, ilyenkor a legideálisabb a klíma, nincs hőség és strandolni is tudunk. 2015-ben új utak, új repülőtéri terminálok és javított vasúti hálózat várja a látogatókat. Dél-Amerika legnagyobb országa sok lehetőséget rejt a favellák világán keresztül az Amazonas felfedezésén át, a könnyű állampolgársági lehetőségekig.

Budapest és Rió távolsága majdnem 10.000km, ez nekünk a levegőben 170.000Ft vagy több. Szállásfoglalásnál is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, de ha szerencsénk van, találhatunk (magánszemélynél) 10.000/éjszaka körüli ajánlatot is. Természetesen ez nagyban függ az adott várostól is.

Folytatása következik...

Listánk második feléből kiderül, mely országok találhatóak még az élmezőnyben, illetve megtudhatjátok, hogy a világ mely régiói lesznek 2015 sztárjai.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.