14 éve úton van a világ leghíresebb utazó családja

A legtöbb családnak egy nyaralás során az autóban töltött idő jelenti a legnagyobb szenvedést. A Zapp családnak viszont a 86 éves veterán kocsi már inkább jelenti az otthont, mint egy egyszerű járművet.

utazó család© facebook

Semmiképpen sem mondanám, hogy Herman and Candelaria Zapp által folytatott életforma bármilyen tekintetben normális volna, de az biztos, hogy izgalmasabb és tartalmasabb, mint egy irodában ülve eltölteni az életet.

A házaspár 14 éve indult útnak, eddig 150.000 mérföld, 5 kontinens és 4 gyerek van a hátuk mögött. Igen, jól olvasod, utazás közben 4 különböző országban született 4 gyerekük is. Pampa most 11 éves és az Egyesült Államokban látta meg a napvilágot, Tehuei 8 éves, ő Argentínában született, a 6 éves Paloma Kanadában, a 3 évesWallaby pedig Ausztráliában jött világra.

A korábban informatikusként dolgozó Herman és felesége az első gyerekük születése után arra gondolt, hogy nem térnek haza és nem vesznek házat, mint minden átlagos ember tenné és teszi is, inkább folytatják akkor már két éve tartó kalandjukat és megmutatják a gyerekeiknek az egész világot.

Az egész történet onnan indult, hogy a San Francisco-ban született Herman 8 évesen nagyapja marhatelepére költözött Argentinába. Itt 10 évesen megismerkedett az akkor 8 éves Candelariaval, akivel azóta is egy párt alkotnak. A gyermekszerelemből komoly kapcsolat lett és huszonévesen össze is házasodtak. Első utazásaik során mindig hamar kifogytak a pénzből, ezért úgy döntöttek, mások kedvességére bízzák magukat a továbbiakban és nyakukba veszik a világot. A nagypapától megkapták a farm egyik öreg autóját, amit azóta sem cseréltek le, valamint kaptak hozzá az öregtől egy bölcsességet is:

'If you want to get far, you need to go slowly'
„Ha igazán messzire szeretnél jutni, akkor ahhoz lassan kell haladnod.”

utazó család© facebook

A nagy utazás 2000-ben kezdődött Buenos Aires-ben, Argentínában, és a cél az volt, hogy a két amerikai kontinenst átutazva délről északra eljussanak Alaszkába. A tervük kivitelezése villámgyorsra sikerült, 2003 novemberében már Alaszka egyik legészakibb pontjára értek, a Prudhoe öbölhöz. Innen hazautaztak Argentínába, ahol a négy éves kalandjuk és első gyermekük megszületése utána a letelepedés mellet döntöttek. Ám nem sokáig bírták ezt a túl szokványos életformát, 2005-2007 között bejárták Dél Amerikát, 2009-ben pedig az USA-t és Kanadát.

Az Amerikai kontinenst végül 2010-ben hagyták el, az öreg kocsit áthajóztatták Ausztráliába, ahonnan Új-Zélandra, Japánba, Dél-Koreába utaztak, végül pedig Fülöp-szigetek felé vették az irányt. Jelenleg épp valahol Észak-Afrika partkainál járnak, elérve ezzel autós túrájuk ötödik kontinensét.

utazó család© facebook

Néhány fun-fact a Zapp család utazásáról:

 • Eddig a legtöbb egy országban töltött idő 2000 óta 13 hónap volt a családnak, ekkor az USA-n belül kalandoztak.
 • Mind a 4 Zapp gyereknek más és más a nemzetisége, hála annak, hogy mindegyikük más és más országban látta meg a napvilágot.
 • A éjszakát többnyire a kocsi körül lefektetett sátorban tölti az öt tagú család, de időnként önzetlen helyiek látják őket vendégül.
 • Összesen közel 12.000 ember segített a családnak 14 év alatt, hogy ott lehessenek, ahol most vannak - állítja a családfő.
 • A Fülöp-szigeteken megismerkedtek egy helyi családdal, akik egy szobás házukban látták őket vendégül, megosztották velük az utolsó tál ételtüket, végül pedig még ők kértek bocsánatot, hogy nem tudnak többel szolgálni.
 • A gyerekek magán tanulók egy iskolában, interneten kapják a tananyagot, amit a szülők minden adandó alkalommal kinyomtatnak nekik és maguk adják át a tudást a kicsiknek.
 • Az első könyvük, amit az első Argentina-Alaszka útjukról írtak bestseller lett az egyik nemzetközi könykiállításon Costa Ricában.
 • Összesen több, mint 12.000 darabot sikerült már eladni a könyveikből, ami azóta sorozattá vált ‘Spark your dream’ néven.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.