Katalán vagyok, de nem hülye!

Barcelona a világ legszebb városai közé tartozik, viszont szépsége mellett, innovatív fejlesztései terén is kiemelkedik Katalóniából. Ráadásul ezeket a fejlesztéseket senki sem reklámozza, mintha ennek magától értetődően így kéne történnie minden városban. Vegyük sorra azokat az újításokat, amelyekre talán nekünk is több figyelmet kéne fordítanunk.

Barcelona © Google Maps

Az Európa Bizottság nem véletlenül választotta Barcelonát az innováció fővárosának márciusban, hiszen a város olyan technológiai újításokat vezetett be, amelyek a város lakóinak életét teszik könnyebbé, védik a környezetet és hatékonnyá teszik a város mindennapjait.

Az önkormányzat 2011-ben kezdte el az életminőség javítását és a gazdasági növekedést szolgáló “Barcelona, az emberek városa” projektjét, amely a következő témák köré épült: nyílt adatok magánemberek és cégek részére; városvilágítás, mobilitás, felesleges energiák felhasználásának fenntartható megoldásai; társadalmi innováció; kutató központok, egyetemek, cégek közötti szövetségek a projekt céljainak megfelelően; folyamatos, gyors, rugalmas és intelligens szolgáltatások létrehozása.

Barcelona © Jaume Meneses

Így közlekedjünk egyszerűbben

Talán a legszembetűnőbb fejlesztés a város közlekedésszervezése. Feltűnhet, hogy még egy ekkora városban sem alakulnak ki nagyobb dugók és a gyalogosok sem várakoznak órákig a lámpánál. Pedig a város fiatalabb kerületei nem épp a közlekedés egyszerűsítése miatt épültek úgy, mint egy négyzetrácsos füzet. Épp ezért kialakították a szenzoros, intelligens irányítórendszert, melyek úgy szabályozzák a jelzőlámpa rendszert, ahogy azt a forgalom megkívánja.

Barcelona © Jeroen Bennink

Mozogjunk, mint egy elektron

Barcelona “zöld” feljlesztéseinek egyik legfőbb útja az elektromos autók piaca felé vezet. A helyben gyártott, elektromos meghajtású Nissan taxik érkezését már be is jelentették, emellett a taxi- és a buszjáratok egy része már így is hibrid rendszerű. Jelenleg 500 ingyenes töltőállomással rendelkezik a város.

A jövő, a fenntarthatóságé

Barcelona innovációs központja a 22@ negyedben épül. Itt készül a SIIUR projekt, amely a fenntarthatóság és a “zöld” infrastruktúra bölcsője. Mit jelent mindez? Légszennyezettséget mérő szenzorok; intelligens utcai világítás, energiatakarékos led izzókkal; elektromos autók töltőállomásai; szabadtéri wifi; térfigyelő kamerarendszer.

Egyszerű, hatékony, non-stop

Tudtad, hogy a könyvtárak elé kihelyezett, doboznak tűnő dolgok, forradalmi újítást rejtenek? Ezek a könyvvisszavevő automaták. Ennek a legnagyobb előnye, hogy bármikor visszavihetjük a kikölcsönzött könyvet, nem kell a nyitvatartási időhöz igazodnunk.

Barcelona © BibliotecaVirtual

És ezek mellett minden egyéb ami fontos

Az egyéb fejlesztések közé az elterjettebb megoldások sorolhatóak. Olyanok, mint a szelektív hulladékgyűjtés, parkolást megkönnyítő érzékelők, városi kerékpár-rendszer (lásd. BUBI), gyors ingyen wifi hotspotok.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.