Esküvő külföldön? Így válassz helyszínt!

Magával ragadott egy egzotikus, romantikus helyszín, vagy csak elmenekülnél egy hazai, „sokvendéges” lagzi szervezése és költségei elől? Ha igen, bizonyára neked is megfordult a fejedben a tengerparti esküvő gondolata. De hogy hol? Mi segítünk, hogy eligazodj a számtalan választási lehetőség között!

Mint sok más ország lakói esetében, nálunk is egyre felkapottabb az úgynevezett esküvő-turizmus. A távoli, egzotikus helyen tartott esküvő nagy előnye egyfajta szabadság, s hogy ezzel is emlékezetessé tesszük életünk (egyik) nagy pillanatát. Persze az, hogy kinek mely desztináció számít egzotikusnak, az országonként változó. Míg a magyarok főként a tengerparti, esetenként vízeséses helyszíneket kedvelik, sokan, főleg Ázsiából Nyugat-Európát választják, ha menyegzőről van szó.

És persze van olyan is, aki (Nyugat-Európából, például Angliából érkezve) nálunk, Magyarországon tartja esküvőjét, illetve legény-, leánybúcsúját, az egzotikum mellett a költségmegtakarítás szempontjait is megfontolva.

Távoli tájak: Bali, Seychelle-szigetek, Mauritius, Maldív-szigetek, Karib-térség

A távoli, gyönyörű és érintetlen szigetek nyugaton (britek, ausztrálok, amerikaiak körében) régebb óta nagy népszerűségnek örvendenek, nálunk csak az elmúlt években váltak felkapottá, mint esküvői helyszínek. A tengerparti öblök, kápolnák felejthetetlenek, s egy helyi hagyományokat idéző esküvő mindenképp exkluzív élményt tartogat, azonban érdemes emellett megfontolni egyéb szempontokat is. Az árak igencsak borsosak, egy Bali szigetén tartott menyegző esetében 500.000 Ft körül kezdődnek az esküvői csomag árai, ez Mauritiuson minimálisan 300.000 – 400.000 Ft. Ez rendszerint tartalmazza a hivatalos ügyintézést a helyszínen, egyeztetést, az egyházi és polgári képviselet biztosítását, illetve a feldíszített helyszínt.

külföldi esküvő© belindah

A fenti országok valamelyikét választva mindenképp fel kell készülnünk az iratok bemutatásával kapcsolatos szigorra. Hivatalos irataink (például útlevelünk, anyakönyvi kivonatunk, nyilatkozat, hogy a házasság nem ütközik jogi akadályba, esetleges válási papírok) bemutatása mellett mindezek hiteles, adott ország nyelvére fordítására is szükség van. A szabályozások országonként változnak, ehhez érdemes előre tájékozódni az adott ország hatóságainál, és felvenni a kapcsolatot a helyi magyar külképviseletekkel. Ezután pedig itthon sor kell kerüljön a házassági papírok honosítására, hogy házasságunk Magyarországon is elismert legyen. Ez utóbbira a Maldív-szigetek esetében nincs is lehetőség, azaz, ha itt esküszünk, az nem számít jogilag elismert házasságnak, csupán szimbolikusnak.

Európai úti célok: Görögország, Málta, Ciprus, Olaszország, Horvátország

Ha nem mennénk annyira messzire, érdemes az európai helyszíneket is megfontolnunk. E fenti országokban, Görögországban, Máltán, Cipruson, Horvátországban jóval kedvezőbb árú esküvőt bonyolíthatunk (150.000 – 300.000 Ft körüli csomagok jellemzőek), a dokumentáció viszont errefelé is macerás, költséges lehet (bár az esküvői papírok kinti ügyintézését rendszerint a távoli országokhoz hasonlóan átvállalja az utazási iroda).

külföldi esküvő© J B

Fontos: A külföldön kötött házasságot minden esetben anyakönyveztetni kell Magyarországon.

Egy korábbi interjúnkban már foglalkoztunk a külföldi esküvőszervezés témájával, Gabriella a toszkánai régióban esküdni vágyókat segíti, azonban más desztinációk terén is bőven van választék. Érdemes tehát a konkrét táj kiválasztása után többféle utazási irodával is konzultálni, s előre tervezni, hogy a nagy nap valóban olyan legyen, amilyet előre megálmodtunk.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.