Utazási tanácsok

Bankkártya használat itthon és külföldön

Utazás és/vagy hazalátogatás előtt gondolom többekben felmerül a kérdés: váltsak-e pénzt, vagy bízzam magam a bankkártyámra?! Nos nem egyszerű helyzet, hiszen a különböző tranzakciós díjak és egyéb levonások után, nem biztos, hogy anyagilag jóval jobban járunk, mintha a régi mezei váltogatós módszert alkalmaztuk volna. Persze ez attól is függ melyik bankautomatát használjuk, milyen valutát szeretnénk váltani és milyen a csillagok állása. Szóval sok mindentől, de leginkább a bankunktól...

Gondolom nem én vagyok az egyetlen, aki azt feltételezi a kártyás fizetés külföldön sokkal jobban megéri, mintha itthon váltottam volna eurót/fontot/dollárt/drachmát. Hiszen ez a XXI. század, a legtöbb helyen elfogadják a kártyát és általában ingyenes a használata. Hát nem! És ez érvényes a külföldi bankkártya használatára Magyarországon.

külföld bankkártyás fizetés © Philip Taylor

A legősibb szabály: utazás előtt tájékozódjunk! A Magyar Nemzeti Bank szerint nincsen erre vonatkozóan egységes díjszabás ezeket a feltételeket mindig a kondíciós listában lehet megtalálni az adott banknál. Sanszos, hogy a legrosszabbul a bankfiókban történő készpénzfelvételnél járunk és a kártyás fizetés a legjutányosabb. A valuta sem mindegy. Az OTP-nél például ha eurós folyószámlát vezetünk, akkor az adott övezetekben nem történik valutaváltás. Viszont abban a pillanatban, ahogy a valuta pénzneme eltér a tranzakció devizanemétől automatikusan átváltják a pénznemet, amit a bank napi valutaárfolyama határoz meg. Ez mind a fizetésre, mind pedig a készpénzfelvételre érvényes. Arra azonban tényleg érdemes odafigyelni, hogy ezek a díjak bankonként és díjcsomagonként változóak!

Ha külföldi kártyánkat itthon szeretnénk használni sajnos szomorúbb a helyzet! Több mint valószínű, hogy kell tranzakciós díjat fizetnünk mind a vásárlások, mind pedig a készpénzfelvétel után. Nyilván azok szerencsésebbek, akik a környező országok olyan bankjánál tárolják pénzüket, akik hazánkban is képviseltetik magukat. Az Erste Banknál például nem terhelik meg a kártyát pénzfelvételnél, de a vásárlásnál érdemes vigyázni. A boltokban a legtöbb terminál OTP-s, vagy K&H-s így valószínűleg felszámolnak plusz összeget. Természetesen attól is függ mekkora összeget szeretnénk felvenni/mennyiért vásárolnánk. A tranzakciós illeték 0,3%, de legfeljebb 6000 Ft lehet. Legalábbis az itthoni bankoknál kibocsájtott kártyáknál. Itt találhat mindenki egy kimerítő tájékoztatót erről.

Ha külföldi pénzintézet a kibocsájtó, érdemes vásárlás előtt megkérdezni milyen pénzeket vonhatnak le, mert nem mindegy, hogy egy fizetést készpénzfelvételnek minősítenek, vagy sima vásárlásnak. Mindenesetre az egész egy ördögi spirál. Az egészet úgyis csak akkor látjuk át, ha kézhez kapjuk a bankszámlakivonatunkat és elkezdjük kitépni a hajunkat, miközben azt mormogjuk: "HÁT MÉG EZÉRT IS????".

© Sascha Kohlmann

Szóval ha nyaralásunk után is fő a békesség, érdemes pénzt váltani. De nyilván a bankkártya a kényelmünket szolgálja. Nehéz döntés!

Ti szoktatok külföldön bankkártyát használni vagy inkább utazás előtt még itthon váltotok magatoknak pénzt? Írjátok meg nekünk szokásaitokat, tapasztalataitokat kommentben!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.