Top10

A világ és Európa legjobb repülőterei

Repülőtéren alvás vagy hosszas várakozás. Kellemetlen érzéssel töltötte el ez a két szó? Vannak országok, ahol ettől a kellemetlen érzéstől megszabadulva, nyugodtan hajthatjuk fejünket álomra; ha ezt mégsem szeretnénk, akkor is van mivel elütni az időt.

Anno tanulmányi út keretein belül utaztam külföldre, de amikor a repülőjegy megvételére került a sor azzal szembesültem, hogy sok órát kell majd eltölteni a reptéren várva a csatlakozásra. Nagy levegő, majd egy vállvonás; túlélem. Ha várni kell, hát várni kell.

Azon kívül, hogy túléltem, érdekes dolgokat találtam a repülőtéren, később pedig más repülőtereken, no de nem az igazán udvarias kiszolgáló gárdával rendelkező tax free üzletekre gondolok itt, hanem magukra a repülőterekre.

Oslóban szállásfoglalást rontottak el nekem. Nem volt hol aludnom; pénzem kevés, Norvégia drága, így visszatértem a repülőtérre aludni, ahol a kedves ott dolgozók adtak pokrócot, nem is csodálkozva azon, hogy valaki ott kívánja tölteni az éjszakát.

Párizsban egy későbbi utazás során ismételten sok órányi várakozáson kellett átesnem, de koránt sem volt olyan vészes, mint ahogyan azt gondoltam. Az X-Boxon játszva hamar eltelt az a pár óra. Mindez nekem meglepő volt akkor, de a következő országok reptereihez képest ezek a repterek sehol sincsenek. Sőt, mint időközben megtudtam, a világ legjobb repülőtereinek is osztanak ki díjat, és minden évben besorolásra is kerülnek a legjobbak - és a legrosszabbak is -, a sleepinginairports.net nevű honlapon.

Singapore Changi Airport, Szingapúr (SIN)

2012-ben csupán csak a második legjobb repülőtérnek számított, de tavaly és idén már az első helyezést, valamint a Skytrax World Airport-díjat is megkapta a szingapúri repülőtér, ami az egyik legnívósabb és legátfogóbb felmérés szerint ítéltetik a győztes és legjobb repülőtérnek. Hogy miért? Bár az internet hozzáférés ingyenes, még sem ez a legnagyobb ok.

legjobb reptér © Jaymis Loveday

A panda plüss eléggé aranyos, valószínűleg sokak tetszését is elnyeri, de ez sem lehet elég ok egy ilyen díjhoz, ám az esztétikus és zöld környezet, a szemet gyönyörködtető színes dizájn, a kiszolgálás és az utasok igényeinek kielégítésére való törekvés már annál inkább. És hogy mindez mégis miben mutatkozik meg? A kedves kiszolgáláson kívül, a reptéren van a gyerekeknek játszó sarok, felnőtteknek masszázs, mozi, a vallásos egyéneknek pedig imatermeket is kialakítottak. Ezek persze csak kiragadott részletek és lehetőségek a számos lazítási és pihentető program közül. - Talán épp ezért van, és ajánlott is egy tájékoztatót vagy térképet beszerezni a repülőtérről, ami segítheti az utazóközönséget eligazodni, hogy mégis merre és hol töltse el a repülések előtti vagy közötti időt, ami a rendelkezésükre áll.

legjobb reptér © Kelly Hunter

Helsinki International Airport, Finnország (HEL)

2013-ban ezt a helyet még az amszterdami Schiphon Nemzetközi Repülőtér birtokolta, ám 2014-ben már a finn főváros reptere nyerte el a harmadik legjobb reptér címet. Bár ez a repülőtér látvány terén elmarad a szingapúri reptértől, de jeleskedik a kényelem, a tisztaság és az ügyfélszolgálat területein. Masszázsra és mozira sincs lehetőség, de talán kárpótlásként szolgálhat a könyvkölcsönzési lehetőség, egy kis galéria, a pihenésre kitalált és igazán alkalmas terek, elektronikus ügyfélkapuk és végül, de nem utolsó sorban egy ergonomikus és bárki számára igénybe vehető lounge. De van még selfie fal és finn étterem is, valamint lehetőség nyílik még pilátesz és jóga órákra is.

A finn repülőtér mindettől függetlenül csak a második helyen áll az európai listán, de ettől függetlenül, sokan kellemes érzéssel tölthetnek el egy éjszakát a repülőtéren anélkül, hogy szállásra kellene költeni.

legjobb reptér © wikipedia

A 10 legjobb repülőtér

 1. Singapore Changi International Airport
 2. Seoul Incheon International Airport
 3. Helsinki International Airport
 4. Munich International Airport
 5. Vancouver International Airport
 6. Kuala Lumpur International Airport
 7. Hong Kong International Airport
 8. Tokyo Haneda International Airport
 9. Amsterdam Schiphol International Airport
 10. Zurich International Airport

A 10 legjobb európai repülőtér

 1. Amsterdam Schiphol International Airport
 2. Helsinki International Airport
 3. Munich International Airport
 4. Zurich International Airport
 5. Porto Airport
 6. Tallinn International Airtport
 7. Prague Václav Havel International Airport
 8. Frankfurt International Airport
 9. Copenhagen Kastrup International Airport
 10. Oslo Gardenmoen International Airport

A fent felsorolt reptereken tehát az utasok nem csak egy kényelmes és kellemes környezetben tölthetik el az átszállások közötti szabadidejüket, de még éjszakákat is eltölthetnek; a turisták az ilyen opciókkal olykor némi pénzt is megtakarítanak.

Jómagam már kipróbáltam pár repteret az európai listáról és bár a legrosszabbra készültem, mégis kellemeset csalódtam.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.