Testvérvárosaink bűvöletében

Elutaznál Finikébe vagy meglátogatnád Malackát, esetleg kíváncsi vagy, honnan indult a Nokia és melyik Miami magyar testvérvárosa? Ezekre a kérdésekre most megtalálod a választ. Összegyűjtöttük a legérdekesebb, legviccesebb, legfurcsább testvérvárosainkat, amikről eddig lehet, hogy nem is tudtál.

Sok esetben nem tudjuk, vagy nem értjük, hogy mi állhat egy-egy magyar városunk külpolitikai kapcsolatainak hátterében és miért teremt összeköttetést más városokkal. A testvérvárosok általában hasonló területi és lakossági sajátosságokkal bírnak és szoros gazdasági-kulturális kötelékben állnak, emellett cserediák programok is összeköt(hetik)ik őket. Az első hivatalos testvérvárosi kapcsolat 1920-ban jött létre a brit Keighley és a francia Poix du Nord között, de Európában csak a 2. világháború után terjedt el igazán. A magyar városok 1960-ban csatlakoztak a Testvérvárosok Világszövetségéhez.

Nokia (Finnország) - Sárospatak

A név ismerős lehet, hiszen a legismertebb finn márka, a Nokia távközlési vállalat szülővárosa (igaz cég 2008-ban áthelyezi székhelyét). Nevét feltehetőleg a hódról kapta, melynek prémje jelentős kereskedelmi eszköz volt. A város folyóját Nokiavirtának hívják és vízerőművel is rendelkezik. Nokia és Sárospatak a legfiatalabb finn-magyar testvérvárosnak számítanak, hiszen csak 2004-ben találtak egymásra.

Die (Franciaország) - Kiskunfélegyháza

Az angoloknak kicsit megtévesztő nevű Die, egykoron francia püspöki székhely volt és székesegyház is épült itt. A mindössze 57 km2-es, 4400 fős település, egyedül a Clairette de Die pezsgőről híres. A két város remek kapcsolatot ápol egymással, közös utazásokat és programokat is szerveznek.

magyar testvérvárosok © wikimedia

Spárta (Görögország) - Sopron

Szinte mindenki hallott már a Hellasz egyik legnagyobb és legjelentősebb poliszáról, a szigoráról és katonaságáról híres Spártáról, ám azt kevesen tudják, hogy magyar testvérvárossal is rendelkezik. Sopronnal 1996-ban egy diákolimpián került szorosabb kapcsolatba, amely 2008-ban teljesedett ki. A két város azóta is szoros együttműködésben van.

magyar testvérvárosok © Ronny Siegel

Cambridge, Jeruzsálem, Sanghaj, Rotterdam, Parma, Miami - Szeged

Szeged igazi testvérváros halmozó, és nem is kispályázik. A város rendkívül odafigyel külkapcsolataira, sőt, Szeged Napján, a város testvérvárosairól neveznek el villamosokat. Egyrészt érthető, hogy az idegenforgalom és turizmus jegyében igyekszik a város barátságokra szert tenni, így talán felkerülünk a térképre és a felsorolt nagyvárosok is megismerhetik Magyarországot, azon belül Szegedet. Másrészt azt se felejtsük el, hogy Miamiba vagy épp Sanghajba utazni kapcsolatot ápolni nem egy rossz élmény, főleg ha ezt már diákként is megtehetjük.

magyar testvérvárosok © mcxurxo

Igazfalva (Románia) - Nagydorog, Tiszasziget, Vésztő

Aki nem tudná, Romániában van a legtöbb testvérvárosunk és történelmi okokból kifolyólag, nagyszámú a magyar lakta település is. Az egyik ilyen kis különleges község Igazfalva is, melynek negyede magyar ajkú. Érdekesség, hogy 1945-1985-ig az óvoda csak magyar nyelven működött. Vésztővel 1991-ben írták alá a testvér-települési okiratot, mert rokoni szálak is kötötték egymáshoz a két települést.

magyar testvérvárosok © m1l4dy

Malacka (Szlovákia) - Albertirsa, Szarvas

A város vicces neve nem véletlen, hiszen helyén egykor a Pálffy-uradalom sertéstelepe állt. A városka ferences templomában, Rómából hozott eredeti kövekből épített, szent lépcső található, amely zarándokhely is egyben. Érdemes felkeresni a települést, hiszen várkastélyának tornyai és falai részben még állnak, illetve a Pálffy-kastély is megőrizte szépségét. Ráadásul, Pozsonytól csak 36km-re fekszik.

Finike (Törökország) - Budapest II. ker.

Felsorolásunk legcukibb településneve, egy apró, de népszerű török idegenforgalmi célpontot rejt. A város leginkább a helyi mezőgazdaságától függ, legjelentősebb exportcikke a narancs. A hely építési politikája is inkább a nyugalmat kereső, csendes környezetben pihenni vágyóknak ideális, hiszen szállodák és luxus apartmanok helyett, csak a kellemes vidékies tájat találja itt az ember. Kikötője és partszakasza bővelkedik számos tengeri halban és teknősök is sűrűn vendégeskednek errefelé. Sőt sziklás partjain, a szemfüles látogató akár a ritka Mediterrán barátfókával is találkozhat.

magyar testvérvárosok © Özgür Mülazımoğlu

Walnut Creek (USA) - Siófok

A kalinforniai város 2012-ben szerepelt Amerika 10 legjobb, nyugdíjasok által preferált települése között. A város egyébként jól felszerelt: van bevásárlóközpontja, kulturális központja, nagy kiterjedésű kerékpárút hálózata és gyorsvasúti megállója, ahonnan ingyenes az utazás a központig, tömegközlekedése pedig rendkívül olcsó. Látnivalókban és parkokban gazdag terület és pár régies ranch-ot is meglátogathat az ember. A két város közti 1993 óta tartó kapcsolat, az amerikai cserediák program egyik fő mozgatórugója Siófokon.

magyar testvérvárosok © InSapphoWeTrust

Sonoma (USA) - Tokaj

A két város közeledése nagy mértékben köthető a borászathoz, hiszen Tokaj mindig is szeretett volna az amerikai borászati piacra betörni. Ennek és Haraszthy Ágoston (a kalifornai szőlőtermesztés atyja) születésének 200. évfordulójának apropóján, köttetett meg a városok közti kapcsolat. A Buena Vista borászatot mindenképp keressük fel, ha erre járunk, illetve Kalifornia legrégebbi szüreti fesztiválját minden év szeptemberében. A város régen mexikói gyarmat volt és Sonoma történetének érdekessége, hogy a sonomai lázadóknak köszönhetően, saját, medvét ábrázoló zászlóval is rendelkezett az 1900-as évek végén.

magyar testvérvárosok © Kenny Buckler

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.