Utazási tanácsok

Hollandia legmenőbb tavaszi fesztiválja, azaz a King's Day!

A King's Day (anno Queen’s Day) egy évente megrendezésre kerülő, utcai fesztivál Hollandiában. Élesebb logikával rendelkező olvasóink a névből kikövetkeztethették, hogy az eseménynek a holland királyi házhoz van köze. De mi ez a névváltoztatás és miért jó ez a fesztivál?

Queen's day© Aaron Farr

2014-től nem Queen’s, hanem King’s Day néven fut Hollandia legjobb hangulatú tavaszi ünnepe, ami ezentúl a király születésnapján, azaz április 27-én kerül megrendezésre. Ekkor kifordul önmagából az egész ország, minden és mindenki naracsszínű változik és fura emberek lepik el az utcákat.

Az első Queen’s Dayre 1885. augusztus 31-én került sor, Wilhelmina királynő tiszteletére, és egészen 1949-ig a naptári nyár utolsó napján tartották meg eme jeles eseményt. Ekkor azonban az egész átkerült április 30-ra, ugyanis ez volt a születésnapja Wilhelmina lányának, a trónra kerülő Julianának. Az ő utódja, Beatrix, anyja tiszteletére megtartotta ezt a dátumot, ám mivel 2013-ban lemondott trónjáról fia javára, az ünnepség keretei is kissé változtak.

Miért különleges ez a fesztivál?

Egy fesztivál-élményt nagyjából annyira lehet elmagyarázni, mint egy sitcom sorozat poénjait: nem igazán, látni kell őket. Mindezek ellenére mi megkíséreljük a lehetetlent.

Először is tudni kell, hogy az eseménynek két része van, a King’s Day és az azt megelőző King’s Night. Utóbbi esetében szabadtéri koncertsorozatokról és fergeteges partikról beszélünk, míg előbbi inkább a felvonulásokról, bemutatókról és bolhapiacokról szól. Természetesen ekkor is lehet remek koncerteket találni, de nagy általánosságban ezek a keretek.

Másodszor, a King’s Day-en mindenki narancsba van öltözve, de legalábbis van rajta valamilyen narancsszínű ruha vagy kiegészítő, ami ad az egésznek egy különleges hangulatot.

Harmadszor, ilyenkor az egész holland társadalom képviselteti magát, nemtől, kortól és bármilyen egyéb hovatartozástól függetlenül. A narancsba öltözött kisgyermekes család ugyanannyira megszokott látvány, mint a tizenévesek vagy a nyugdíjasok. Mindenki az utcán van, így teremtve igazi közösségi hangulatot.

Queen's day© spotter_nl

Kötelező teendők és látnivalók

Az első és legfontosabb dolog, hogy mi is öltözzünk narancsba. Természetesen ilyenkor minden utcasarkon árulnak különböző kellékeket, így ezt még azok is megtehetik, akik valamilyen oknál fogva elfelejtettek a megfelelő színben megjelenni. Nem állítjuk, hogy bármi baj történne, ha egyetlen szál narancsszínű dolog sincs rajtunk, de ha már ott vagyunk, kövessük a hagyományokat.

A hollandok egyébként azt mondják, hogy a King’s Day Amszterdamban a legjobb és valószínűleg igazuk van. A város ilyenkor átalakul egy óriási bolhapiaccá, amibe itt-ott beékelődik egy-egy színpad vagy látványosság. Természetesen a többi város is ünnepel a maga módján, a cikk szerzőjének például többen fejtették ki, hogy a legjobb, ha a megelőző estét Hágában partizzuk át és csak magán a Day-en megyünk Amszterdamba.

Queen's day© Garry Knight

Ott leszek!

Ha szeretnénk egy kis kedvcsinálót, nézzünk egy-két videót (például ezt vagy ezt) vagy olvassunk beszámolókat, de a lényeg, hogy legalább egyszer menjünk el és nézzük meg a saját szemünkkel. 

A hagyományos utcafesztiválon kívül amúgy már rendeznek mellé zenei fesztivált is, ahol igen komoly fellépőgárda képviselteti magát az Olympisch Standionban, Amszterdamban. Ennek az eseménynek a honlapját ITT találod. 

Jó szórakozást és bulizást mindenkinek, aki ott lesz!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.