Gasztrokalauz

Európai gasztrokalauz - Lisszabon

Mivel 2015-től már fapadossal is eljuthatunk Portugália fővárosába Lisszabonba, itt az ideje megismerkedni a hely gasztronómiájával. És nem csak azért, mert Európa egyik legszebb helye, hanem azért is, mert enni jó! Irány Portugália és a nagy zabálás!

Igazából Lisszabon eddig sem volt messze tőlünk, de az átlag magyar inkább utazik Tunéziába, vagy Görögországba, mint Portugáliába. Természetesen elfogult vagyok az országgal kapcsolatban, de miért is ne lennék, amikor az egyik leglazább hely a világon?! Ugyanez jellemző a gasztronómiájukra is, hiszen annyi hatás érte őket a történelem során, hogy rettentő büszkék nemzeti ételeikre, amelyek igen színesek. Nézzük is!

Reggeli

A reggelit sem nem eszik meg sietősen, sem nem viszik túlzásba. Legtöbbször csak kávét fogyasztanak, az úgynevezett "bica"-t. Ez hosszabb, mint egy sima eszpresszó és erősebb is. Néha némi törkölyt is csempésznek bele, csakis azzal a céllal, nehogy rosszul induljon a nap. Mellé esetleg vajas pirítóst fogyasztanak, vagy random melegszendvicset.

lisszabon gasztronómia © Lonnie

Tízórai

Tízóraira nem is ajánlhatnánk mást, mint a Pasteis de nata-t. Ez a kis vékony tésztás kosárka mennyei választás két étkezés között, és nem mellesleg a vércukorszintünket is rendben tartja. Fogyasztását melegen, fahéjjal gazdagon megszórva ajánljuk. Ha a leghíresebbet szeretnéd megkóstolni, akkor a Pastéis de Belém-be érdemes menni. Csak nagyon vigyázzunk, nehogy függőséget okozzon!

lisszabon gasztronómia © snowpea&bokchoi

Ebéd

Ha már Portugáliában járunk, vétek lenne kihagynunk a bacalhau-t, ami a sózott tőkehal és egyben nemzeti étel. Azoknak is érdemes kísérletezniük, akik nem kifejezetten kedvelik a halat, mert a déli országokban, úgy általában másképpen bánnak az eféle húsokkal, így sokkal ízletesebb lehet, mint a Tesco-ban megvásárolt tengeri halfilé. Ha ennél is kalandvágyóbbak vagyunk, akkor a caldeira leves a mi végzetünk. Ez egy cserépedényben főzött, több féle halhúsból összeállított leves, ami leginkább egy sűrűbb egytálételre hajaz. Mindenképpen kiadós ebédre számíthatunk. Természetesen mellé egy deci jó fajta Portói sosem árthat meg.

lisszabon gasztronómia © Pedro Dias

Uzsonna

Ezen a ponton érdemes visszakanyarodni az édességekhez. Már csak azért is, mert a fartura-val, azaz a fánkkal gyakorlatilag mindenhol össze lehet futni. Igazából ez a leggyorsabb módja, hogy az éhséget minél hamarabb csillapítani tudjuk. Nyilván. Hazaérkezésünk után ráérünk sírdogálni a felszaladt kilók miatt.

lisszabon gasztronómia © Pedro Dias

Vacsora

Vacsorára a kihagyhatatlan Piri-Piri csirkét érdemes választani. A afrikai gyarmatokról származó étel tulajdonképpen egy egyben pácolt csirke grillezve, majd darabokra szedve. Alapja a chili paprika és innentől kezdve ahány ház, annyi szokás jelleggel változhat a fűszerezés. Mindenképpen adnak hozzá valamilyen savas levet - ez lehet citromlé, ecet, vagy bor -, mert ezzel teszik ropogóssá a bőrt. Szerintem elkerülhetetlen, hogy emellé is fogyasszunk valamilyen jó helyi fehérbort, meg egy könnyed salátát és sok - sok olajbogyót. De persze mindenki kedvére variálhat!

lisszabon gasztronómia © Mike_fleming

Külföldre mennék tipp: Akármilyen napszak is legyen, érdemes a kisebb vendéglátó egységeket választani, vagy bármelyik Fado éttermet! Egyikben sem fognak csalódni!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.