Utazási tanácsok

Így jattolj külföldön!

Kerültél már kellemetlen helyzetbe külföldön amiatt, mert nem tudtad mennyit kell adni a pincérnek, vagy bunkónak nézett a taxis miután fizettél? Most megtudhatod, hogy működnek a jattolási szokások szerte a világban.

Természetesen nem vesszük végig az összes országot egyenként, viszont témákra és régiókra bontjuk a témát, így már nem lőhetünk annyira mellé, ha a borravalóról van szó.

Étterem

Indiában, Dél-Amerikában, Afrikában, Európában, Hongkongban és Ausztráliában (ha igazán csúcs étteremben eszel) és a Közel-Keleten, hozzánk hasonlóan a cech 10%-át illik adni, ha az nincs külön a számlán feltüntetve. Ennél többet csak Quatarban, az Arab Emirátusokban és Dél-Afrikában adnak. A legtöbbet egyébként (20%-ot) Észak-Amerikában kapnak a pincérek. Arrafelé illik 1-2 dollárt adni italonként a csaposnak. Nem szokás, illetve illetlenségnek számít ha Japánban, Kínában és Új-Zélandon adsz borravalót.

Hotel

1-2 dollár üti a markát India, Amerika, Európa, Afrika, Ausztrália és a Közel-Kelet legtöbb londinerének, viszont egyre több helyen (pl. Egyiptom) szokás a takarítóknak is hagyni egy kis aprót. Hongkongban 10 hongkongi dollár az elvárható, Kínában pedig szolgáltatási díjként számolnak fel 10-20%-ot fizetésnél.

Taxi

“Tartsd meg az aprót”, mondják sokan szerte a világban. Nézzük azokat a helyeket, ahol másképp intézik. A fuvardíj 10%-a elfogadott dolog Európában, Új-Zélandon és Észak-Amerikában borravalóként. Dél-Amerikában nem szükséges jattolni a taxisoknak, de nagyvonalú gesztusnak számít, ha mégis megtesszük. Közel-Keleten és Ázsiában pedig nem vált bevett szokássá.

A következő 24 országban ezekkel a jattolási szokásokkal érdemes számolni!

borravaló szokások
© Business Insider

Nagy általánosságban mindenki keresetkiegészítésként tekint a borravalóra, ám a szolgáltatási és vendéglátási szektorokban sokakanak a megélhetésük minősége függ attól, hogy a minimálbéren kívül mennyit tesznek zsebre ilyen formában. Ázsiában viszont inkább kerüljük a jattolást, hiszen ott nagyon komolyan veszik, ha fizetésen kívüli bevételre tesz szert az illető. Ilyen esetben az állásával játszik az, aki elfogadja. Sőt, bizonyos körökben nagyon udvariatlan borravalót adni, hiszen így alulértékelt munkaerőnek tekintjük azt, aki kapja.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.