Gasztrokalauz

Európai gasztrokalauz - Belgium

Ha még sosem jártál Belgiumban, az itteni gasztrokultúráról nagy valószínűséggel a belga csoki és sör fog eszedbe jutni először. Ha már esetleg jártál itt… nos, akkor nemkülönben. Gasztrokalauzunk most következő részében a belgiumi specialitásokat járjuk körül, nehogy elkerüld őket, ha legközelebb Brüsszelben vagy a környéken jársz!

Ha általánosságban akarunk beszélni az itteni konyháról, meg kell jegyeznünk, hogy meglehetősen sokszínű kínálatot találunk a főutcákon végigsétálva. A multi-kulti éttermek és utcai árusok sokasága közül a legnagyobb népszerűségnek a tölcsérben árult sült krumpli, a halételek és a mindenütt ránk köszönő, sokféle feltéttel megspékelt gofrik örvendenek. Ez utóbbi különlegessége, hogy nem csupán tejszínhabot, hanem sok mást, gyümölcsöket és csokoládéöntetet kapunk rá, a végeredmény pedig egyszerre nagyon finom és látványos. A gofri legnagyobb rajongóinak külön ajánljuk az Antwerpenben található aprócska cukrászdát, mely a világ legkisebb waffelese.

Belgium gasztro
© puamelia

Közkedvelt étterem-lelőhely a Place St. Catherine, ahol érdemes benézni tengeri fogásokat áruló Mer du Nordba is, de ugyenezen a téren egy sátorból az osztrigát pezsgővel is kipróbálhatjuk, mindössze 5 euróért. Ha a sült krumplira vagy kiváncsi (vagy csak nem érted, mire ez a nagy felhajtás körülötte), mindenképp látogass el a Jourdan Place-re, ahol a Maison Antoine nevű sültkrumplis hely finom ízeivel és hatalmas adagjaival szembesülhetsz.

Csokoládé

Bár Brüsszelben sem mehetünk el a mindenféle színű, ízesítésű és formára kiöntött csoki-különlegességek mellett, a legnagyobb kínálattal meglepő módon nem is itt, hanem Bruges-ben találkozhatunk. Az utcákon fagyizószerűen sorakozó csokoládé-árusoknál mindent megtalálunk, mi szemnek-szájnak ingere, ha csokoládéról van szó. Az árak persze borsosak, hisz’ nyilván a helyiek is tudják: a belga csokit senkinek sem éri meg kihagyni.

Belgium gasztro
© Jirka Matousek

Sör

Ha Belgiumban jársz, felesleges arra bíztatnunk, hogy próbálj ki minél több belga sört, azonban pár tanáccsal mindenképp elláthatunk. A leghíresebb bulihelyek és kocsmák közé tartozik a Delirium Café, ahol több, mint 2000 sörmárka közül válogathatsz. A kiszolgálást tekintve alapvető elvárás errefelé, hogy mindegyik sört más-más, a márka saját poharában hozzák ki. Sokféle, változatos formájú pohár létezik, s teszi még teljesebbé, autentikusabbá az élményt.

Belgium gasztro
© Banzai Hiroaki

A Grand Place-on is érdemes körülnézni, hiszen a környék tele van jobbnál jobb sörözőkkel, melyek közül sokban a sörkóstoló menüt is kikérhetjük. Ez a magyar pálinkakóstoláshoz hasonló módon működik, azaz egy falapon kapunk 8-10 sörfélét. Ezekkel (és a sörökkel általában) nem árt vigyázni: errefelé jóval erősebbek a sörök a magyar átlagnál, nem ritka a 10-12%-os alkoholtartalom sem, az ízeken azonban ez alig érződik, a hatásán inkább.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.