Utazási tanácsok

Tippek utószezonra: Miért éppen a Török Riviéra?

Az utóbbi években Törökország nem véletlenül vált kiemelt turista célponttá: 7200 km hosszú partvidékével, homokos strandjaival és kedvező ár-érték arányával egyike a nyaraláshoz választható legkellemesebb úti céloknak, nem is beszélve az egész évben kellemes időjárásról és a török vendégszeretetről. A választást még könnyebbé teszi, hogy idén már vízumot sem kell vennünk megérkezéskor. Lássuk hát, mi mindent érdemes megfontolnunk, hogy a lehető legjobban járjunk, ha ősszel indulunk neki e környéknek!

Szolgáltatások

A szállodák kiválasztásakor lehetőség van félpanziós ellátásra, de aki a teljes kényelemre törekszik, annak all inclusive szolgáltatásra érdemes befizetni.

török nyaralás
© Carol Beatriz

Ez persze nem jelenti azt, hogy csupán a szállodán belül érdemes kulináris különlegességeket kipróbálnunk. Az igazi török étkek megismeréséhez ajánlott legalább egyszer a szállodán és a turistákra berendezkedett környéken kívüli autentikus éttermet kipróbálnunk, bár sok szálloda maga is kínál tematikus a’la carte éttermi szolgáltatást.

Időzítés

Nem nagy meglepetés, hogy az utószezon alatt alacsonyabb szállodaárakat kell megfizetnünk, így, ha megfontoljuk, hogy ekkor a tenger vize még kellemesen meleg (ellentétben a tavaszi, főszezon előtti időszakkal), azoknak, akiket nem köt gyerekek miatt a nyári szünidő, sokkal inkább megéri, mint például júliusra időzíteni a nyaralást.

Nemcsak az árak, hanem az időjárás is sokat enyhül: a nyáron sokakat megviselő tartós 40 fokos meleggel ellentétben a szeptemberi, esetleg októberi utak sokkal alkalmasabbak a török nevezetességek (például Ephesos, Pamukkale) megtekintésére, nagyobb városok bejárására. Ekkor a napközbeni hőmérséklet nagy valószínűséggel 25 és 35 fok közé esik, vagyis jóval kisebb megterhelésnek tesszük ki a szervezetünket. Ha Törökország elsősorban a nevezetességek miatt érdekel, az utószezonra betervezett utazás ideális választás a számodra! Ja, és ekkor nem csupán a szállodák árai kedvezőbbek, de a különféle körutazások is sokkal elérhetőbb áron kínálják magukat.

török nyaralás
© michael.berlin

Tengerparti városok

Ha már a fő úti célt, azaz a Török Riviérát kiválasztottad, jó, ha elgondolkozol azon is, melyik város felel meg legjobban az igényeidnek. A Török Riviéra legnagyobb városa Antalya, ez nemzetközi repülőtérrel is rendelkezik, ide érkezik a legtöbb üdülni vágyó. A város önmagában is remek látnivaló, óvárosába, Kaleici-be a környező turistaközpontokból is megéri ellátogatni.

török nyaralás
© Chris

A nyugalomra vágyóknak jó választás lehet Marmaris, amely a Riviéra egy érintetlenebb városa, és ennek megfelelően kisebb szállodaválasztékkal is rendelkezik, viszont innen egyórányi hajókirándulásra van a görög sziget, Rodos.

török nyaralás
© fotozyth

A nagyobb turistaközpontok közé tartozik az Antalyától távolabb fekvő Alanya: itt (sok egyéb mellett) a város történelmi emlékeit, például erődjét, ezen belül a Vörös Tornyot tekinthetjük meg, de nem kevésbé izgalmasak a környék barlangjai és a partot kísérő kisebb szigetek sem.

török nyaralás
© wikimedia

Szintén kiépültnek számít Side, melynek óvárosában egyebek mellett Aspendos-t, a 15 ezer férőhelyes római színházat, illetve az Apolló-templomot látogathatjuk meg. Side közelében van a Manavgat vízesés, ha itt szállunk meg, ezt se hagyjuk ki.

török nyaralás
© Forrestal_PL

A kevésbé kiépült központok közül Bodrumot és Kemert fontos kiemelni: az előbbi a Bodrum félszigeten fekvő hangulatos, festői városával és kikötőjével, utóbbi pedig érintetlenebb természeti környezetével, sziklás partjaival vonzza a látogatókat.

török nyaralás
© Arild Nybø

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.