Utazási tanácsok

Így élj napi 1000Ft-ból külföldön!

Lehetetlennek gondolod? Korán sem az. Egy kis nélkülözéssel és előrelátással bárhol csökkentheted költségeidet, megmarad a pénzed és még jól is érezheted magad. Olyan ötleteket és szabályokat szedtünk össze, amelyeket számos „back-pack tourist” avagy hátizsákos utazó követ nap mint nap. Az élmény a lényeg, a pénz csak másodlagos!

olcsó utazás

Ne foglalj szállodát! Igaz, hogy az internet tele van jobbnál jobb szálláslehetőséggel, akciós árakkal és a napi legjobb ajánlatokkal, de a legkedvezőbbeket jórészt helyben kapod. Egy kis utána járást igényel és az sem baj, ha jól tudsz alkudni, de megéri. Ha belegondolunk, már azzal is spórolunk az utazási költségeken, ha nem kell minden nap visszautaznunk a már kifizetett szállodai szobánkba. Ugyan kisebb szállásokon, esetleg kanapén vagy egy kis munkavégzés fejében töltöd az éjszakát, de még mindig nagyobb élmény, mint a megszokott, unalmas, és drága hotelek. Ha nem számít, hol alszol, gondolkodj alternatív lehetőségeken! Végszükség esetén találhatsz egy padot a reptéren, buszpályaudvaron, vasútállomáson, vagy alszol utazás közben.

Csak a legszükségesebbeket vidd magaddal, ne utazz nehéz táskával. Így megkíméled magad az utazás alatt felmerülő poggyászköltségektől, ráadásul mindig magadnál tarthatod a hátizsákodat. Utazz te is zölden, mint Tom Szaky!

Ha repülsz, akkor fapados! Érdemes kisebb cégek ajánlatai között nézelődni, illetve számos más utazási eszközt is igénybe venni. Egy olcsó európai körutat például InterRail-el is megtehetsz. Az sem baj, ha elnapolják vagy törlődik a járatod, így plusz felfedéseket tehetsz a környéken. Miután megérkeztél az állomásra, kikötőbe vagy reptérre, keress egy ingyenes járatot, ami hotelhez, esetleg buli helyhez visz. Leszállás után pedig már keresheted is az olcsó szállásodat a közelben.

Közlekedj gyalog! Több időbe kerül és fárasztóbb is, de így a legolcsóbb. Deszkások és profi túrázók előnyben! Gondoltad volna, hogy egy kis kedvességgel és bájos mosollyal akár egy biciklist is lestoppolhatsz?

olcsó utazás
© Marcel Hauri

Találd meg a felfedezés alatti szórakozási lehetőségeket. Járj nyitott szemmel és könnyen egy fesztiválon vagy utcazenészek között találhatod magad. Jobb élmény, mint egy unalmas múzeum, az biztos. Ha már múzeum, számos ingyenes kiállítás, tárlat, körút, vidámpark van szerte a világban, csak keresni kell. Hidd el, egy idő után, már szinte maguktól bukkannak fel az ingyenes helyek, ha rááll a szemünk.

Kerüld az „ajánlgató embereket” akik olcsóbb árakkal csábítanak, hogy az ő éttermüket, az ő taxijukat vagy az ő szállásukat vedd igénybe. Sétálj tovább és keresd meg magadnak a lehetőségeket!

Étterem? Inkább streetfood! Az utcai kaják ízletesebbek, laktatóbbak és olcsóbbak is, mint betérni egy divatos étterembe, nem is beszélve arról, hogy a helyi ételkülönlegességeket jórészt így kóstolhatod meg. Aki pedig hazaiabb ízekre vágyik, annak irány a piac és a konyha. Étkezésünk, így jóval egészségesebb is lehet, mint bekapni egy hamburgert a plázában.

olcsó utazás
© mattmangum

Bizsuk, tengerparti ajándékok és turista szuvenírek helyett inkább a „csináld magad” stílust képviseld! Például, egy kézzel készített, de a parton talált kagylókból álló karkötő, hatásos és olcsó meglepetés lehet.

Az alkohol és a szórakozóhelyek sok pénzt tudnak felemészteni, ha nem figyelünk oda. Már az este előtt különítsük el a bulira/piára szánt pénzünket, így nagyobb esélyünk lesz arra, hogy nem költünk el egy egész vagyont. Bizonyos helyeken, ha visszavisszük a poharakat, további kedvezményt kapunk vagy akár egy kis aprópénzt is.

Tartsd be ezeket a tippeket és utazásod is olcsóbbá válik. Lesznek, akik egészen furcsán néznek majd rád, spórolósnak találnak vagy megbélyegeznek, de gondolj arra, hogy így akár háromszor is elmehetsz nyaralni az évben, egy többszázezres horvát luxusnyaralás helyett. Emellett pedig több emberrel találkozhatsz, jobbakat ehetsz, oda mehetsz, ahova, és amikor akarsz.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.