Utazási tanácsok

Feketeturizmus

A fekete- vagy más néven gyászturizmus kifejezést a ’90-es évek közepén a Caledonian University of Glasgow két tanára John Lennon and Malcolm Foley kezdte használni a halállal és tragédiákkal összefüggésbe hozható helyek látogatására.

Kutatásaik – melyek során a jelenséget és a vele kapcsolatos etikai és pszichológiai, szociológiai kérdéseket vizsgálták – eredményeit 2000-ben megjelent Dark Tourism című könyvükben publikálták, ezzel egy egészen új interdiszciplináris kutatásterületet téve széles körben ismertté.

A feketeturizmus köré az elmúlt évtizedben egyre komolyabb tudományos élet szerveződött, University of Central Lancashire-n 2005 óta külön kutatóintézet is működik. Napjainkra komoly szakirodalom foglakozik a témával, de jelent már meg Dark Tourism útikönyv is.

Nem szabad persze elfelejtenünk, hogy a feketeturizmus által érintett helyszínek egytől-egyig világtörténelem kiemelkedően fontos helyszínei közül kerülnek ki. Úgyhogy lehet, hogy az egész, csak egy csapat „brit tudós bullshitje”, akik komoly pénzekért ilyesmit kutatnak az emberiség létét bármilyen szinten is érintő problémák helyett. Még nem sikerült eldöntenem…

Bármilyen rangsorolási szándék nélkül bemutatunk párat a legmegrázóbb „látványosságok” közül:

Tuol Sleng Múzeum – Phnom Penh

Tuol Sleng Múzeum
© istolethetv

A korábban középiskolaként funkcionáló épületegyüttes 1975 és 1979 között a kambodzsai Vörös Khmer rezsim börtöne és kihallgatóközpontjaként funkcionált. Az itt bebörtönzött személyek számát 17 és 20 ezer fő közöttire teszik, mindössze tizenkét túlélő ismert.

Az épületek ma Kambodzsa egyik leglátogatottabb múzeumaként működnek, körbejárhatók a régi cellák és kihallgatóhelyiségek is.

9/11 Memorial – New York

New York

A 2001 szeptember 11-i közel háromezer és az 1993-as hat halálos áldozatot követelő terrormerényletek emlékhelye, mely a Word Trade Centere ikertornyainak helyén található. A nagyközönség számára pontosan tíz évvel és egy nappal a tornyokat elpusztító támadás után került sor (az áldozatok családtagjai számára szeptember 11-én lehetővé tetté a bejutást) és a nyitást követő első három hónapban több mint egy millióan keresték fel.

Az auschwitz–birkenaui koncentrációs tábor

A legismertebb mindközül talán a második világháború legnagyobb német megsemmisítő tábora. A Krakkótól 60km-re délre elhelyezkedő emlékhely 1979 óta a világörökség részét képezi.

Az itt és a hozzá kapcsolódó koncentrációs táborokban meggyilkolt áldozatok pontos száma nem ismert, de a legújabb becslések 1,1–1,6 millióra teszik.

Hirosima Béke Park

Az emlékpark, az első nukleáris csapást elszenvedő város egykori legforgalmasabb üzleti és lakóövezetének helyén, a robbanás által letarolt terület egy részén került kialakításra. 1945. augusztus 6-ai támadás közvetlen és közvetett módon több mint 140000 életet követelt.

A park legérdekesebb része az A-Bomb Dome, egy egykori ipari kiállító épület, mely az atomrobbanás hipocentrumához legközelebbi, legalább részben épen maradt építmény, az Unesco Világörökség része.

Hirosima béke park
© Maarten Heerlien

A Nankingi Mészárlás Emlékműve

A második kínai–japán háború alatt a Japán Birodalom hadereje Peking és Sanghaj elfoglalása után, 1937. december 13-én bevette az akkori kínai fővárost, Nankingot is. A város ostromát hat hétig tartó erőszakhullám követte mely a becslések szerint 250 – 300 ezer áldozatot követelt.

Az emlékművet 1985-ben építette Nanking városa, jelenleg 28000 négyzetméter kiállítótérrel üzemel.

Père Lachaise temető - Párizs

A Párizs XX. kerültetében található, 44 hektáron elterülő temető egyike a világ leglátogatottabbjainak, évente több százezer turista keresi fel.

XIV. Lajos király gyóntatópapja Père François de la Chaise emlékére épített kápolna mellett kialakított temetőt, 1804-ben I. Napóleon francia császár idején hozták létre. Jelenleg több mint egymillió ember (többek között található Édith Piaf, Oscar Wilde, Frédéric Chopin, Jean de La Fontaine és Jim Mossiron) nyugvóhelye.

Pere Lacheise
© Till Krech

Terror Háza

A két diktatúra erőszakszervezetei által is használt Andrássy út 60. szám alatti bérházban működik Magyarország egyik legszínvonalasabb történelmi kiállítása.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.