A legjobb egyetemek – 2. rész

A cikk második, jelen részében öt tudományágra - humán, műszaki, orvos, társadalom és természet - lebontva vizsgáljuk meg, hogy a különböző rangsorok (Times, Qs, Shanghai Ranking) alapján melyek 2013-ban a világ, illetve Európa legjobb egyetemei.

Az előző részben külön kiemeltük, hogy a leghíresebb észak-amerikai illetve brit egyetemek vezetik az összesített rangsorokat, és nincs ez másképp a lebontott listákat illetően sem. A Harvard, a Stanford, az Oxford, a Cambridge, a Yale, a MIT és még néhány világszerte ismert és elismert intézmény messze verik a mezőnyt, bárhogy is nézzük. Mindazonáltal az ezen egyetemek által elkért, az átlag magyar fizetéshez képest hatalmas összegnek számító tandíjak miatt az alábbiakban csak olyan egyetemekkel foglalkozunk melyek könnyebben elérhetőek mind anyagilag, mind földrajzilag.

Humántudományok

Times Qs Shanghai Ranking**
21*. Ludwig-Maximilians- Universität München 22. Humboldt-Universität zu Berlin  
22. Freie Universität Berlin 27. Université Paris 1 Panthéon  
25. Universität Heidelberg 28. Freie Universität Berlin  
28. Leiden University 30. Leiden University  
29. Humboldt-Universität zu Berlin 30. Ludwig-Maximilians-Universität München  

* Az egyetem a tudományág összesített rangsorában elfoglalt helyezése.
** A Shanghai Ranking meglepő módon nem rangsorol ebben a tudományágban.

Ebben a kategóriában a német egyetemek verik a mezőnyt: az első öt helyből a rangsorok tanúsága szerint minimum három itt van. Mindezek mellett a hollandiai Leiden University és az Université Paris 1 Panthéon került be a TOP 5-be. A lista további része kifejezetten színes, bár az előző cikkben leírt észak-, és nyugat-európai dominancia itt is érvényesül. A hozzánk legközelebb eső egyetem mely előkelő helyen végzett, a University of Vienna.

Műszaki tudományok

Times Qs Shanghai Ranking
8. ETH Zürich 5. ETH Zürich 15. École Polytechnique Fédérale de Lausanne
15. École Polytechnique Fédérale de Lausanne 8. École Polytechnique Fédérale de Lausanne 39. ETH Zürich
23. Delft University of Technology 15. Delft University of Technology 51-75. KU Leuven
26. Technische Universität München 17. Technische Universität München 51-75. Eindhoven University of Technology
34. KTH Royal Institute of Technology 27. KTH Royal Institute of Technology 51-75. Université Pierre et Marie Curie

Itt az első két rangsor tekintetében a TOP 5 teljesen egyértelmű: ugyanaz az öt egyetem szerepel, ugyanabban a sorrendben, míg a SH teljesen más képet mutat. Amennyire egyértelmű az első öt helyezett, annyira változatos képet mutatnak a listák további szereplői. Vannak itt olasz (Politecnico di Milano), finn (Aalto University), de még görög ( National Technical University of Athens) és török (Bilkent University) egyetemek is.

Orvostudományok

Times Qs Shanghai Ranking
14. Karolinska Institute 10. Karolinska Institute 11. Karolinska Institute
37. Erasmus University Rotterdam 29. Universität Heidelberg 35. Leiden University
38. KU Leuven 33. University of Copenhagen 38. University of Zurich
40. Universität Heidelberg 34. Ludwig-Maximilians-Universität München 43. University of Amsterdam
43. Maastricht University 42. University of Zurich 43. Ludwig-Maximilians-Universität München

Ha megint az első öt, elérhetőbb egyetemmel foglalkozunk – és miért ne tennénk, ha már eddig is így volt… – a rangsorok itt csak két dologban egyeznek meg. Először is a svédországi Karolinska Institute végzett a legelőkelőbb helyen. Másrészt alapvetően az északi egyetemek a meghatározóak: a holland, dán, finn (University of Helsinki) és más svéd (Uppsala University) intézmények egyaránt jól szerepeltek.

Társadalomtudományok

Times Qs Shanghai Ranking
34. University of Amsterdam 24. Erasmus University Rotterdam 50. University of Amsterdam
47. Erasmus University Rotterdam 45. Copenhagen Business School 51-75. Erasmus University Rotterdam
56. Leiden University 48. University of Amsterdam 51-75. University of Zurich
58. Ludwig-Maximilians-Universität München 49. University of Copenhagen 76-100. Tilburg University
61. KU Leuven 51. KU Leuven 76-100. University of Groningen

Hasonlóan az orvostudományokhoz, a társadalomtudományok terén is szép eredményt értek el a különböző holland egyetemek. A fenti listákon szereplők mellett szerte Európából kerültek fel intézmények, így találunk Spanyolországból ( University Complutense Madrid, Pompeu Fabra University, Universitat Autónoma de Barcelona), Norvégiából (University of Oslo) és Dániából (Aarhus University) is.

Természettudományok

Times Qs Shanghai Ranking
15. ETH Zürich 6. ETH Zürich 8. ETH Zürich
22. Wageningen University and Research Center 13. École Polytechnique Fédérale de Lausanne 14. Université Pierre et Marie Curie
35. Ludwig-Maximilians-Universität München 15. Technische Universität München 16. University of Paris Sud
38. Uppsala University 18. Ludwig-Maximilians-Universität München 31. University of Geneva
40. Ghent University 27. Université Pierre et Marie Curie 42. Utrecht University

* A Times rangsora külön veszi a Life- illetve a Physical Science kategóriákat, így érdemes mindkettőt átnézni. A fenti lista az előbbi alapján készült.

Ezen kategória győztese – az általunk támasztott kritériumokat is alapul véve – a már többször említett ETH Zürich, A korábban még nem említett egyetemek közül érdemes kiemelni a Sapienza University of Rome-ot illetve a Karlsruhe Institute of Technology-t, melyek szintén előkelő helyeken végeztek.

Végezetül szeretnénk leírni, hogy a fenti listák nyilván nem teljesek, sőt… A cikknek azonban nem is az volt a célja, hogy egy hosszú és unalmas felsorolást tartalmazzon, hanem hogy bemutassa a – kontinentális – Európa legjobb egyetemeit kategóriákra lebontva. Ha külföldi tanulmányokon gondolkodunk, ne érjük be kevesebbel, mint a top, de legalábbis nézzünk utána annak, hogy melyek a legjobbak és mit érdemes róluk tudni. Reméljük legalább ebben segítségére voltunk mindenkinek. Sok sikert és jó keresgélést!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.