Így tanulj nyelveket!

Nem lehet eleget beszélni róla - Nyelvtanulás a digitális világban

Többször írtunk már arról miért, hogyan, hol és milyen módszerrel érdemes nyelvet tanulni. Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, mennyire elengedhetetlen része a nyelvtudás a sikeres külföldi életnek. Mindenki rohan, semmire nincs elég idő, márpedig hidd el: ha tervezel nekivágni a nagyvilágnak, sokszorosan megtérül majd minden perc, amit nyelvtanulásra fordítottál. 

Az eLearning részletesebb bemutatásával együtt szeretnék felajánlani neked egy ingyenes nyelvórát, kíváncsi vagyok a véleményedre!

Nyelvtanulás - hogy is van ez?

Gyakran felmerül a kérdés mi az az eLearning, egyáltalán milyen módon lehet az iskolai oktatáson kívül ma sikeresen nyelvet tanulni?

A teljesség igénye nélkül nézzük a leggyakoribbakat:

 • Magántanárral - személyesen
 • Magántanárral - skype-on
 • Kiscsoportos "tantermi" nyelviskolai oktatás
 • Nyelvkönyvek segítségével önálló tanulás
 • Online ingyenes anyagok feldolgozása
 • Ismerkedés külföldiekkel
 • Videók, filmek nézése eredeti nyelven, eredeti felirattal
 • Előre készített videó-anyagokkal otthonról
 • eLearning módszerrel

Ebben a cikkben az utóbbi rövid ismertetőjét olvashatod. Az eLearning a technika és az internet fejlődésének köszönhetően jött létre a hagyományos módszerek előnyös tulajdonságainak összegyúrásából. Lehet magán vagy kiscsoportos órákat is választani, amit egy virtuális teremben vezet számunkra a tanárunk. 

Nem előre készített videókat kell néznünk, pontosan úgy foglalkozik velünk az adott tanár, mint a személyes órákon, csak egyikőnknek sem kell órákat utazni a találkozóra. Ja, és még AKKREDITÁCIÓ-val is rendelkezik.

Digitális osztályterem?

Az elmúlt években egyre nagyobb teret kapott az eLearning a hagyományos oktatási rendszerekkel szemben. A bevezetéseket megelőzően, és azt követően is számos kutatás vizsgálta ezen rendszerek eredményességét. 

Az eredmények azt mutatják, hogy az eLearning legalább olyan hasznos a tanulói motivációban és a tudásszint növekedésében, mint a projektalapú személyes oktatási formák. Sőt, a nyelvi tanulás során a beszédkészség fejlesztése is rugalmasabb és pontosabb egy jól kidolgozott eLearning rendszerrel!

Azok a műszaki előnyök, amelyeket az online oktatási rendszerek alkalmaznak tökéletesen alkalmasak arra, hogy a tanár és a tanuló között az együttműködés megfelelő legyen. Mivel a jól fejlesztett eLeaning oktatási szoftverek azonnali írásos visszaigazolást is adnak a diáknak, így a hatékonyság még tovább növelhető.

A Gothe Intézet a 2012/2013 tanév óta használ online nyelvoktatási rendszereket Dublinban, Londonban és Amszterdamban. Az intézmények egyenként számoltak be az eredményeikről, és a kísérleti fázist követően, mára majd minden Gothe Intézet bevezette az eLearning rendszerét.

Miért előnyös neked az online nyelvtanulás?

A különböző informatikai eszközök haszálata során kénytelen vagy napi, heti szinten együttműködni a tanároddal, és a csoporttársaiddal is. Ugyanakkor az egyéni feladatok is jobban rögzülnek, ha multimédiás eszközökön végzed el ezeket.

Ha egy online nyelvtanfolyamon veszel részt, akkor nem egyszerűen az idődből spórolsz, hanem készen kapod a személyre szabott feladataidat.

Sokkal több, mint gondolnád!

Egy dolgot azonban mindenképpen tudnod kell! Az online, főként Skype-os, nyelvtanulás és az akkreditált eLearning nyelvoktatási rendszerek között hatalmas a különbség! Nem egyszerűen annyiról van szó, hogy az egyiket Skypeon, a másikat pedig egy, a nyelvoktatás kiszolgálására fejlesztett szoftveren keresztül tanulod.

Képzeld el azt a szituációt, amikor Skype előtt lapozgatod a könyvedet, és próbálod megoldani a feladataid, majd a tanárnak azt le kell ellenőriznie! Elég nagy kihívásnak tűnik mindkét fél részéről.

Egy eLearning rendszerben minden feladatlapot a számítógépen töltesz ki, és a tanár folyamatosan látja, hogy mivel dolgozol. Tehát már akkor korrigálhatja a hibádat, amikor azt leírod.

Ezzel az idő mellett rengeteg energiát is megspórolsz. Nem hiszed? 

Ha kíváncsi vagy, hogyan működik egy ilyen rendszer, próbáld ki, itt jelentkezhetsz egy  próbaórára!

DIGITÁLIS - és analóg?

A Goethe Intézet projektjeiben górcső alá vették azt is, hogy az online oktatás hogyan függ össze a tankönyvek és egyéb hagyományos kiegészítők használatával. Az eredmény szerint sem a tanulók, sem a tanárok nem érzik úgy, hogy meg kellene tartani mindkét eszköztípust. Jól érzékelhető az a hozzáállás, hogy elegendő a digitális tananyag, ha az jól felépített és szerkesztett. Külön kiemelték a hanganyagok működését, mivel a hallott szöveg feldolgozása és értelmezése sokkal hatékonyabb az eLearning rendszerek esetében.

Sikeres tanulás - sikeres tanítás?

Az eLearning rendszerek alkalmazása során az egyik legfontosabb, hogy a tanárok alapos és minden részletre kiterjedő oktatást kapjanak a használt online nyelvtanulási rendszer kapcsán.

"Nagy megkönnyebbülés volt számomra az eLearning oktatás, mert sokkal könnyebben személyre szabhatom a tananyagot, mint korábban.” - mondja Gothe Intézet egyik némettanára.

A diákok esetében a szoftver kezelése rendkívül egyszerű, így számukra nem szükséges ennek tanítása. A tapasztalat azt mutatta, hogy még azok a hallgatók is könnyebebn tanulnak ezen technológia segítségével, akiknek nincs több éves informatikai tapasztaluk.

"Nem tartott sokáig felismernem, hogy a számítógépen keresztüli tanulás sokkal nagyobb szabadságot ad nekem, mint a hagyományos nyelvkönyvek." - mondja az egyik idős diák

Az ingyenes próba-órára itt tudsz jelentkezéshez kattints ide: Jelentkezem az eLearning órára

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.