A legjobb egyetemek – 1. rész

Külföldön kezdenéd el, esetleg folytatnád egyetemi tanulmányaidat, de nem tudod melyek a legjobb egyetemek? Ez a cikk megpróbál választ adni az ilyen jellegű kérdésekre. Kitérünk a jelenlegi világrangsorra, az európai és a magyarországi helyzetre, a tandíjakra, illetve a különböző tudományágazatok szerint is megvizsgáljuk, hogy 2013-ban melyek a legjobb egyetemek.

Akik rangsorolnak

Az elemzést a három legelismertebb rangsor, a Times Higher Education World University Rankings, a Quacqarelli Symonds World Univsersity Rankings és a Shanghai Ranking alapján állítottuk össze. Mindhárom lista több különböző faktor, így például az egyetemek oktatási környezete, idézettsége, nemzetközi megítélése stb. alapján kerül összeállításra. A Times-nál 13, a QS-nél 7, míg a SR-nél 6 ilyen szempont van. Akit érdekel a készítők pontos módszere, minden releváns információt megtalál a rangsorok honlapjain.

Áttekintés

A 2013-mas lista világviszonylatban a következőképpen néz ki: a TOP 20-ban szinte kizárólag észak-amerikai illetve brit egyetemek vannak. Az egyetlen kivétel, mely mindhárom rangsornak állandó szereplője a zürichi Federal Institute of Technology, mely a Times-nál a 13., a QS-nél a 12., a SR-nél pedig a 20. helyet érte el. Emellett csak a szintén svájci Ecole Polytechnique Fédérale került be a TOP 20-ba, az is csak a QS-nél, ahol holtversenyben a 19. helyet foglalja el. Érdekesség, hogy csak két egyetem került be mindhárom listán a TOP 5-be: a Massachusetts Institute of Technology és a Harvard University.

A listát leszűkítve Európára, két érdekesség figyelhető meg. Egyrészt az észak- illetve a nyugat-európai egyetemek dominálnak, olyannyira, hogy az első nem itt elhelyezkedő intézmény a Times-nál csak a 166., a QS-nél 120., a SR-nál pedig 79. világviszonylatban. Utóbbi kettő esetében ez a Lomonosov Moscow State University. Másrészt, régiónk azaz Kelet-Közép-Európa alig került fel a listákra, ami az olvasónak talán nem is annyira meglepő, elvégre mégiscsak a Külföldre Mennék-en vagyunk...

Végül térjük rá hazánkra: itthoni egyetemeink kifejezetten rapszodikusan teljesítettek. A Times-nál egy magyar intézmény se került be a TOP 400-ba és a QS-nél is csak külön rákeresve tudhatjuk meg, hogy szerintük a Szegedi Tudományegyetem az 501-550-es, az ELTE az 551-600-as, a Debreceni Egyetem a 601-650-es, míg a Corvinus a 651-700-as tartományban van. A SR-nál a helyzet egy fokkal jobb, az ELTE a 301-400, míg a SZTE a 401-500 csoportban van.

Tandíj

Mindez persze szép és jó, de kinek van pénze a Harvardra járni? – kérdezhetik sokan. Jogos, a top egyetemek nem az átlag magyar pénztárcához vannak igazítva. Az emlegetett Harvardon például ~40.000 $ az éves tandíj, azaz kb. 8.8 millió forint, de az angliai egyetemek se sokkal olcsóbbak. A Cambridge-en ~27.000 $ (~ 6 millió HUF), az Oxfordon pedig 30.000 $ (~ 6.6 millió HUF) amit a diákok kifizetnek egy évre.

Ezzel szemben a már említett Federal Institute of Technology évi 140.000 HUF-os(!) tandíja szinte semmiségnek tűnik, de a hollandiai egyetemeken is lényegesen kevesebbet, nagyjából 550.000 forintot kell fizetni egy évért, több országban pedig ingyenes az egyetemi oktatás.
A tandíjak kérdése persze ennél sokkal összetettebb, hiszen az ösztöndíjak, az érkező diákok állampolgársága, az esetlegesen meglévő korábbi diplomák száma és egyéb faktorok mind befolyásolhatják a végösszeget. Itt mindössze egy kezdő kiindulópontot szerettünk volna meghatározni, bővebb információért mindenképpen az adott egyetem honlapját érdemes átböngészni.

A cikk második részében a három listát lebontjuk tudományágakként, és megnézzük, hogy melyek a legjobbak a rangsorok szerint. A fent említett tandíjbeli különbségek miatt elsősorban az európai egyetemeken lesz a hangsúly, de természetesen a világ többi részét sem fogjuk teljesen hanyagolni. Jövünk hamarosan.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.