Keresd meg a hozzád passzoló egyetemet!

Emlékszem, nekem jól jött volna egy kis segítség, amikor pár éve szinte elvesztem a külföldi egyetemek internetes oldalai között. Ahogy anno nekem is, mindenkinek megvannak a maga preferenciái: ország (ok), szak, tandíj, színvonal... Az Európai Bizottság legújabb honlapja mindenkinek megmutatja,hogy hol, milyen feltételekkel tanulhat.

hol tanuljak tovább
© Steve Cadman

Hogy is működik az umultirank.org? Az elveszett, ámde ambiciózus diáknak mindössze annyi dolga van, hogy beírja a keresőbe, mire vágyik – melyik szak, egyetem, ország vagy ezek valamilyen kombinációja érdekli. Ezután pedig már szemezgethet is a listából, amit kidob a rendszer. Éppen ezért a honlap legnagyobb előnye, hogy a felhasználók maguk dönthetik el, milyen indikátorokat vesznek figyelembe, így végül személyre szabott sorrendet kapnak.

Ráadásul a világ legnagyobb felsőoktatási rangsoráról van szó, amely 74 ország 850 egyetemét, főiskoláját és privát intézményét összesíti egy platformon. Minden kontinensre kiterjed a keresési lehetőség, de természetesen elsősorban Európán van a hangsúly – a részt vevők 62%-a európai, valamint az Unió összes tagállama szerepel az adatbázisban, így Magyarország is. Az U-Multirank további előnye, hogy a korábbi felsőoktatási rangsorok elsősorban a kutatási eredményekre koncentráltak, míg itt emellett a szempont mellett további 4 kulcsterületet is figyelembe vesz a rendszer a lista összeállításakor: a tanítás és tanulás színvonalát, a nemzetközi légkört, a tudástranszfert (partnerségeket cégekkel) és a regionális beágyazottságot.

Amerikába vagy az ELTE-re vágysz? Akkor ne ezen az oldalon keresgess!

hol tanuljak tovább
© Wonderlane

Bár rendkívül hasznos a honlap és több szempontból is egyedülálló a világon, természetesen akadnak hibák. Furcsának találtam például, hogy ha egy közgazdász alapképzésre kerestem rá az Egyesült Államokban, a rendszer egyetlen találatot sem dobott ki. Sőt, a honlap szerint jogász alapképzés is csak Buffaloban található a világ egyik legdemokratikusabb országának nevezett helyen. Érdemes tehát mégiscsak fenntartásokkal kezelni a tanácsokat.

Az oldallal kapcsolatban nem csak mi fogalmaztuk meg az aggodalmainkat. Az U- Multirank, indulása óta eltelt pár hétben ugyanis rengeteg kritikát kapott a rangsor félrevezető eredményei miatt, mivel az egyetemekről származó információk különböző, néhol megbízhatatlan forrásokból származnak. Egyébként a belga-német-holland kutatócsoport 2 millió eurós Európai Uniós támogatásból finanszírozta a projektet.

A magyar felhozatallal ezzel szemben egészen elégedettek lehetünk (legalábbis az egyetemek számát illetően), hiszen 10 felsőoktatási intézmény is helyet kapott a rangsorban. A legjobb egyetemnek a Semmelweist jelöli meg az Európai Bizottság, amelyet a CEU és a Debreceni Egyetem követ.

A rangsort a már korábban említett szempontok alapján állították fel, amelyeket A-tól (nagyon jó) E-ig (nagyon gyenge) osztályoztak. A magyarországi lista egyik legnagyobb vesztesének az ország talán legnívósabb egyetemeként számon tartott ELTE mondható, amely csak a 7. lett a top 10-ből. Ám úgy is nézhetjük, hogy már önmagában siker, ha egy magyar egyetem megjelenik a honlapon, így pedig nemzetközi színtéren.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.