Viszlát Budapest, Helló Birmingham! Élményeim Angliában, a University of Birmingham mesterképzésén

Egy kicsit megfáradva az alapképzésem után úgy gondoltam, hogy változásra van szükségem a tanulmányaim terén. Mivel mindenképp szerettem volna külföldre menni és mester diplomát is szerezni, gondoltam kombinálom a két elképzelést és elkezdtem külföldön keresgélni a lehetőségeket.

Viszont mivel kissé tanácsatalan voltam merre és hogyan is induljak el, felkerestem egy külföldi felsőoktatási programokat ajánló szervezet irodáját, hogy segítsenek a jelentkezésben. Ennek köszönhetően rátaláltam a University of Birmingham képzéseire. 2014 szeptemberében kezdtem el az egy éves MSc képzésemet Biochemical Engineering szakon. Már az alapképzésem során is biomérnöknek tanultam, így ezen a vonalon szerettem volna a mesterképzésemet is folytatni. Meglepően kevés helyen tanulható ez a szakirány, így ez volt az elsődleges szempont az egyetem választásom során. Szerencsére, mint később megtudtam, a University of Birminghamnek a Chemical Engineering képzése (amelyhez a Biochemical Engineering is tartozik) igencsak elismert, így jó választásnak bizonyult. Ország tekintetében egyébként viszonylag rugalmas voltam, csak az volt fontos számomra, hogy Európán belül maradjak és a képzés nyelve angol legyen. Anglia ennek tökéletes megtestesítője lett.

külföldi tanulás© flickr

A kezdeti izgalom legyőzhető

Az első pár napban természetesen nagyon izgultam, nagyon vártam, hogy végre kezdődjön a tanév és lássam mi a helyzet, mert az ismeretlen az, ami inkább ijesztő. Szerencsére már az első napon sikerült szóba elegyednem a mellettem ülővel, akivel rögtön szimpatikusak voltunk egymásnak és mivel szerencsémre ő már az alapképzését is ezen az egyetemen csinálta, így megnyugodtam, hogy innentől kezdve biztosan lesz valaki, akihez fordulhatok a legbutábbnak gondolt kérdéseimmel is. A következő héten abszolút megérzés alapján leültem egy szimpatikus lányhoz a teremben, akivel szintén megtaláltuk a közös hangot, így a kialakult hármas barátságban már nagy biztonságban éreztem magam. Utána pedig már csak úgy jöttek az ismerősök, barátok. Amikor már nem egyedül van az ember, akkor nem izgul annyira, ha van kihez szólni, kitől kérdezni, az rögtön biztonságérzetet ad.

Ismerkedni kell, nyitottnak és barátságosnak lenni, az a kulcsa mindennek.

A külföldi és angol diákok nagyjából azonos arányban képviseltetik magukat. Meglepő volt számomra, hogy milyen kevés európai országból érkező külföldi diák volt. Főleg ázsiai diákokkal találkozott az ember, onnan is túlsúlyban voltak a kínai és indiai diákok. A biomérnöki szak nagyon kis családias volt, csak nyolcan voltunk, ebből is öten külföldi, full-time azaz 1 éves képzésre beiratkozott diákok alakítottunk ki egy társaságot. Kétszer-háromszor szevreztünk közös utazást más városba, de jártunk moziba és étterembe is, utóbbit azzal a céllal, hogy megismerjük a másik országának konyháját. Az angol barátaim a vegyészmérnökök közül kerültek ki, velük is enni illetve esténként „pubozni“ jártunk, ahol mindig jókat beszélgettünk.

Valahol laknom is kell

Egyetemi szállásom volt, melyek megpályázásánál a külföldi diákok előnyt élveztek az angolokkal szemben. Egy erre a célra létrehozott weboldalon kellett megjelölni a számomra legszimpatikusabb három szállást, majd beosztottak az egyikbe. Sajnos az ajánlatuk nem volt számomra megfelelő, de mikor felvettem velük a kapcsolatot telefonon, nagyon segítőkészek voltak és új ajánlatot kaptam, melyet már el tudtam fogadni, csak arra kellett figyelni, hogy ne utasítsam el az első ajánlatukat, mert akkor kikerültem volna a rendszerből és második ajánlatot egyáltalán nem kaphattam volna.

Új diák vagy? Semmi gond, az egyetem segít!

Az első héten welcome week várt bennünket az egyetemen, ami jó lehetőség volt, hogy megismerjük a campust és pár barátot is szerezzünk, bár én a legtöbb ismerősömet később a szállásomról illetve a saját szakomról ismertem meg. Nagyon odafigyelnek a nemzetközi diákokra, az egyetem nagyon büszke arra, hogy milyen sok külföldi diák választja őket és ezt igyekszenek is fenntartani. A szakomon minden diáknak volt egy personal tutorja, akihez bármikor fordulhatott, ha kérdése volt vagy bármilyen problémája akadt.

külföldi tanulás© flickr

Mesterképzés kicsit másképp, mint itthon

Érdekesség, hogy az óráim nem a jól megszokott minden héten ugyanaz az órarend rendszerben zajlottak, hanem egy-egy hét volt egy-egy tárgyra szánva, így minden hétnek saját órarendje volt. Ez amúgy fárasztóbb, mert egy hétig ugyanarról a témáról hallgatni előadásokat nem kevés kitartást igényel, de könnyebbséget is jelentett, mert így akadtak teljesen szabad heteim, amikor épp olyan óra volt soron, melyet én nem választottam. A szabadon választható tárgyakhoz egyébként nagyon rugalmasan álltak, volt ismerősöm, aki a tárgy első napja után döbbent rá, hogy ez nem épp az, amire gondolt és gond nélkül átírták egy másik tárgy hallgatói közé.

Számonkérés

Évközi ZH-k nincsenek, a jegyeket a beadandók, prezentációk illetve vizsgák alapján kapjuk. Nekem eleinte furcsa volt, hogy a legtöbb eredményem 60-70% között mozgott, de később megtudtam a tanáraimtól, hogy ezen nincs mit szégyellnem, teljesen jó eredménynek számít náluk, 80% felett teljesíteni kifejezetten ritka dolog, sőt olyan tanárom is akadt, aki saját bevallása szerint már 75% fölötti jegyet is ritkán adott. Ráadásul a diploma megszerzéséhez elég volt, ha nincs olyan tárgy, amit kevesebb lenne, mint 40%-ra teljesítek, és az átlag eléri az 50%-ot, amit nem nehéz teljesíteni. Ezenkívül, az egyetem kibocsát még úgynevezett Merit, illetve Distinction diplomákat is, melyeket különböző átlagokkal és minimum százalékokkal lehet elérni.

Tankönyvek nem igazán vannak, a tanárok többsége egy elektronikus rendszert használ a diái, esetleg javasolt irodalmak feltöltésére, de szinte mindig ki is nyomtatják, és óra elején átadják nekünk a diáikat, hogy jól követhetőek legyenek az előadások.

A korábbi évek vizsgáit is megosztják a diáksággal. A tanárok alapvetően nagyon segítőkészek, lehet időpontot kérni hozzájuk a beadandókkal kapcsolatos megbeszélésre, vagy csoportosan igényelhetünk tutorialt is, de utóbbit sokszor egyébként is szervez az előadó. A vizsga eredményekre ugyan bő egy hónapot várni kell, de ezzel biztosítják az igazságos osztályzást, hiszem még külső vizsgabiztos is érkezik az egyetemre, aki mindig szeret elbeszélgetni a diákokkal is. Ha esetleg egy tantárgy látványosan rosszabbul sikerül az évfolyamnak, mint az várható lenne, és a diákok maguk is jelzik a problémát, akkor az előadók el szokták ismerni, hogy valószínűleg a kiadott feladat és a leadott anyag nem volt megfelelően összeegyeztetve, így például magam is tapasztaltam, hogy plusz 5%-ot kaptunk mindannyian egy beadandókra. Külföldi diákként a vizsgákon használhatsz egy könyvtár által hitelesített szótárat, amelyet te magad hozol és ők ellenőrzik, hogy nincs-e benne külön írás vagy cetli. A javítási lehetőségek általában nem túl kedvezőek, így érdemes jól felkészülni az első alkalomra, ám ha betegség vagy más személyes probléma jelentkezik, akkor azt igyekszik az egyetem figyelembe venni.

Élet a mindennapokban - közlekedés

Szerencsés helyzetben voltam, mert nem kellett a tanulmányaim mellé munkát keresnem, az egy évet családi támogatással tölthettem kint. Igaz, hamar beláttam, hogy hosszútávon ez így fenntarthatatlan.

Anglia igencsak drága, főleg ha az ember igyekszik egészségesen étkezni és még néha utazni is kedve támad.

külföldi tanulás© flickr

Az egyetemnek egyébként saját vasútállomása van, amely csupán két megállóra van a városközponttól, ahonnan megannyi városba indulnak vonatok. Távolabbi utazásra érdemes előre váltani a jegyet, különösen, ha helyjegyet is igényel, a London-Birmingham közt közlekedő vonat például hajlamos megtelni. Ha azt tervezzük, hogy sokat fogunk utazni, akkor érdemes kiváltani egy számunkra megfelelő vasúti kártyát is, mellyel jelentős mennyiségű pénzt spórolhatunk. Busz szintén közlekedik az egyetem mellett, amely ugyanúgy bevisz a központba, ám erre az útra drágább, mint a vonat. Egy utazásra illetve egész napra szóló jegyeket lehet kérni a buszvezetőtől, aki azonban nem tud visszaadni így érdemes pontos összeggel érkezni a megállóba. Birminghamnek saját reptere is van, amely olyan 30 percre található az egyetemtől és ahova, ha minden igaz 2015 szeptemberétől közvetlen járat is közlekedik Budapestről.

Étkezés

A másik fő költsége egy diáknak az étkezés. Számos lehetőséget találunk a campuson, angol, olasz, ázsiai és mexikói konyha is képviselteti magát, de találhatunk salátabárt és számos kávézót is. Az egyetemi szálláson a konyha teljesen megfelel főzésre, bár a hozzávalók beszerzése igencsak le tudja húzni a pénztárcánkat, ha fontos számunkra a minőség. A gyümölcsök szembetűnően drágák és azokból nehezen találunk olcsó alternatívát. Amit személyesen tapasztaltam az az, hogy rövidek a lejárati idők és egy személynél többre szólnak az adagok, így sajnos nem egyszer romlott rám élelmiszer, ami nem túl szerencsés az árak mellett. Jó ötletnek tűnik összeállni valakivel és közös főzéseket rendezni, akkor biztosan elfogy minden.

Az egyetem területén van Spar és zöldséges is, de nem messze a Selly Oak nevű városrészen több féle bolt is rendelkezésre áll, Aldi, Tesco Express, Sainsbury… Jó harminc percre az egyetemtől pedig Harbourne bevásárló utcája van, ahol a személyes kedvencem a Waitrose vár, mely igaz, hogy drágább, de én személy szerint az ő árujukat kedveltem a leginkább. Folyton vannak egyébként akciók, azokra érdemes odafigyelni, mert jól lehet spórolni velük, ha kihasználjuk, ha pedig tényleg sikerül összeállni valakivel, akkor még azon se kell aggódni, hogy a 2-t fizet 3-t vihet akció során vett termékek valamelyike ránk romlik.

Hallgatók a középpontban

Az egész egyetemből sugárzik a hallgató központúság, azt éreztem az egy év alatt, hogy ők vannak megtisztelve, amiért őket választottam és nem pedig nekem kéne megtisztelve lennem, amiért felvettek és hagyják, hogy náluk tanuljak.

külföldi tanulás© flickr

Tényleg az látszik, hogy tanítani szeretnének, kialakítani a gondolkodásmódomat, növelni az önbizalmamat, elhitetni velem, hogy jó szakembere leszek a választott munkámnak, így a nyári Research Projectem alatt már magabiztosan álltam elő saját ötletekkel és sokkal kezdeményezőbb lettem, mint az alapképzésem után voltam, ráadásul ezt támogatták is, biztattak az önálló munkára. Remek gyakorlati képzést adott az egyetem, bár valahol azért örülök annak is, hogy az elméleti, lexikális tudást még magyar egyetemen szereztem, mert így a kettő remekül kiegészítette egymást. Igaz, nem bántam volna, ha az alapképzésem kevesebb stresszel, buktatással járt volna, amely főleg arra volt jó, hogy elvegye az önbizalmamat. Sajnos hiába a tudás, ha az ember nem bízik benne, ha nem meri alkalmazni, amit megtanult.

Természetesen az, hogy egy idegen nyelven tanulsz, eleinte jelent némi kihívást meg vicces félreértések is akadnak, de a kezdeti bizonytalanságon úgyis hamar túllendül az ember.

Szerencsére nekem sikerült anyanyelvi barátokat szereznem, így a legtöbb szabadidőmet anyanyelvi diákok körében töltöttem, aminek köszönhetően rohamosan fejlődött a szóbeli szövegértésem és a beszédem is. Minden szót, kifejezést úgysem fog senki ismerni, akinek nem anyanyelve az angol, és ha esetleg emiatt elveszik egy mondat jelentése, akkor mindenkinek azt tanácsolom, hogy kérdezzen rá, a másik fél mindig szívesen elmagyarázza, megpróbálja átfogalmazni a mondandóját és sokszor ő maga is élvezi ezt. Az biztos, hogy a mosolyogva bólogatás nem fog segíteni abban, hogy fejlődjön a nyelvtudásod. Az akcentusok megismerése is igen izgalmas kérdés, néha még az angolok is alig értik egymást és akkor a megannyi nemzetközi diák sajátos akcentusáról még nem is beszéltünk. De az első tíz-húsz perc után általában rááll az embernek a füle a másik kiejtésére, így nem érdemes kétségbeesni, próbálkozni kell. Ilyenkor egyébként is rendszerint szóba kerül a másik nyelvének nyelvtana és további érdekességei, amiről könnyen továbbterelődik a szó a másik kultúrájára, ami mindig érdekes. Remek dolog első kézből hallani más országok szokásairól, érdekességeiről, barátokat szerezni a világ számos részéről.

Azt hiszem ez a legnagyobb előnye a külföldi képzésnek, kinyitja a világot, elfogadóbbá, nyitottabbá tesz más országok, nemzetek felé.

Persze a kulturális különbségek sokszor a legjobb szándék mellett is vezethetnek vicces vagy épp kellemetlen félreértésekhez, így mindig érdemes figyelni a másik reakcióját, és ha úgy alakul, akkor tisztázni a helyzetet, de ez is egy újabb lehetőség más országok megismerésére. Igen, nehéz otthon hagyni a családot, a régi barátokat, az I love you sem fogja soha ugyanazt az érzést kiváltani, mint az, hogy Szeretlek.

Amiért megérte külföldön tanulni

Alapvetően nagyon pozitív élményekkel, önállósodva és kicsit talán fel is nőve tértem haza az egy éves Master képzésem után Birminghamből. Amit a leginkább megtanultam az az, hogy a legfontosabb dolog az információszerzés. Legyen szó az oktatási rendszerről, a beadandó elvált követelményeiről, egy-egy akció feltételeiről vagy esetleges betegség miatti kedvezményről, az, hogy birtokában legyünk a szükséges információnak elengedhetetlen, főleg egy idegen országban. Ez egyrészt rajtunk áll, hogy utána olvassunk, személyesen érdeklődjünk, másrészt emiatt is különösen fontos, hogy már az első napokban igyekezzünk ismerősöket, barátokat szerezni, mert ez a legjobb módja az információáramlásnak. Legyél hát nyitott, érdeklődő, barátságos az első napokban, amikor az új barátságok, társaságok kialakulnak és akkor biztosan remekül fogod érezni magad a külföldi tanulmányaid során.

Így tanulhatsz te is egyszerűen külföldi egyetemeken

Amennyiben több információra lenne szükséged a külföldi tanulmányokkal kapcsolatban, keresd fel bátran te is az IEC-t. A szervezet 2013 óta segíti hallgatóit ingyenes tanácsadás és jelentkezési szolgáltatásaival, hogy megtalálják a számukra legmegfelelőbb külföldi egyetemet és szakirányt 19 ország, 120 partneregyetemére. Amennyiben érdekel a külföldi egyetemi képzés, keresd fel irodánkat és tájékozódj személyesen is tanácsadónknál. Minden héten ingyenes tájékoztatóval várják az érdeklődő hallgatókat, a legközelebbi nagyszabású rendezvény pedig a Gellért Hotelben lesz, ahol az angliai továbbtanulási lehetőségeket mutatják majd be. További részletek a www.ieconline.hu oldalon található.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.