Önkéntes

Hasít az Erasmus+, bővülnek a külföldi tapasztalatszerzési lehetőségek!

Az Európai Unió 40%-kal (14,7 milliárd euróra) emelte az Erasmus+ program költségvetését. De ami minket leginkább érdekel az az, hogy Magyarországot hogyan érinti mindez.

Milyen lehetőségeket nyújt a kibővített program a magyar hallgatók és a közoktatásban dolgozók számára?

Magyarországon idén 230 oktatási és képzési területen megvalósuló mobilitási projekt elindítása nyert támogatást, ez azt jelenti, hogy közel tízezren szerezhetnek nemzetközi tapasztalatokat.

Nem meglepő módon az Erasmus+ túlnyomó részét a felsőoktatási mobilitás alkotja. Ez 47 egyetemről és főiskoláról legalább 4100 hallgató külföldi részképzését, szakmai gyakorlatát, továbbá 1500 oktató és személyzeti munkatárs fejlődését tudja biztosítani. Ami újdonság, hogy Európán kívüli országokat is meg lehet célozni, pl. Kínát, Oroszországot vagy amerikai országokat, államokat.

Erasmus+ © Tempus

A köznevelési mobilitási projektek keretében óvodák, általános iskolák, középiskolák és kollégiumok dolgozói is mehetnek külföldi képzésekre, tanulmányi utakra vagy taníthatnak európai partneriskolákban, főként Németországban és az Egyesült Királyságban. Idén országszerte 48 intézményből 375 embernek lesz erre lehetősége.

Erasmus+ © Tempus

A szakképzés területén dolgozó oktatók, szakemberek pályázhatnak tanulmányutakra, diákok pedig a szakmai gyakorlatuk eltöltésére. Egészen pontosan 2300 diáknak, 540 oktatónak és szakértőnek lesz lehetősége külföldi tapasztalatszerzésre, jellemzően német, olasz vagy spanyol partnerekkel működnek együtt.

Erasmus+ © Tempus

A felnőtt tanulási projektek keretében alapítványok, civil társadalmi szervezetek és felnőttképzéssel foglalkozó intézmények és vállalkozások pályázhatnak külföldi kurzusokon való részvételre, oktatási-képzési tevékenységekre és job-shadowingra (munkahelyi látogatás). 10 projektben 75 résztvevőnek nyílik majd erre alkalma.

Erasmus+ © Tempus

De miért jó, ha külföldön szerezhetsz tapasztalatot?

Azért, mert külföldi munkatapasztalattal és/vagy tanulmányokkal (ha csak részben külföldi, akkor is) nagyobb eséllyel tudsz majd boldogulni a munkaerőpiacon, nem kizárólag a tapasztalat miatt, hanem mert a készségeid is fejlődnek.

Erasmus+ © European Commission

Persze nem kizárólag tanulni lehet a program keretében, hanem a szakmai gyakorlatodat is eltöltheted egy másik országban. Ez egyrészt azért előnyös, mert jó eséllyel kaphatsz állást annál a vállalatnál, ahol gyakornok voltál, szám szerint az esetek több mint egyharmadában ajánlanak munkát a gyakornokoknak.

Erasmus+ © European Commission

Ha pedig hazajössz, akkor nemcsak hogy jobb esélyekkel pályázhatsz egy pozícióra, de gyorsabb szakmai előmenetelre is számíthatsz, mert a nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező kollégákra felelősségteljesebb feladatokat bíznak. A külföldön szerzett tudást pedig tovább is lehet adni, elősegítve a vállalat vagy intézmény bejutását az európai vérkeringésbe, ami nem elhanyagolható előny.

(via europa.eu, tka.hu)

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.