Így tanulj nyelveket!

Nyelvvizsgák külföldre vágyóknak

Ha a közeljövőben külföldre készülsz, érdemes utánanézned, milyen nyelvvizsgával javíthatod kint munkavállalásod esélyeit, illetve melyik teszt szükséges az egyetemi felvételihez. A nívós nyelvvizsga és a tudás, melyet a megszerzése jelent, számos oktatási intézményben („elitegyetemen”) és nagyvállalatnál alapkövetelménynek számít. Az alábbiakban a legfontosabb, külföldi intézmények által preferált nemzetközi angol nyelvvizsgákat mutatjuk be.

A British Councilnál többféle fejlesztésű nyelvvizsgát tehetsz, az IELTS-t, és Cambridge nyelvvizsgákat, többek között az ESOL-t (általános angol) és a BEC nevűt (üzleti angol).

IELTS

Az IELTS (International English Language Testing System) kiváló választás azoknak, akik külföldi, leginkább brit oktatási intézményben szeretnének tanulni. Kétféle modul közül lehet választani: általános (General Training) és akadémiai (Academic). Az utóbbi olvasási és írásbeli feladatai nehezebbek, mivel (érthető módon) nagyobb a hangsúly a tudományos szövegeken. Ezt inkább a felsőoktatási intézmények kérik, és, mivel angol eredetű vizsgáról van szó, Nagy-Britanniában a legelterjedtebb, de emellett gyakorta elfogadott Ausztrália, Kanada és az Egyesült Államok bizonyos intézményeinél is. Az általános, azaz a General Training modul főként a középfokú oktatásban és a munka világában hasznosítható. A vizsga két évig érvényes, ugyanakkor honosítással átváltható állami nyelvvizsgára is, illetve a KER (Közös Európai Referenciakeret) szinteknek is megfeleltethető, erről bővebben itt olvashatsz.
A vizsga díja 49 000 Ft.

Cambridge ESOL

A Cambridge ESOL nyelvvizsgája négyféle szinten tehető le: PET (Preliminary English Test), FCE (First Certificate in English), CAE (Certificate in Advanced English) és CPE (Certificate in Proficiency in English). Utóbbi kettő általában a brit egyetemek felvételi követelménye, a CAE a KER szerinti C1-nek, a CPE a C2-nek feleltethető meg. Ez a vizsga az IELTS-szel ellentétben nem évül el, és honosítani sem kell, vagyis, ha itt vizsgázol, az elért szintnek megfelelő magyar nyelvvizsgát is kapsz kézhez.

Cambridge BEC

A BEC (Business English Certificates), mely három szinten (Preliminary, Vantage, Higher) tehető le, és főként a nemzetközi üzleti életben hasznosítható. A szakmai nyelvvizsgák között egyébként a Cambridge-nél választható jogi (ILEC) és pénzügyi (ICFE) is, bár utóbbi a British Council magyarországi központjánál nincs meghirdetve.

A Cambridge vizsgadíjai 34- és 46 ezer között mozognak, a részletes számokat itt találod.

TOEFL

Ha amerikai egyetemre készülsz jelentkezni, szinte egészen biztosan nem kerülheted meg az ETS (Educational Test Service) által kifejlesztett TOEFL (Test of English as a Foreign Language), újabban az internetalapú változat, a TOEFL iBT letételét. Nem is érdemes, hiszen nem csupán Amerikában, hanem számos más országban, például Kanadában, Ausztráliában és sok brit egyetemen is elismerik az innen szerzett papírt. Ha ezt az utat választod, a végén egy pontszámot kapsz, a felvételi eljárás során ezt a számot fogja figyelembe venni az intézmény, ahová jelentkeztél. A kapott pontszámot honosítással magyar bizonyítványra átválthatod, 47-től 65-ig alapfokú, 66-tól 82-ig középfokú, 83-tól (a maximális 120 pontig) felsőfokú bizonyítványt ér. A vizsga eredménye önmagában viszont két év után elévül. A díja 200 USD, ami 44 000 Ft körüli összeget jelent. A TOEFL magyarországi együttműködő partnere a Fulbright Alapítvány, náluk zajlik a vizsgáztatás is, erről további infót erre találsz.

TOEIC

A TOEIC nyelvvizsgát szintén az ETS dolgozta ki, ez kifejezetten a jelenlegi, vagy leendő külföldi munkavállalók számára lehet hasznos. Az eredetileg multinacionális vállalatok számára fejlesztett teszt különösen Franciaországban, illetve Távol-Keleten ismert és elismert, így elsősorban azoknak ajánlható, akik ezekre a területekre készülnek, multinacionális vállalati környezetbe. Érdekessége, hogy hivatalosan nem lehet rajta megbukni: a kapott pontszámnak megfelelő szintre mindenképp kapunk vizsgabizonyítványt. A vizsga ára nyelviskolánként változó, 35 000- 38 000 Ft körül mozog, és ez a vizsga is honosítható, bizonyos pontszám felett eredménytől függően váltható át alap-, közép-, vagy felsőfokra. A TOEIC-ről itt olvashatsz bővebben.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.