Önkéntes

Két UNESCO-pályázat, ami megváltoztathatja a világ körforgását, és ennek te is részese lehetsz!

Érdekel a nevelésügy, a tudomány vagy a kultúra? Ha a válaszod igen, és összerakod ezek angol megfelelőinek kezdőbetűit, megkapod a megoldást: irány az UNESCO, azaz az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete! Két pályázatot is figyelmedbe ajánlunk, amivel te is egy lehetsz a világot jobb irányba terelő szervezet munkatársai közül!

Béke, biztonság, nemzetek közötti együttműködés, anti-diszkrimináció. Ezeket a kifejezéseket általában csak nagy szavaknak, ideáknak tartjuk, ám az UNESCO számos gyakorlati programmal és pályázattal segíti elő a szép utópiának tűnő elgondolások megvalósulását.

Ismerd meg az UNESCO néhány kiemelten fontos területét, hogy dönthess, mely pályázaton vennél részt szívesen!

A nevelésügy területén a világ felsőoktatási intézményei lépnek egymással kapcsolatba, melynek feltétele, hogy az UNESCO által is elfogadhatónak tartott programjavaslatot nyújtsanak be. Támogatják a kutatás, a műhelymunkákat és előadások szervezését is. ezen felül különféle klubok és egyesületek tartoznak ide, amelyek aktívan népszerűsítik az UNESCO értékeit.

A természettudományok területe is kiemelkedő. Ide tartozik az intézetek szakszerű technikai ellátásának elősegítése, a vízbiztonság és az óceánok környezetének megóvása, de a katasztrófa-megelőzés és természeti sokféleség megőrzését érintő nemzetközi együttműködés is. Az UNESCO olyan programokat karol fel, mint a ‘Fenntartható fejlődésre nevelés évtizede’ vagy különféle emlékévek szervezése.

A kultúra szekció felkarolhat bármit, ami valamilyen kulturális témakörhöz kapcsolódik. Részt vesz mind a szellemi kulturális, mind a világörökség fenntartásában, illetve kiállítások szervezéséért is felel.

A sort még folytathatnánk az egyes alszekciók és témakörök bemutatásával, ám a lényeg, hogy mindegyikhez számos pályázati hirdetés kapcsolódik, hiszen csak így érhető el a legfőbb cél, a helyi és nemzetközi kooperáció.

Az UNESCO Fiatal Szakértői Programja pályázat

Bár a jelentkezési határidő meglehetősen szoros, még mindig viszonylag sok ideje van annak, aki szívesen képviselné Magyarországot a nagyszabású összejövetelen. A gyűlésen a szervezet alulreprezentált tagállamainak 15 szakértője vehet részt. Magyarország is ezek közé tartozik, hiszen az ENSZ egészében és annak szervezetein belül is meglehetősen kevés magyar alkalmazott dolgozik több más államhoz képest.

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának tájékoztatása alapján a kiválasztottak egy hosszabb folyamat részeseivé válnak, és egy évre szóló P1/P2-es besorolású kinevezést kapnak. A tevékenység során elmerülhetnek a szervezet munkájának megismerésében, és részt is vesznek annak munkájában. A szervezet 9 hónap elteltével határoz arról, hogy a bekerült pályázók megfelelnek-e az ottani elvárásoknak, és bekerülhetnek-e állandó munkatársnak.

Nézzük, megfelelnél-e a jelentkezési feltételeknek!
 • Fontos, hogy a pályázó bemutassa felsőfokú egyetemi végzettségét igazoló dokumentumát. Ez lehet mesterfokú vagy doktori szintű képzettséget igazoló okmány.
 • A pályázónak a következő területek valamelyikén kell tevékenykednie: nevelésügy, természettudományok, társadalomtudományok, kultúra és nemzetközi jog, kommunikáció, külkapcsolatok, pénzügyek. Ezek a témakörök képezik a program alapját, ezért fontos a szakértelem.
 • Csupán a 33. életévüket be nem töltött személyek jelentkezhetnek.
 • Aki jól beszéli az angolt, franciát, esetleg mindkettőt, hatalmas plusz pontokkal indul! Persze ezt csak hiteles bizonyítvány bemutatásával hiszik el az illetékesek.

Ezen felül érdemes megcsillogtatni a fogalmazási készséget is, hiszen feltétel egy motivációs levél leadása is, amelyben arra kíváncsiak a szervezők, mennyire áll közel a jelentkező az UNESCO hitvallásához. A rostálás szigorú, így nem árt mindent alaposan többször átnézni, esetleg többekkel átolvastatni a jelentkezés leadása előtt!

Az UNESCO 9. Ifjúsági Fóruma pályázat

A jelentkezési határidő itt még szorosabb, május 25. Ez a felhívás emellett azonban tovább szűkíti a jelentkezők korának végpontjait is, és a 24 évesnél fiatalabb polgárokra fókuszál, hiszen az UNESCO egyik célja, hogy minél több fiatalt vonjon be munkájába. Így ha ősszel (október 15-17 és október 26-28.) előreláthatóan semmi komolyabb elfoglaltságod, jelentkezhetsz az Általános Konferenciát megelőző ifjúsági gyűlésre.

Nem véletlenül jelölt meg a szervezet két időpontot, az október végi párizsi fórumot ugyanis egy három napos brüsszeli felkészítő programot követően rendezik meg. Vélhetően azért van szükség az előkészítésre, mert a fórumon már olyan javaslatok hangoznak el, amelyek megjelennek az Áltlalános Konferencián is, így befolyásolhatják a döntéshozást.

A témák az ifjúságot érintő problémák és jelenségek köré épülnek, ám az idei viták központi témája a fenntarthatóság. A résztvevők különféle foglalkozások során azt is megtanulhatják, miként tudnak hatásosan érvelni és beszédeket tartani. A pályázatot az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága és a Nemzeti Ifjúsági Tanács közösen hirdette meg.

Természetesen feltételek itt is vannak...
 • A 18 éves kor az alsó, a 24 a felső határ!
 • Aki jártas a fenntartható fejlődés témakörében, előnyt élvezhet.
 • Az angol és francia nyelvtudás itt is ajánlott.
 • A jelentkező tevékenykedjen valamilyen ifjúságsegítő vagy fiatalokkal foglalkozó szervezetben vagy önkéntes programban.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.