A dán népfőiskolák különleges világa

A dán népfőiskolák rendkívüli lehetőséget biztosítanak azok számára, akik szívesen töltenének egy rövidebb időt külföldön. A három hónapos ösztöndíj ideje alatt olyan „szakkörök” és tantárgyak keretében ismerik meg a résztvevők a dán kultúrát és nyelvet, amelyek nem szerepelnek az itthoni gyakorlatban. Ráadásul mindezt szinte ingyen, vizsgák és kötöttségek nélkül.

dán népfőiskola

A dán népfőiskolák alapítója, N.S. Grundtvig célja egy teljesen kötetlen, szabad akaratból történő, vidám oktatási struktúra létrehozása volt. Az alapötlet pedig annyira jó volt, hogy bizonyos hagyományokat, melyeket az 1800-as években vezettek be, még ma is őriznek.

Persze ettől függetlenül a tantárgyak nagy része a mai társadalmi elvárásokhoz idomul.

Dániában több tucat népfőiskola működik, mind egyedi szolgáltatásokkal.

Vannak például művészeti, irodalmi, vallási és sportiskolák is, így mindenki megtalálhatja a számára szimpatikus témakört és profilt. A paletta tehát rendkívül széles, akár egy bizonyos intézményen belül is. A fotózástól kezdve a természettudományi és kommunikációs tárgyakon keresztül szinte bármit lehet tanulni, ráadásul nemzetközi környezetben.

És hogy néz ki a diákok egy napja? Közös torna, reggeli, zsoltáréneklés (azért, mert a rendszert kitaláló N.S. Grundtvig pap volt), kávézás, tanórák, bulik és kirándulások.

dán népfőiskola

Niki fél évet töltött el a Bjerringbro városában található Noorgards népfőiskolán és a következőket mesélte róla.

"Én ezt inkább önismereti kurzusként éltem meg, nem pedig igazi iskolaként,

mivel a választható tárgyakat egyik magyar egyetem oktatási tervébe sem lehetne beszámíttatni. Én a 3 hónap folyamán elsősorban fotózást, festést, színészkedést és táncot tanultam. A vizsgák és érdemjegyek nélküli rendszerben a tanárok segítőként és támogatóként kísérték végig a fejlődésünket, állandó jelleggel kiállították a diákok festményeit, szobrait és furcsa találmányait.

A sportosabb csoportok ezzel szemben túrákon keresztül tudták felmérni a fejlődésüket. Én egy több napos norvég túrán, illetve egy nagyon extrém 24 órás kiránduláson vettem részt. Étel és ital nem lehetett nálunk, csak a kreativitásunkra számíthattunk. Így kellett megoldanunk, hogy hogyan főzzünk vacsorát élő csirkéből, mit kezdjünk két biciklivel egy 20 fős csapatban és hogyan cipeljünk magunkkal 5 méteres farönköket az éjszaka közepén.

Összességében rendkívüli élményekkel gazdagodtam a kintlétem alatt. Hihetetlenül lelkes, pozitív és vidám népet ismertem meg a dánokban."

dán népfőiskola

Pályázni egyénileg, vagy a Dán Kulturális Intézeten keresztül lehet 17 éves kortól (felső határ nincsen). Az ösztöndíj napi háromszori étkezést, valamint kollégiumi elhelyezést biztosít a résztvevőknek.

Jelentkezési határidő: a kiválasztott kurzus indulása előtt legalább 3 hónappal.

További információt a következő oldalakon találhattok:

Danish Folkhighschools
Dán Kulturális Intézet
Ministry of Higher Education and Science

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.