Tanulj külföldön, mégis otthon, INGYEN!

Összefoglaltuk nektek a legjobb online felsőoktatással foglalkozó oldalakat, és hogy miket is lehet ott tanulni. Híres, jó nevű külföldi egyetemeken lehet komoly képesítéseket szerezni, legyen az a világ bármely pontján, s mindezt otthonról!

A külföldön tanulás sokak számára kecsegtető gondolat, de sajnos sok esetben ez plusz költségekkel jár, még akkor is, ha esetleg sikerül megszerezni egy egyetem ösztöndíját. A repülő- esetleg buszjegy, lakbér, rezsi, étel… és akkor már meg sem említem, a szórakozás vagy a kirándulás lehetőségeit, amik tovább növelik a költségeket. És akkor persze az Egyesült Államokba vágyódóknak még vízum is kell! Akit az ilyen gondolatok elrémítenek, s ezt a sok extra költséget nem tudják / tudnák megengedni maguknak, viszont szeretnének idegen nyelven tanulni, nyelveket tanulni és még képesítéseket is szerezni, azoknak mindenképpen ajánlani tudjuk az online egyetemeket.

Mi is ez pontosan?

Olyan online felületek, amit sokak által ismert, neves felsőoktatási intézmények üzemeltetnek, mint például a Yale, Harward, MIT, Oxford és még nagyon sok más egyetem világszerte.

A lényege ezeknek, hogy megadják a lehetőséget mindenkinek a tanulásra, a kontinenstől és pénztől függetlenül, kényelmesen, akár otthonról, kiváló neves oktatókkal. Bizonyított tény, hogy az online tanulás / oktatás működik és hatásos, s ezt ma már a kutatók többsége is elismeri. Az alapgondolatnak pedig a legtöbbet LL-ként is emlegetett Lifelong Learning szolgál, azaz az élethosszig tartó tanulás.

„A tudás mindenkié.”

ingyenes külföldi tanulás© Aspire-edu - E Learning Cafe - Universtiy of Porto

Mi kell hozzá?

A valamilyen számítógép és egy igazán jó internet kapcsolat nevezhető a két legfőbb tényezőnek, amihez első körben szükség van, illetve egy idegen nyelv ismerete. De ez utóbbi nincs megszabva, sőt, még csak hivatalos igazoló papír sem szükségeltetik feltétlenül; több idegen nyelven is találhatók oktatási anyagok / kurzusok. Ha ezek már a rendelkezésünkre állnak, akkor már nem nagyon állhat semmi az utunkba. Tényleg nem. Még az sem, hogy esetleg, nincs semmilyen előzetes ismeretünk a témával kapcsolatban. Persze vannak kurzusok, amiket akkor érdemes felvenni, ha legalább a választott szakterület alapjaival már tisztában vagyunk!

Mit lehet tanulni?

Igazából ami érdekel! Mivel több különböző felsőoktatási intézmény is megnyitotta már kapuit az érdeklődők előtt, így szinte bármit választhatunk, amiről úgy érezzük, hogy érdekel minket! Tanulhatunk bölcsészettudományt, gazdaságot, de a tudományos, szakok is szép számban képviseltetik magukat. Művészettörténet, jog, gazdaság esetleg tudományok… tiéd a döntés!

Mennyi idő?

Erre a kérdésre itt nem találsz konkrét választ, ugyanis ez csak is tőled függ, s attól, hogy mennyi időt és energiát tudsz belefektetni. Nincs megszabva, hogy mikor kell gép közelben, illetve online lenned. Ebből következik, hogy akkor tanulsz, amikor van szabad időd! Nincsen olyan, hogy a jövő heti órára ezt betéve szó szerint kell tudni.

Ha abból indulunk ki, hogy könnyebben vagyunk képesek elsajátítani mindazt, ami minket érdekel... lehet gyorsabban is képesek vagyunk haladni, mint ahogyan azt gondolnánk.

Mennyi pénz?

Nos, ha eddig tetszett mindaz, amit olvastál, akkor ez a pont fog a legjobban tetszeni, ugyanis, mindez semennyibe sem fáj, teljesen ingyen van.

Túl szép, hogy igaz legyen? Pedig az. Lévén, hogy az egésznek az a lényege, hogy mindenki azt tanulhassa, ami érdekli és a pénz ne jelenthessen akadályt a tanulni vágyóknak, tényleg nem köteleznek heti, havi vagy éves díj befizetésére. De ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet, hiszen adomány formájában lehet támogatni az általunk választott, nekünk tetsző online egyetemet.

ingyenes külföldi tanulás© Christopher Sessums

Milyen online egyetemek vannak?

A Lifehack listázta azt a 25 legjobb ingyenes online egyetemet, amit bármilyen korlátozás nélkül bárki igénybe vehet. A listán vannak olyanok is, amik közt találni olyan tartalmakat, melyek megtekintéséhez vagy meghallgatásához némi összeget be kell fizetni, de ezekből csak kevés van a listán.

Ugyanígy, a Free Courses összesítette azokat az oldalakat, amik a legalkalmasabbak a nyelvtanulásra, anélkül, hogy kemény összegeket kellene fizetni bármilyen nyelvintézetnek.

Mi ebből a kettőből állítottunk össze egy Top 15-ös listát, amit lentebb olvashatsz.

A nyelvtanuláshoz illik megjegyeznem, mintegy előre figyelmeztetve, hogy kell egy nyelv bizonyos fokú ismerete, aminek után az általunk már ismert idegen nyelven nekikezdhetünk egy másik, választott nyelv tanulásának.

Top15

1. Coursera

A képzése nagy része angol nyelvű, francia nyelvű tartalomból csak kevés található, német pedig nincs is, viszont van sok kínai! Ettől függetlenül kb. száz felsőoktatási intézménnyel működik együtt, így több száz egyetemi kurzus (csomag), illetve képzés is megtalálható itt, s mindez teljesen ingyen!

Aki pedig valamilyen kézzelfogható bizonyítékot is szeretne arról, hogy itt tanult, azok kedvéért megemlíteném, hogy lehet kérni erről hivatalos visszaigazolást, aminek viszont már ára is van! (50-300 dollár)

2. Open Culture Online Courses

Ez az oldal nem ad online kurzusokat, de összesíti mindazon tartalmakat, amik ingyen fellelhetők az internet bugyraiban, így több mint ezer online kurzus közül lehet válogatni, s köztük nyelvi anyagokat is találni! Mindenképpen érdemes alaposan szétnézni, mert találni lehet olyan kurzusokat / képzéseket is, amikkel képesítés is lehet szerezni.

3. Academic Earth

Ez is leginkább egy gyűjtőoldal, ám itt lehetséges a tudományterület, illetve az intézmény szerinti keresés is, de többségében az MIT (Massachusetts Institute of Technology) valamint a Stanford egyetemek előadásai találhatók meg.

4. EdX

Az edX-et két évvel ezelőtt az MIT és a Harvard egyetemek indították, s már a kezdetekkor annyian jelentkeztek fel rá, mint ahányan eddig kb. a MIT-re összesen jártak. Persze az elmúlt két év során több más felsőoktatási intézmény is csatlakozott. A kurzusokat online videók, online laboratórium, e-könyvek és online vizsgák alkotják.

5. Alison

Ez az oldal is egyike azoknak, ahol ingyen hallgathatók a kurzusok, s amiknek az elvégzéséért még oklevelet is lehet szerezni. Itt legfőképp gazdasági, management, számítástechnikai, nyelvi és egészségügyi területek közül válogathatunk.

6. Codecademy

A Codeacademy specialitása a programozás. Ám ennek az oldalnak egy másik nagy előnye is van, méghozzá, hogy az elméleti oktatás végén egy kis gyakorlóablak van, így például, amíg hallgatjuk az órát, addig ki is próbálhatjuk az újonnan szerzett ismereteket!

7. Code

Itt is a programozás az irányadó, de az alkalmazásfejlesztés is szerepet kap. Egy másik pozitívumként megemlíthető az is, hogy a gyerekeknek is találni tananyagot, továbbá ezek úgy vannak összeállítva, hogy azok egy osztálytermi munka során is fel lehet használni.

8. University of London Podcasts

Ezen az oldalon egy olyan gyűjteményt találhatunk meg, amit a Londoni Egyetem, gyűjtött össze saját és más londoni kötődésű egyetemek anyagaiból. Köztük megtalálhatók hanganyagok és videók is. Olyan egyetemek anyagai is megtalálhatók, mint a Birkbecké, UCL-é vagy a Goldsmithé.

9. Iversity

Ez az online egyetem 2013-ban nyitotta meg kapuit, s alapjaiban véve ez az úgynevezett európai Coursera. Már az indulásakor több ezren iratkoztak fel az általa kínált online kurzusokra. Itt is többségében angol nyelvű képzések találhatók meg, de itt már a német is több! Az oldalhoz olyan híres európai egyetemek is csatlakoztak, mint a University of Buckingham, Universität Hamburg vagy az Accademia di Belle Arti di Firenze és még sokan mások!

10. BBC Podcasts

Ezen az oldalon egy hétköznapibb nyelvezetet használ, amit a laikusok is egyszerűbben megérthetnek. Ez hetente egy adással jelentkeznek, bennük olyan témákkal, mint például a pénzügy, a sport vagy a nanotechnika. A témákba nem másznak bele tudományos mélységekig, így inkább csak az angol nyelv gyakorlására alkalmas, de mellette alapismeretek is szerezhetők!

11. EngVid

Az engVid bár nincs rajta a listán, de azoknak nyújthat nagy segítséget, akik angolul szeretnének tanulni, s az alapokkal tisztában is van. Itt igazán kreatívan, videókban magyarázzák el a nyelvtant, illetve tanítanak új szavakat, s teszik mindezt anélkül, hogy magyarul megmondanák a szó jelentését. Körülírás, rajzolás, mutogatás… az itteni angoltanárok szinte mindent bevetnek, hogy sikerüljön elsajátítani az angol nyelvet.

12. Livemocha

A mintegy 11 millió tagot számláló honlapon, 25 nyelven lehet tanulni, az alap kifejezésekkel, illetve szavakkal kezdve. A visszajelzés pedig majd az anyanyelvi beszélőktől jön, hiszen velük a kommunikációs készségeket lehet fejleszteni.

13. FSI Language Courses

Itt az eddig megszokott nyelveken kívül más egzotikus nyelvnek a tanulásába is bele lehet kezdeni; azoknak ajánlott, akiket érdekel például a Fülöp-szigetek hivatalos nyelve vagy valamilyen más ázsiai vagy afrikai nyelv!

14. BBC Languages

Ha már megvan az angol, akkor itt egy újabb honlap, aminek a segítségével újabb nyelveket segíthetünk el. Az egészben a legjobb, hogy itt még hivatalos igazolást is lehet kapni a 12 hetes kurzus teljesítése után.

15. Effective Language Learning

Itt nem csak a nyelvek elsajátításában segítenek – amennyiben továbbra is van már legalább egy nyelvből bizonyos ismeretünk – de hasznos, a tanulásban segítő technikákkal is megismerkedhetünk, cikkek formájában!

+1. Exam English

Ez az oldal azoknak jelenthet nagy segítséget, akik nyelvvizsgára készülnek. Itt találhatunk kisebb magyarázatot is a nyelvvizsgákhoz, illetve gyakorlófeladatot de a szintfelmérés is lehetséges.

Tippek, tanácsok, lábjegyzetek

 • A fent látható lista csak egy kis szelete annak az amúgy tengernyi online egyetemnek, amik elérhetők, s amiket használni lehet.
 • Az online egyetemek sorából ki lettek hagyva olyanok, mint például Stanford Online, Harvard Extension, MIT OpenCourseWare vagy a University of Oxford Podcasts, ahol a nevekben is megjelenő egyetemek képzései és kurzusai tekinthetők meg elsősorban. Tehát ha van egy szak, aminek a képzése érdekel, megéri megnézni, hogy online elérhető-e az egyetem, vagy főiskola oldalán.
 • A nyelvtanuláshoz persze vannak más online lehetőségek is, de a fent említettek azok, amiket eddig több millióan megnéztek, esetleg regisztráltak.
 • A félelmet leküzdve merjünk nekivágni az ismeretlen angol szöveg(ek)nek, hiszen nem egy tapasztalat és bizonyíték van arra, hogy idegen nyelven tanulni idegen nyelvet hatásos(abb).

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.