Szívesen járnál külföldi tanulmányi utakra? - Adunk hozzá pár tippet

Sok olyan ismerősöd van, akik számodra rejtélyesnek tűnő úton-módon gyakran járnak rövid külföldi tanulmányi utakra, ráadásul mindezt minimális kiadással teszik? El sem tudod képzelni, hogyan lehetséges mindez? Irigykedsz rájuk? Az irigység természetes emberi érzés, de leküzdhető, főleg, ha megismerkedsz néhány olyan lehetőséggel, mellyel te is részt vehetsz hasonló kalandokban.

A tudományé a főszerep

Az első fontos tényező, hogy ezek az utak általában valamilyen tudományághoz vagy ismeretkörhöz kapcsolódnak, így nem árt, ha azokra a területekre koncentrálsz, melyekben egyébként is jártas vagy. Hiába pályázol meg ugyanis egy önkénteseket képző nemzetközi csereprogramot, ha még sosem vállaltál semmiféle önkéntes munkát vagy nem tevékenykedsz önkéntes szervezetben. Kiinduló lépésként érdemes tehát saját iskoládban érdeklődni (akár középiskoláról, akár felsőoktatási intézményről van szó), mert ezeken a helyeken gyakran rendeznek ilyen utakat. Elsősorban az iskolai honlapok böngészésével kerülhetsz közelebb az információkhoz, és iratkozz fel a vonatkozó hírlevelekre is!

külföldi tanulás© Jirka Matousek

Érdeklődj szervezeteknél!

Sokszor csak a különféle szervezetek tagjaként juthatsz el ezekre az utakra, mert előfordul, hogy partnerkapcsolatokból szerveződik meg egy-egy ilyen út. Ekkor arra kell figyelned, milyen kapcsolatokkal rendelkezik az a szervezet vagy diákszervezet, melynek esetleg tagja vagy. Ha nem rendelkezel ilyen tagsággal, járható út az is, hogy külföldi szervezeteket kutatsz fel, és figyeled az általuk meghirdetett programokat.

külföldi tanulás© Keith Parker

Pályázz szemfülesen!

Létezik néhány weboldal, melyek rendszeres látogatása növeli az esélyeidet arra nézve, hogy megtaláld a neked való külföldi kapcsolatokat. Először is mérlegelned kell, melyik érdeklődési területedhez kapcsolódóan szeretnél magadnak programot keresni – előfordulhat, hogy rengeteg ismeretkör érdekel, ekkor célzottan kutass azután, ami a kiemelt erősséged. Tudnod kell, hogy ezekre az utakra viszonylag komoly pályázati úton lehet bekerülni, tehát érdemes azt a területet választanod, melyhez kapcsolódóan már eredményeket, szervezeti tagságot, egyéb előnyöket tudsz felmutatni. Praktikus lehet, ha ezeket a képességeket, „plusz pontokat” folyamatosan felírod egy erre a célra fenntartott füzetbe vagy dokumentumba, és később ezekből szabadon válogathatsz. Ezen felül tisztában lehetsz ezáltal azzal is, mely képességeiden kell csiszolnod még ahhoz, hogy bekerülhess egy-egy általad kiválasztott projektbe.

A pályázati folyamattól nem kell megijedni. A pályázati lapon feltüntetett kérdések általában ara irányulnak, mi a célod az adott projektre való jelentkezéssel. A szervezők kíváncsiak arra, milyen tapasztalattal rendelkezel a témakörrel kapcsolatban, a jövőben a programnak köszönhetően a megszerzett tudást miként tudod majd felhasználni, és vettél-e már részt hasonló csereúton. Előfordul, hogy írnod kell nyelvtudásodról vagy valamilyen különleges képességedről – ne feledd, minden számít! Ez persze egy viszonylag egyszerű jelentkezési forma, de megeshet, hogy ennél bonyolultabb kérdésekkel találkozol. Hagyj időt a jelentkezési lap kitöltésére, és kérd megy egy ismerősödet, hogy olvassa át és értékelje válaszaidat.

Ha ez a sok információ elkedvetlenített, jusson eszedbe, hogy az ismerősöd, akitől egy-egy programról hallottál, szintén végigjárta ezeket a stádiumokat. Ne aggódj, nem kell ahhoz professzornak vagy csodagyereknek lenni, hogy elnyerj egy-egy ilyen pályázatot. Az anyagiak sem hátráltathatnak általában, hiszen sok csereutat támogatott formában hirdetnek meg. Számos ilyen utat finanszíroz például az Európai Unió.

Ezek után nincs más hátra, felejtsd el a benned lappangó irigységet, és hagyd, hogy mások irigykedjenek rád, amiért remek helyeket és külföldi embereket ismerhetsz meg!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.