Top10

A világ 10 legérdekesebb egyetemi könyvtára

Azok, akik külföldi tanulmányokat tervezgetnek, az intézmény kiválasztásánál ritkán járnak utána, milyen a választott oktatási intézmény könyvtára, pedig érdemes lenne! Tanulnál például egy fekete gyémántban üldögélve? Esetleg mindig is egy csillagvizsgáló hangulatára vágytál? A cikkből kiderül, milyen különleges szolgáltatásokat és hangulatot ajánlanak a diákoknak egyes könyvtárak.

Ritka, mint a fekete gyémánt? A Koppenhágai Egyetem könyvtára, Dánia

top10 könyvtár © Paul Bevan

A Koppenhágai Egyetem meglepetéseket tartogat azoknszámára a kik a falai között telepednek le egy kis tanulásra. Már akkor egy rejtélyes kastélyban érezhetik magukat az oda betérők, amikor meglátják a könyvtár impozáns, fekete gránitból csiszolt burkolatát és egy gyémánt éleire hasonlító külső falait. Az elvarázsolt kastély-jelleg a belső terekben is megvalósul, de egy egészen más stílusba burkolva: itt már klasszicista oszlopok között, több szinten tanulhatnak a diákok. S hogy milyen lehet itt készülni egy vizsgára? A könyvtár felszereltsége alapján nagyon jó jegyek születhetnek egy-egy vizsgaidőszakban: 6 olvasóterem és közel 500 olvasóhely várja az érdeklődőket, akik még a különleges térkép- és fotógyűjteményből is válogathatnak. Földrajz szakosok előnyben!

Tanulás egy kis csillagvizsgálással kiegészülve – A Delft Műszaki Egyetem könyvtára, Hollandia

top10 könyvtár © Travis Juntara

Egyre több egyetem költözteti tudástárát modern épületbe. A delfti egyetemi könyvtárban a tanulás mellett egy kis csillagvizsgálás is elképzelhető – persze, csak képletesen! Ha a diákok a földszinti teremben ülve felnéznek a mennyezetre, csillagos égboltként tárulnak föléjük a könyvek. A hangulat tehát kozmikus, melyet erősít az épület fűvel borított teteje és csillagvizsgálószerű tornya. A könyvtár néhány különleges gyűjteménnyel is büszkélkedhet: a diákok korábbi órai jegyzeteket, vagy akár speciális, a légtér és a világűr tanulmányozásához szükséges forrásokat is találhatnak. Csillagászhallgatók, ki ne hagyjátok!

A csillagok háborúja –Trinity College Library, Írország

top10 könyvtár © snoopsmaus

Hollandia csillagvizsgálója után újabb csillagos könyvtár következik: a bibliotéka padjait olyan híres „csillagok” koptatták, mint Oscar Wilde és Samuel Beckett. Vajon melyik lehetett kedvenc olvasótermük? Nem tudhatjuk, hiszen a könyvtár valójában több épület együttese. Arról nem is beszélve, hogy termei olyan hatalmasak, hogy alig hihető, hogy ennyi tudás létezik a világon. Nézzük például az úgynevezett “Hosszú Termet”: igencsak meg kell dolgoznia annak, aki a rémisztően magas polcok tetején lévő könyvekért nyúlna. Itt már csak egy létra, egy magas könyvtáros vagy egy Jedi lovag segíthet. És ha már a Jediknél tartunk: állítólag erről a teremről mintázták a második Csillagok háborúja filmben megjelenő könyvtártermet. Senki ne aggódjon, itt nemcsak különleges erővel bíró harcosok tanulhatnak és olvashatnak.

Modern multikulturalizmus – A párizsi SciencesPo. (Institut de Politiques de Paris) könyvtára, Franciaország

top10 könyvtár

A Párizsi Társadalomtudományi Intézet bibliotékája minimálstílussal hódít: üvegfalak, számítógépek és fehér bútorok között dolgoznak a buzgó franciák. Az iskola rengeteg külföldit fogad, ehhez pedig megfelelő hátteret nyújt párját ritkító felszereltsége és műszaki infrastruktúrája. A főépületben egy négyszintes könyvtár várja az egyetemistákat, akik a legdrágább Apple-gépek segítségével készülnek óráikra. A szigorú francia felsőoktatási rendszer meg is kívánja ezt a komoly hátteret. A külföldi diákok számára meglepő lehet, hogy a könyvtári nyomtató és fénymásoló szolgáltatást megkönnyíti a feltöltő-kártyás rendszer, ráadásul a gólyák számára az első 200 oldal nyomtatását az iskola fedezi. A könyvkölcsönzést és egyéb szolgáltatásokat névre szóló fényképes igazolványukkal intézhetik. A társadalomtudományokban jártasak mellett annak is ajánlom, aki a világ sajtóanyagát szeretné itt elérni.

Tanulj a vasorrú bábával a Lincoln Egyetem George Forbes Emlékkönyvtárában, Új-Zéland

top10 könyvtár © Kristina D.C. Hoeppner

Bár Magyarországon vélhetően kevés egyetem áll cserekapcsolatban ezzel az intézménnyel, aki teheti, válassza ezt az iskolát, már csak a könyvtár külleme és szolgáltatásai miatt is. Az épület egy mézeskalácsház hangulatát kelti, de bent nem a vasorrú bába vár bennünket ,hanem könyvtárosok, akik nemcsak a kölcsönzésben segítenek. Ha valakinek igénye van rá, írás- és prezentációs gyakorlat órákat tartanak, és különféle tanulási technikákat is oktatnak. Ez a könyvtár azoknak való tehát, akik multifunkciós bibliotékára vágynak.

Kőtömbökbe zárva – A Yale Ritka Könyvek Gyűjteményének épülete, Amerikai Egyesült Államok

top10 könyvtár © pspechtenhauser

Azért az Egyesült Államokat se felejtsük ki a sorból, ahol annak idején nem sajnálták a követ a könyvtárépítéshez. Itt van például a Yale furcsa épülete, amely kívülről talán azért olyan hervasztó látvány, hogy elterelje a betörők figyelmét a termeiben található könyvritkaságokról (Gutenberg-Biblia) és egyéb történelmi anyagokról (papiruszok, atlaszok). Aki vallástudománnyal vagy esetleg egyiptológiával foglalkozik, itt megtalálja a számításait!

A bizalom vára – Az Ottawai Egyetem könyvtára, Kanada

top10 könyvtár © Matthew Burpee

Bár az egyetem könyvtárépületei kevésbé bizalomgerjesztőek, mint eddig említett társai, egyéb nagyszerű erényeikkel igencsak kitűnnek a sorból. Kanadában, úgy tűnik, nagyon megbíznak a diákokban; nemcsak az asztali gépekhez férhetnek hozzá, hanem ha szükséges, kölcsönözhetnek laptopot vagy iPad-et is!

Könyvskalpolás a Mexikóvárosi Egyetem (National Anatomous Univserity of Mexico) könyvtárában, Mexikó

top10 könyvtár © Ellen Forsyth

Nem is tudom, a diákok hogy tudnak olvasmányaikra koncentrálni ebben az egyedülálló épületben, hiszen a történelmi, indiános motívumokkal közbefuttatott külső homlokzat és a belső terek bámulásán kívül alig jut itt valamire idő. Miután az olvasó kigyönyörködte magát a mexikói történelmet bemutató falakat csodálva, elmerülhet a 400 000 kötet valamelyikében. Mivel az egyetem tudományegyetemként funkcionál, mindenkit várnak, aki történelemmel, diplomáciával, természettudományokkal vagy bármilyen művészeti ággal foglalkozik. Skalpolás indul!

Pálmák és könyvmilliók között okosodj a Dél-afrikai Egyetem könyvtárában

top10 könyvtár © Michael Sean Gallagher

Biztosan létezik olyan magyar egyetem, mely diákokat küld Afrika egyik legmeghatározóbb országába, akik egyáltalán nem panaszkodhatnak az ott töltött idő alatt, hiszen ebben a könyvtárban több mint 2,7 millió nyomtatott forrás várja őket. Ha megunnák a pálmafák közötti sétát, válogathatnak a könyvtár e-könyv és e-folyóirat adatbázisában. Aki esetleg a könyvtártól távolabbi régióban lakik, igénybe veheti a mozgó könyvtárat, vagyis egy-egy buszt, mely szállítja a szükséges könyveket!

Olvasgass kedvedre egy medúzában a tokiói Seikei Egyetem könyvtárában, Japán

top10 könyvtár © wikipedia

Ha már unod a konvencionális asztal-szék kombinációt, válaszd a japán „medúzakönyvtárat”: itt a diákok medúzákhoz hasonló lebegő termekben ülve (is) végezhetik kutatásaikat. Az egyetem vezetői szerint a könyvtári munkának nemcsak a csendben történő olvasás, hanem az egymásnak való szóbeli információátadás is fontos része, és ezek a „buboréktermek” éppen ezt a célt szolgálják. Az egyetemre többségében bölcsész-, jogász-, közgazdász- és mérnökhallgatók járnak; ha közéjük tartozol, próbálj ösztöndíjat nyerni ebbe az érdekes intézménybe, ahol csak úgy lebeg az idő!

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.