Mi az a ’gap year’ és miért jó?

Nem tudod még, hogy mi leszel, ha nagy leszel? Nem sikerült a felvételi? Vagy csak el akarsz szakadni egy időre az unalmas környezettől? Válaszd a gap yeart, tölts el egy évet hasznosan, jókedvűen az egyetem előtt, alatt vagy után, majd hasznosítsd tapasztalataidat itthon.

Az angolszász országokban évtizedek óta elfogadott, hogy a középiskolát befejezve a diákok nem mennek egyből egyetemre, helyette egy évig más, hasznos elfoglaltságot keresnek, melyből sokat profitálhatnak a későbbiekben. A hagyományos, poroszos, Magyarországra is jellemző oktatási rendszernek nagy hátránya, hogy nem testreszabott, hiszen ugyanazon impulzusokat kapja itthon a középiskolában egy későbbi mérnök, mint egy szociális munkás. Ilyen környezetben sokan nem látják meg maguk előtt azt a jövőt, amit szeretnének.

Az egy év “kihagyás”, azaz a gap year alatt olyan dolgokkal ismerkedhetsz meg, amelyekkel előtte soha. Egy idegen környezet ideális ebből a szempontból, így nem csoda hogy a gap year fogalma gyakran a külfölddel és utazással párosul. Egy jól sikerült gap year segít jobban megismerni önmagadat, céljaidat, és lökést ad ezek megvalósításához.

gap year © Piers Brown

Önkéntesség

Egyre több szervezet közvetít önkéntes munkákat Európán belül, illetve a tengerentúlon. Az önkéntes munkák többsége ugyan anyagiakban nem gyarapít, de sok olyan készséggel gazdagodhatsz, melyeket máshol nem tudnál elsajátítani. Egy új közösség tagja leszel, ahol megtanulhatsz együtt dolgozni másokkal egy nemes célért. Mára a nagyszámú szervezetnek köszönhetően bárki találhat magának megfelelő munkát, kisgyerekek tanításától akár egy medveotthon felépítéséig.

Munkavállalás

Az egyetem elvégzése után a munkaerőpiacra kilépve nagy segítség, ha már tapasztalatokkal rendelkezünk a munka világából. Így sokszor hasznos lehet, ha az egy év szabadságot munkával töltjük. A tapasztalatszerzésen kívül a megkeresett pénz egyéb lehetőségeket nyit meg előttünk majd a gap year alatt. A munkába állás egyik legjobb formája a külföldi munka, ahol a tapasztalat mellett a magyarnál akár versenyképesebb fizetést, és egy valódi ”nyelvtanfolyamot” is kaphatsz az adott idegen-nyelvi környezetben.

gap year © That Other Pape

Utazás

Ha a pénztárcád engedi, a gap year egy részét töltheted utazással is, hiszen ki tudja, hogy később lesz-e ennyi időd az általad érdekesnek tartott helyek meglátogatására. Az Egyesült Államokban divatos a gap year ezen formája, egyes cégek kész csomagokat kínálnak a fiataloknak, már-már céltalan buli-nyaralásokra módosítva a gap year küldetését. Ha azonban ezt mértékkel csináljuk, időt szakítva új emberek, kultúrák megismerésére, szintén sokat profitálhatunk belőle.

Nyelvtanulás

A mai világban egyre fontosabb az idegen nyelvek ismerete. A rohanó középiskolai évek alatt gyakran nincs lehetősége a diákoknak megfelelő szintre hozni a nyelvtudásukat, az egyetemen pedig még rosszabb lesz a helyzet. Ideális megoldásnak tűnik tehát a gap year-t az idegen nyelveknek szentelni a nyelvi környezetben. A gyakorlásra a fent említettek mellett lehetőségünk nyílik babysitterkedés vagy nyelvtanfolyam útján is.

Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkekről, akkor nyomj egy like-ot a Külföldre mennék Facebook oldalára!

Szólj hozzá!
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.