szerző fényképe Zita

Európai nagyvárosok és a tömegközlekedés – Hogyan számolj az árakkal?

Utazás

Ha utazni készülsz, érdemes a kiadásokat jó előre megtervezni. Hiába a gondos költségvetés, a szállás és költőpénz kikalkulálása, a helyi menetköltségek kellemetlen meglepetést okozhatnak, ha nem vagy tisztában azzal, hogy hol milyen áron veheted igénybe a tömegközlekedést. Ez persze Európa-szerte változó, ezért nézzük is, melyik nagyvárosban mire lehet számítani!

Esküvő külföldön? Így válassz helyszínt!

Utazás

Magával ragadott egy egzotikus, romantikus helyszín, vagy csak elmenekülnél egy hazai, „sokvendéges” lagzi szervezése és költségei elől? Ha igen, bizonyára neked is megfordult a fejedben a tengerparti esküvő gondolata. De hogy hol? Mi segítünk, hogy eligazodj a számtalan választási lehetőség között!

Németországban dolgozol és a gyerekek otthon maradtak? Akkor is jár a német családi pótlék!

Munka

Kevesen tudják, hogy a Németországban dolgozó uniós állampolgárokat 120 ezer forint körüli családi pótlék illeti meg. Érdemes résen lenni, és a külföldi munkavállalás esetén azonnal tájékozódni, mire is vagyunk jogosultak.

A világ 10 legtöbbet fotózott helye

Utazás

A Google Panoramio alkalmazásába feltöltött fotók száma alapján hozták létre azt a hőtérképet, amely megmutatja, melyek a világ leggyakrabban fotózott épületei. Az eredmények igencsak meglepőek: New York-ban nem az Empire State Building, Párizsban pedig nem az Eiffel torony a legnépszerűbb, sőt, mi több, egy kellemes meglepetés, hogy Budapest egyik nevezetességét is a tíz legtöbbet fotózott látványosság között láthatjuk!

Európai gasztrokalauz - Belgium

Utazás

Ha még sosem jártál Belgiumban, az itteni gasztrokultúráról nagy valószínűséggel a belga csoki és sör fog eszedbe jutni először. Ha már esetleg jártál itt… nos, akkor nemkülönben. Gasztrokalauzunk most következő részében a belgiumi specialitásokat járjuk körül, nehogy elkerüld őket, ha legközelebb Brüsszelben vagy a környéken jársz!

Tippek utószezonra: Miért éppen a Török Riviéra?

Utazás

Az utóbbi években Törökország nem véletlenül vált kiemelt turista célponttá: 7200 km hosszú partvidékével, homokos strandjaival és kedvező ár-érték arányával egyike a nyaraláshoz választható legkellemesebb úti céloknak, nem is beszélve az egész évben kellemes időjárásról és a török vendégszeretetről. A választást még könnyebbé teszi, hogy idén már vízumot sem kell vennünk megérkezéskor. Lássuk hát, mi mindent érdemes megfontolnunk, hogy a lehető legjobban járjunk, ha ősszel indulunk neki e környéknek!

Orvosként Németországban

Munka

Zoli (26) másfél éve döntött úgy, hogy frissen végzett orvosként Németországban kezd el praktizálni. Az elmúlt időszak hideget-meleget is tartogatott a számára, annyi bizonyos, hogy nem kis fába vágja a fejszéjét, aki egyetem után rögtön egy idegen országban vállal ennyire felelősségteljes munkát. Tapasztalatait most veletek is megosztja!

Fontos tudnivalók az ausztriai gyermekvállalásról

Munka

Igen gyakori, hogy a külföldre költöző fiatal párok gyermeket is idegen országban szeretnének vállalni. Egy korábbi cikkünkben a kivándorlás első számú célpontjával, Angliával kapcsolatban szedtük össze a témában legfontosabb információkat. Ezúttal az osztrák sógorok gyermekvállalási körülményeit jártuk alaposabban körül.

Mobil-appok, amik nélkül ne indulj útnak!

Utazás

Ahogy a kapcsolattartásra, a közösségi kommunikációra és életünk számos más részére igaz, az utazásra is áll: okostelefonnal rendelkezők előnyben! Lassan nincs már olyan feladat, megoldandó teendő, amelyben ne lenne segítségedre mindentudó készüléked: könnyebben mehet a pakolás, az útiterv készítése, és jobban meg is értetheted magad. Cikkünkben a teljesség igénye nélkül szemezgettünk hasznos applikációkból, melyek közül párat mindenképp érdemes letöltened, mielőtt nekivágsz egy városnézős vagy tengerparti nyaralásnak.

Járd be közbringával Európa nagyvárosait!

Utazás

A több hónapos csúszás után hamarosan nálunk is elindul a közbringa-rendszer, azaz a Mol Bubi: nemrég elkezdődött ugyanis a nyilvános tesztüzem, amely során a már regisztrált 1000 fő tesztelheti a bicikliket. A rendszer díjszabása az éves és féléves díjakat tekintve kifejezetten drága, ezért inkább rövid távon, turistáknak éri meg majd a közös biciklikkel beutazni a belsőbb kerületeket. Ennek kapcsán összeszedtük nektek, milyen áron vehettek igénybe közbringa-hálózatokat, ha Európa nagyvárosaiban jártok.

Élet Svédországban egy magyar kismama szemével

Munka

Kriszta (30) tavaly, 2013 tavaszán költözött ki Stockholmba jegyeséhez, Péterhez. Az összeköltözés után nem sokkal teherbe esett, ma pedig egy öt hónapos kislány, Laura boldog édesanyja. Tapasztalatait a svédországi gyermekvállalásról most megosztja veletek is!

Fontos tudnivalók az angliai gyermekvállalásról

Munka

A sok külföldre költözött fiatallal együtt egyre több lesz a külföldön született magyar baba is. A legtöbben Angliát választják a kivándorlásuk célpontjának, így most először a brit gyermekvállalásról írunk nektek. Mivel mind a családtámogatási rendszer, mind az egészségügyi ellátás sokban különbözik a hazánkban megszokott gyakorlattól, összeszedtük, mire készüljetek, ha a külföldön töltött idő alatt léptek a családalapítás mezejére.

Így kerüld el a NAV bírságot, ha külföldre költözöl!

Munka

A Pénzcentrum nemrég részletes írást közölt arról, mikre kell figyelnie a más országba munkát vállaló magyaroknak, ha nem akarnak a NAV által kiszabott bírságot, illetve évekre visszamenő tb-járulékot fizetni. A tét nem kicsi, hiszen akár több százezer forintnyi összeget is „felhalmozhatsz”, ha nem vigyázol.

London vs. Birmingham turistaszemmel

Utazás

Ha Angliában turistáskodsz, a legvalószínűbb úti célod feltehetően London lesz, azonban nem érdemes megfeledkezni Nagy-Britannia második legnépesebb városáról, Birminghamről sem. A múlt hónapban volt szerencsém mindkét nagyvárosban pár napot eltölteni, s ennek örömére összeszedtem, milyen turista-szempontok mentén különbözik, vagy éppen hasonló ez a két hely, és mire érdemes odafigyelned, ha arrafelé jársz.

10 ingyenes látnivaló, amit érdemes megnézned Londonban

Utazás

Ha valaki Londonban jár, vagy éppen lakott is Anglia valamely területén, nem újdonság számára, hogy az árakat átszámolva a legtöbb kulturális program (alkalmi kiállításra, színházba szóló jegy) messze a magyar árak felett jár. Szerencsére, mivel a legtöbb múzeum ingyenes, és a számos szabadtéri látnivaló közül válogathatunk, nem kell attól félnünk, hogy minden egyes alkalommal a zsebünkbe kell nyúlnunk. Az alábbiakban a város 10 legérdekesebbnek számító ingyenes látványosságát szedtük össze nektek.

10 látványosság, amely hamarosan eltűnik

Utazás

A világ számos természeti vagy épp ember alkotta csodáját látva hajlamosak lehetünk ezek állandóságát feltételezni – ez azonban illúzió. Klímaváltozás, kiszáradás, erózió: többek közt ezek lehetnek felelősek a különféle látnivalók pusztulásáért. Az alábbiakban 10 olyan helyről olvashattok, amelyet néhány év múlva már csak képeken találtok meg.

Nyelvvizsgák külföldre vágyóknak

Tanulás

Ha a közeljövőben külföldre készülsz, érdemes utánanézned, milyen nyelvvizsgával javíthatod kint munkavállalásod esélyeit, illetve melyik teszt szükséges az egyetemi felvételihez. A nívós nyelvvizsga és a tudás, melyet a megszerzése jelent, számos oktatási intézményben („elitegyetemen”) és nagyvállalatnál alapkövetelménynek számít. Az alábbiakban a legfontosabb, külföldi intézmények által preferált nemzetközi angol nyelvvizsgákat mutatjuk be.

Nem pestiek, figyelem!

Tanulás

A Balassi intézet ez évben is meghirdeti az uniós támogatással megvalósuló Campus Hungary ösztöndíjakat, melyre május 30-ig van lehetőséged jelentkezni. A hallgatói ösztöndíjak újdonsága, hogy 15%-kal nagyobb összegű támogatást nyújtanak, mint eddig, ugyanakkor csak vidékről lehet rájuk jelentkezni.

5 fontos kérdés, mielőtt nekivágnál az El Camino-nak

Utazás

A Szent Jakab zarándokút 1980-as évekbeli reneszánsza óta minden évben 180-200 ezer, egyre nagyobb számú utazót vonz, akik energiájukat, szellemi-fizikai teherbírásukat próbára téve 25-30 nap alatt teszik meg a spanyol-francia határ melletti Saint-Jean-Pied-de-Port és Santiago de Compostela közti mintegy 800 km-es távot. Az ősi zarándokút a keresztények számára Jeruzsálem és Róma után a legfontosabb úticél, Santiago de Compostelában találhatók ugyanis Szent Jakab földi maradványai.

<< < 1 - 19 / 22 > >>
Külföldre mentem

Olvasóink történetei

 • Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Az álmokért igenis küzdeni kell!

  Fruzsina vagyok, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) Európai Uniós irodájának az irodavezetője. Én vezetem az iroda teljes könyvelési folyamatait, intézem az adminisztrációs dolgokat, illetve a céges események szervezésében veszek részt.

  Fruzsi
 • Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  Második külföldi utam: a Kínai Népköztársaság

  2014 januárjár: az AIESEC hallgatói szervezetében végzett aktív munkámért elismerésben részesítettek; majdnem ingyen kaptam egy nagy lehetőséget. Az úti cél nem lehetett más, csak Ázsia, ahonnan is barátokat szereztem, tehát ok az volt bőven.

  Lázár Gergely
További történetek >>>
Brüsszelbe mennék – pro és kontra
Pro és kontra

Brüsszelbe mennék – pro és kontra

Szemügyre vesszük mindazokat a fontos szempontokat, amelyek segítenek tájékozódni abban, hogy milyen is a belga fővárosban élni. A megszokott szempontok mentén haladtunk: megélhetés, havi kiadások, közlekedés, munkaerőpiac és egészségügy, a város kultúrája. Segítségünkre volt a cikk megírásában Zoltán (Keli), aki egy Brüsszelben élő magyar.

Homeworking, ahogy mi látjuk
Lépésröl lépésre

Homeworking, ahogy mi látjuk

Szerte a világon egyre többen választják a távmunkát, hiszen valódi win-win szituációt eredményez.

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat
Önkéntes

Aki egyszer elindul a felfedezés útján, hamar függővé válhat

Anita az elmúlt évek során alaposan megismerte és sikerrel ki is aknázta az ifjúsági és önkéntes programok nyújtotta lehetőségeket: tréningeken, konferenciákon vett részt, nyelvet tanult Franciaországban, gyakornoki pozíciót töltött be Bulgáriában, és munkájával segítette a Nemzeti Ifjúsági Tanács és az AEGEE nemzetközi diákszervezet budapesti antennájának működését.

Aktív egyetemi évei végeztével azonban, nem veszített korábban megszokott lendületéből, és hamarosan rátalált az Európai Önkéntes Szolgálatra.

Projektjéről, dolgos mindennapjairól és a kinti mindennapok viszontagságairól és örömeiről mesél most nektek interjújában.

Városok, ahol jó diáknak lenni
Top10

Városok, ahol jó diáknak lenni

Mi már tudjuk, hogy melyik az a 10 város, ahol diáknak lenni nagyon jó! És Te?

Balaton Sound MAX medvével
Utazási tanácsok

Balaton Sound MAX medvével

Kicsiny nagyszerű országunk háza tája nyaranta a fesztiváloktól hangos. Ha pedig július és Balaton, akkor már lassan tíz éve mindenkinek ez jut eszébe: Sound, Zamárdi. És olykor az is, hogy két koncert között hol hajtsuk álomra fejünket - vagy mit nézzünk meg a környéken. Ezekhez adunk néhány tippet.

Betegellátás külföldön
Interjúk

Betegellátás külföldön

Noémi 22 éves és 7 hónappal ezelőtt egy rögtönzött ötlet vezérelte külföldre, pontosabban először Angliába. Egy magyar cég utaztatta ki fesztiválokat takarítani és így beutazhatta majdnem egész Európát. Annyira belejött az utazgatásba, hogy azóta megjárta Dániát, Franciaországot és Máltát is. Azonban nem lehet minden felhőtlen, különböző betegségekkel is meggyűlt a baja. Most erről mesél nekünk.